Radikális, de mégis koalícióképes baloldal – a Die Linke a német választások előtt

2017. augusztus 24. 08:45

A Linke megalakulása óta nyíltan az SPD radikális alternatívája kíván lenni a politikai baloldalon.

2017. augusztus 24. 08:45
Farkas Eszter
Kettős Mérce

„A párt 2007-ben, a PDS (Partei des Demokratischen Sozialismus – a Demokratikus Szocializmus Pártja) és WASG (Wahlalternative Arbeit und soziale Gerechtigkeit – Választási Alternatíva: Munka és Szociális Igazságosság) nevű pártok fúziójaként, az akkoriban a szocialista pártból éppen kiábránduló szakszervezetek támogatásával alakult – tagságában és választói között pedig egyszerre megtaláljuk az NDK iránt nosztalgiát érző kelet-németeket, és a harmadik utas szociáldemokráciából kiábrándult nyugatiakat.

A 2009-es soron következő szövetségi választáson 5,1 millió leadott szavazattal a választáson résztvevők 11,9 százalékának támogatását szerezte meg, ezt a támogatottságot többé-kevésbé azóta is tartja. Marion Candeias, a párthoz köthető Rosa Luxemburg Alapítvány elemzője szerint a párt megalakulásakor olyan politikai rést töltött be, amire már régóta nagy igény mutatkozott a német társadalomban.

A Linke megalakulása óta nyíltan az SPD radikális alternatívája kíván lenni a politikai baloldalon. Bernd Riexinger, a párt társelnöke a párt főbb kampánytémáiként pár hónappal ezelőtt is a munkavállalók, különösen az egészségügyi és szociális szektorban dolgozók védelmét, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését, illetve a megfizethető lakhatás biztosítását nevezte meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. augusztus 24. 13:32
ooooooooooooooo
Mich
2017. augusztus 24. 12:24
A Kettős Bérenc már Németországban is "kormányt váltana"...
Bell & Sebastian
2017. augusztus 24. 10:16
Posztkommunista bagázs. Miért is ne, ha a többi is marxista, bármilyen zászlót is lengessenek.
Antigoné
2017. augusztus 24. 10:00
Úgy tűnik, nem túl erős Németországban az NDK-nosztalgia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!