A kultúránk Mi magunk vagyunk!

2017. június 08. 15:50

Gyakorta esik szó manapság a (keresztény) kultúránk elleni támadásról.

2017. június 08. 15:50
maverick
New Deal

„Gyakorta esik szó manapság a (keresztény) kultúránk elleni támadásról. De mi ez, ha nem egy frontális támadás a klasszikus értékek, a kultúránk ellen? Ugyan nem tetlegességig fajuló, nem fizikai sérüléseket okozó, de ezzel együtt támadás! Vagy esetleg ez lenne a kultúránk már?

Magát a kultúra fogalmat elég nehéz definiálni. A szó hallatán valamiért a szépművészetre, a klasszikus zenére, a szépirodalomra szokás asszociálni. Ez azonban félrevezető lehet, nem Jókai kötetek és míves hangszerek elégetésére gondolunk akkor sem, amikor a »kultúránk elleni támadás«-ról beszélünk. Ebben a kontextusban hasznosabb úgy definiálni a kultúrát, mint mindazon minket körülvevő dolgok, gondolatok, nézetek, szokások összességét, amelyeket a hétköznapjaink során észre sem veszünk, mert természetesnek tekintjük őket. És eme definíció bizony egy ijesztő következtetés felé lökhet minket. Mert nem természetes és magától értetődő manapság a saját zseb, a karrier, az előmenetel mindenek elé helyezése? Nem természetes tudni, hogy ki Győzike, Hajdú Péter vagy VV akárki? Nem természetes elvenni az ingyen elénk tett Lokált vagy egyenesen pénzt adni a Story magazinért?

Az értékek, elvek, morális alapvetések és a tisztesség kikezdését nem tartjuk közvetlen egészségkárosítónak szemben mondjuk a dohányzással, pedig úgy rakódik le a mocsok a fuldokló gondolatvilágunkra, mint a károsanyagok a tüdőnk oxigénért kapkodó felületére. Talán nem gondolataink, érzéseink adják emberi mivoltunk lényegét? Talán ezek károsítása nem tekinthető az egészségi állapotunk rongálásának csak azért, mert nem készíthető egy beteg tüdőt ábrázolóhoz hasonlóan sokkoló kép a világnézetünkről?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2017. június 09. 08:29
Bibó István írta: "Az elit feladata, hogy viselkedési mintát adjon a lakosság számára". Például az angol és a holland királyi család - ismereteim szerint - igyekszik ezt a feladatot betölteni, a lakosság körében bizonyos nemzet-egyesítő funkciójuk is van. A magyar "elit"? Széchenyi István szobrát látva elgondoltam, hogy 100 év múlva kinek lehetne szobra a mai "elit" tagjai közül? Szerintem nagy a visszafejlődés. Mert Horthy Miklóst vagy Kádár Jánost joggal lehet bírálni, de azt nehéz elvitatni, hogy ők azt tették amit az ország érdekében jónak gondoltak (ez nem jelent felmentést, szélsőséges eset az iszlamista öngyilkos merénylő, aki hite szerint Allah akaratát teljesíti), és nem saját egyéni gazdagodásuk volt a céljuk. Példaképekre lenne szükség. Tud valaki ilyet mondani? (helyi szinten én is tudnék, ismerek olyan orvost, pedagógust, aki valóban példaértékűen végzi a munkáját. De ők nem tartoznak az úgynevezett elithez).
Phötön
2017. június 08. 20:28
A maverick azt is jelenti, hogy fiatal marha.
röviden
2017. június 08. 19:48
Ebben sajnos, ami nem triviális, az ostobaság.
ottapont
2017. június 08. 17:32
"Ürességtől kongó színjátékokkal próbál megnyerni magának egy párt? Tedd fel a kérdést (akár nekik): mit ajánlanak? Miben hisznek? Mik azok az elvek, amelyekről semmilyen körülmények közt nem hajlandóak lemondani? Hajlandóak lennének-e nem csak szólamok szintjén, de tettek formájában is megvédeni a kultúránkat... akár saját magunktól is? Például ennek jegyében első lépésként hajlandóak-e a Lokál (és a Metropol) helyett egy hasonlóan terjesztett, ingyenes, politikától független lappal hozzájárulni a közgondolkodás színvonalának emeléséhez, a hétköznapi életben is hasznos ismeretek terjesztéséhez, a lenyűgöző világunk iránti érdeklődés felkeltéséhez?" Politikától teljesen mentes, ingyenes lapot sehol a világon senki nem ad ki, hát még egy párt. Minden ilyen 'népnevelő', helyesebben politikailag kondicionálni szándékozó, lap funkciójával lenne ez ellentétes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!