Egy amerikai szobordöntés tanulságai

2017. június 03. 14:20

A New Orleans-i szobordöntés tanulsága az, hogy sosem szabad egyetlen szempont alapján megítélni történelmi személyiségeket.

2017. június 03. 14:20
Szilvay Gergely
Magyar Nemzet

„Ha van könnyen kedvelhető figura a déli vezérek közt, az épp Robert E. Lee tábornok, aki már csak azért is megérdemelné, hogy maradjon a szobra, mert rengeteget tett a háború utáni kibékülésért. Ha a cél az unió megőrzése volt, és ezért Lincoln ma vallásos imádat tárgya, akkor a vesztes fél béküléspárti vezérének is jár az elismerés.

Az egész szobordöntési lázat tekintve leginkább azt kellene megérteni, hogy a történelem és a történelmi személyiségek is bonyolultak. A rabszolgaságtól elvonatkoztatva: nem érdemes csupán egyetlen szempontot figyelembe venni szobordöntéskor és szoborállításkor valakivel kapcsolatban. Nagy Imréről mondhatnánk, hogy ki kell zárni a nemzeti panteonból, mert moszkovita kommunista volt. De nem teszünk így, mert ennek ellenére egy fontos pillanatban nagy erkölcsi integritásról tett tanúbizonyságot, és a jó ügyért áldozta életét. Hóman Bálintnak is van annyi érdeme, hogy ne dobjuk ki köteteit a könyvespolcainkról.

Hosszan sorolhatnánk a példákat arról, milyen vállalhatatlan nézeteket, cselekedeteket találhatunk történelmi nagyjaink életében. A New Orleans-i szobordöntés tanulsága az, hogy sosem szabad egyetlen szempont alapján megítélni történelmi személyiségeket. Nekik is jár a nagyvonalúság, a tolerancia és adott esetben a megbocsátás is. Talán pont azért, hogy ne rejtsük el a történelmet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. június 05. 09:38
Sok mindent el lehet nezni de szobra csak a gyozteseknek van. Ennyi...
afterall33
2017. június 04. 14:16
A világ nagy agymosói vélt érdekeik mentén mindent a végletekig leegyszerűsítenek, és történelemből is igyekeznek minden árnyalatot kiradírozni, ami nem illik a képbe. Az agymosottak ezt észre sem veszik, mert már rég kicsavarták a kezükből (agyukból) a tudásmonopóliumot. Saját történelmüket sem ismerik, mert bemagyarázták nekik, hogy az haszontalan baromság.
pacal68
2017. június 04. 11:44
a liberálnáci csürhe elpusztitana mindent ami tradicionális és értékelvű. vörös és barna elődeik pontosan ugyanezt csinálták
medve
2017. június 04. 10:36
A szerző szeretene eltekinteni a rabszolgatartásról. Mintha el lehetne tekinteni a nácik emberiség elleni bűntetteiktől, vagy a komcsik ÁVÓ-jától, Recsktől és besúgóiktól. Nem fog menni. Lee azért háborúzott, hogy emberi lények továbbra is legyenek megfosztva emberi mivoltukból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!