Megnövelni a papi hivatások számát nem rakétatudomány

2017. augusztus 02. 09:45

A sikeres egyházmegyék népszerűsítik és bátorítják a hagyományos latin misét, ahelyett, hogy azt szimplán csak megtűrnék, vagy ami még rosszabb, egyenesen elleneznék.

2017. augusztus 02. 09:45
Brian Williams
Katolikus Válasz

„És mégis, túl sok egyházmegye még mindig úgy tesz, mintha kiutat keresne a hivatások válságából, és mintha nem tudná, hogy mi is a megoldás a válságra. Egyszerűen fogalmazva: a hagyomány- és hithűség nem választható opciók. A hódolatteljes liturgiák, amelyek magukba foglalják az olyan hagyományos egyházfegyelmi elveket, mint a szentmisék ad orientem bemutatása, vagy a csak fiúk által végzett oltárszolgálat, nem puszta preferenciák. Ezek alapvető fontosságúak.

A sikeres egyházmegyék emellett népszerűsítik és bátorítják a hagyományos latin misét, ahelyett, hogy azt szimplán csak megtűrnék, vagy ami még rosszabb, egyenesen elleneznék. A hagyományhű rendek robbanásszerűen növekednek, miközben más egyházmegyék nézik, ahogy a nyugdíjazások száma egyre csak meghaladja az új szentelések számát. Mindemellett nem engedhetjük meg, hogy a katolikus gyermekeinket az általános kultúra bekebelezze. Ahogy mindig is ezt vallottuk: egy katolikus gyermeknek katolikus oktatásra van szüksége. Hithű és megfizethető katolikus iskolákra, amilyeneket Lincolnban és Wichitában találunk; és olyan hagyománybarát kisszemináriumokra, mint a Szent József Charlotte-ban, hogy megőrizze a katolikus gyermekeinket katolikusoknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gerebenes Ramon
2017. augusztus 05. 18:20
Egy irodalmi fantomot istennek hazudnak és csodálkoznak, hogy a jónép gyomra 2017-ben ezt kiokádja...
I_Isti
2017. augusztus 04. 07:26
Európán kívül a katolikus egyházon belül is elképzelhető ébredés, Európában nagyjából kizárt. Amelyik ébredési mozgalomban Európában a katolikus egyház részt vesz, annak nagyjából vége is van, még mielőtt elkezdődött volna.
Csomorkany
2017. augusztus 02. 22:05
Félig egyetértek a poszttal. A II. Vatikáni Zsinat óta nem túl világos a papság teológiája. Ha a szolgálati papság csak egy útja a keresztségben kapott királyi papság megélésének, akkor sok kérdés fölmerül: pl. miért kell ezt a sajátos utat a papi cölibátussal terhelni? De miért kell a hívők általános papságát mondjuk templombajárással terhelni? Személyes válaszunk persze lehet erre, van is, de amögött csak az én személyem áll, nem a zsinat utáni egyház. Szégyennek tartom pl, hogy magyar szerzőtől nem jelent meg olyan könyv a papságról, amelyet a zsinat után írtak volna. És ez még egy tradicionális ország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!