Mit forral a forradalom?

2017. július 18. 15:33

A verbális erőszak cinikusan gerjesztett eszkalációja akkor is közel kétmillió francia erőszakos halálához vezetett, tökéletesen értelmetlenül és feleslegesen.

2017. július 18. 15:33
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A francia forradalomnak nevezett jelenséghalmaz talán minden más ilyen öngerjesztő örvénylésnél brutálisabban mutatja be ezt a folyamatot, és teszi mindezt elsősorban az ott megszülető globális véleményhatalmi terror eszkalációján keresztül, amit a szerencsétlen sorsú királyné példája ír le a legpontosabban. A média véleményhatalmának óriási, mondhatni, döntő szerepe volt a verbális erőszak folyamatos sulykolásában. Ennek egyik korai megjelenése volt a bűnbakképzés, illetve az ehhez kapcsolódó lejárató mitológia. Mivel ezekben a folyamatokban az ember legősibb ösztönei mozdulnak meg, így logikus, hogy a támadás a létfenntartás és fajfenntartás körüli ösztönvilágot célozta meg. A rendszer »beüzemelésének« klasszikus célpontja tehát a királyné, Marie-Antoinette. Az 1783-tól a királynő 1793-as lefejezéséig évente új kiadásban megjelenő »Essais Historique sur la vie de Marie-Antoi-nette« című, hatalmas példányszámban terjedő pornográf mű a szexuális démonológia történelmi prototípusává válik. A királyné perverz szexuális szörnyetegként jelenik meg, aki esztelen pazarlásával, az államháztartást szétzüllesztve, mély válságba taszította az országot.

Ma már tudjuk, hogy ebből ugyan egy szó sem volt igaz, a méreggel dúsan átitatott közbeszédben mégis evidens volt mindenki számára, hogy így van, és ez önmagában is hozzájárult a királyság intézményének gyors eróziójához. Talán nem olyan nehéz felfedezni azokat a párhuzamokat, amelyek jelzik, hogy e pusztító mechanizmusok ma sokkal veszélyesebbek, mint akkoriban voltak. Pedig a verbális erőszak cinikusan gerjesztett eszkalációja akkor is közel kétmillió francia erőszakos halálához vezetett, tökéletesen értelmetlenül és feleslegesen.

Ünneplés helyett talán erről is el lehetne töprengeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tommybravo
2017. július 19. 09:18
Lassan el fognak fogyni az öreg ujjai, annyi fake news-t szop belőlük. Honnan máshonnan szopta volna a 2 millió francia áldozatot a francia forradalom miatt? Vagy akkor miért állnánk meg itt? Hiszen a francia forradalom következménye a liberalizmus térnyerése, és annak betudható minden rossz a világban Trianontól, a második világháborún keresztül egészen az arab tavaszig. Lesz az 2 milliárd is!
fogas paduc
2017. július 19. 09:01
Tökéletesen igaza van.
noMores
2017. július 18. 19:13
Lacibácsi oktat a közszolgálati egyetemen. Nívós hely lehet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!