Klímavédelem másként

2017. július 07. 10:55

Kereskedelmi bankok egész hálózata ment tönkre az USA-ban, mindez komoly társadalmi feszültségekhez vezetett.

2017. július 07. 10:55
Prugberger Tamás
Magyar Idők

„Attól függetlenül, hogy a légkör-felmelegedéssel kapcsolatosan melyik irányzatnak van igaza, amellett a nyomós gazdasági tény mellett sem lehet elmenni, hogy az USA-ban a korábbi demokrata neoliberális globalista kormányzás idején a nyugat-európai államokban működő cégekhez hasonlóan a minél olcsóbb munkaerővel történő dolgoztatás érdekében kivitték a termelést az alulfejlett országokba. Az áruszállítás minél olcsóbbá tétele érdekében a legmagasabb rendű főutak mellett lévő településekre összpontosítva helyezték át üzemeiket, leépítve egész iparágakat olyan nagyvárosokban is, mint Detroit, amelyek nem a legfrekventáltabb sztrádák, hanem másodrendű autópályák vagy autóutak mellett épültek ki. Így alakultak ki az USA nagy területein azok a rozsdamezők, amelyek a gyáripar leépülése folytán mára teljesen lepusztultak. Emiatt azokban a körzetekben hihetetlenül nagy méretűvé vált a munkanélküliség és az elszegényedés. 

Ennek következménye lett a 2008. évi, nemzetközivé dagadt, az 1929–33. évihez hasonló világválság, amely túlnyomóan a családi házban lakó hiteleseket döntötte nyomorba, azokat, akik banki kölcsön útján jutottak ingatlanjaikhoz, lakáshiteleiket azonban törleszteni képtelenné váltak. Ennek következtében a bank a bedőlt lakáshitelesek ingatlanjait csődeljárás útján megszerezte, amelyek azonban a hitelező bankok nyakán maradtak, mivel nem volt rájuk kereslet. Emiatt kereskedelmi bankok egész hálózata ment tönkre az USA-ban. Mindez komoly társadalmi feszültségekhez vezetett. Ezért van Trumpnak igaza abban, hogy ezen a helyzeten változtatni szükséges, és az USA cégeinek külföldi országokba kihelyezett termelését vissza kívánja hozni azokba a régiókba, amelyek az itt vázolt okok miatt rozsdaterületekké váltak.

Trump célja ezzel az, hogy újból élhetővé váljanak ezek a vidékek. Megélénküljön ismét a pangó gazdaság és felszámolódjon az óriásivá nőtt munkanélküliség. Mindez alapvető érdeke az ország túlnyomó többségét jelentő munkás-, kis- és középvállalkozói polgári rétegeknek, ám a termelést kihelyező nagyvállalkozói körnek csak akkor, ha a visszatéréssel és az infrastruktúra kiépítésével, helyreállításával a költségeket az állam átvállalja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!