Az „Új pólus” feszültségei

2017. július 13. 14:17

Az LMP biztos szavazókat nézve a küszöb környékén billeg, a Momentum pedig gondolhatja úgy, hogy ha nem jut be, inkább megéri egy 2018-as pár százalékos alapozásból folytatni.

2017. július 13. 14:17
Böcskei Balázs
Népszava

„Természetesen elfogadható, hogy a szövetségi politikák esetében az Orbán-rezsim leváltásának érdekében kevésbé a különgondolkodásokra kell fókuszálni. A fentiekről csak azért szóltam, mert amikor a politikusok nem kívánnak vagy nem tudnak beszélni a szövetségi politika realizálásáról, akkor általában úgy érvelnek, hogy először programot kell adni a választóknak. Könnyen előfordulhat, hogy ha reális közelségbe kerül egy megfelelő ellenzéki konstrukció, úgy a fenti, a pártok identitására vonatkozó alapkérdések másod- vagy sokadrangúnak bizonyulnak. Viszont a rend kedvéért: nem beszélhetünk programvitáról szövetségi politikára vonatkozó disputa nélkül, sem pedig fordítva.

Az új pólus szempontjából talán a Momentum és az LMP szerepe a döntő. Ha identitására nézve bármelyik úgy gondolja, hogy nem éri meg a posztbajnaista Együtt-tel és az egykori »kormányváltó« baloldali Párbeszéddel egy pólusban lenni úgy, hogy eleve kevésbé látszik a rezsimváltás lehetősége (ami persze politikai döntés, mármint látni az esélyét vagy sem), akkor aligha lesz új pólus. Az LMP biztos szavazókat nézve a küszöb környékén billeg, a Momentum pedig gondolhatja úgy, hogy ha nem jut be, inkább megéri egy 2018-as pár százalékos alapozásból folytatni. Itt kell azonban befejezni a gondolkodást, mert sok olyan »ha és ha« került bele, amely 2017 júliusából nézve már ködszurkálás lenne.

Az azonban nem, hogy az új pólust a rezsimváltás szándéka és a 2010 előtti/utáni politikai osztály elutasítása biztosan összetartaná, de éppúgy közös alap lenne a pólusban szereplők egymásra vonatkozó kölcsönös kritikája is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. július 13. 22:25
Nagyon buta ember! Tóth Csaba méltó társa szerdánként!
ThunderDan
2017. július 13. 18:26
A tegnapi Juhász-bohóckodás ("írtam Netanjahunak is...") kapcsán pontosan az jutott eszembe: ÚJ PÓLUS: :)))) Röhög a vakbelem.
hátakkor
2017. július 13. 16:21
"Ugyanis mai tudásunk szerint, ha az 5 százalék alatti pártok külön indulnak, továbbá egymással mindenféle együttműködést elutasítanak (azaz például „kis pólus” sem jön létre), úgy bizonytalan, melyik párt jut be a törvényhozásba. Ma a felek még egymással is versenyben vannak, hogy melyikük lesz a domináns. " Majd 2018-ban lemérik, ha már 2014 kihagyták ezt a lehetőséget. Ha el tudnak indulni egyáltalán. FeGyőrék elárulták a cél az 1+%. Arra jár 750 millió forint és abból le tudnák rendezni a diákhitelüket.
hátakkor
2017. július 13. 16:08
"..amikor a politikusok nem kívánnak vagy nem tudnak beszélni a szövetségi politika realizálásáról, akkor általában úgy érvelnek, hogy először programot kell adni a választóknak." Szép mondat. Olyan népfrontos, realizálós. Nem kívánnak, nem tudnak, érvelnek, programot kell adni, blablabla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!