Trumpra csak a nagyobb nemzetközi együttműködés lehet a válasz

2017. június 07. 09:39

A nemzetállamok külön-külön nem állítják meg sem a jégsapka olvadását, sem Kajmán-szigeteken milliárdokat rejtegető vezérigazgató-kartelt.

2017. június 07. 09:39
Dorosz Dávid
Kettős Mérce

„Egyre jobban látszik, hogy korunk nagy kérdései csak nemzetközi együttműködéssel kezelhetőek – a nemzetállamok külön-külön nem állítják meg sem a jégsapka olvadását, sem Kajmán-szigeteken milliárdokat rejtegető vezérigazgató-kartelt.

Még kevésbé várható ez tőlük egy destablizálódó, széteső, bizonytalan nemzetközi környezetben – ilyenkor egyszerűen biztonsági kérdések fognak prioritást kapni, minden más háttérbe szorul. Ahogy számtalan új, az elmúlt években megjelenő nemzetközi kihívásra (dél-kínai tengeri konfliktus, népességrobbanással kombinált éghajlatváltozás Afrikában, cyberbűnözés stb.) is csak államok közti együttműködéssel lehet választ adni. (...)

Mint a nyugati világ továbbra is legerősebb hatalma, és legnagyobb gazdasága, Amerika sok fent említett problémában érzékenyen érintett. Csak hogy néhányat említsünk, az amerikai cégek offshore vagyona az USA költségvetését csökkenti, hajózási útvonalaknak való kitettség a gazdaságot érintheti, támadásoknak kitett digitális közműhálózatok stb. Így megfelelő vezetéssel az ország saját érdekei alapján is kifejezetten kezdeményező szerepet tudna vinni számos nemzetközi kérdésben.

Trumppal pont ezek a lehetőségek kerülnek évekkel távolabbra. Ezért is fontos, hogy milyen reakciót adunk a kialakult helyzetre. Mert éppen egy ilyen nehéz időszakban kell még inkább fenntartanunk a nemzetközi rendszer még működő elemeit, és új, erősebb együttműködési formákért dolgoznunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ipolypart
2017. június 07. 13:22
Csak annyit mondok: Gyöngyöspata. Nem simán hülye a faszi, hanem tudatosan ferdít, rosszindulatú, nagyképű.
Mich
2017. június 07. 12:28
Ki ez a f.sz... és ki pénzeli...?!
kispufi
2017. június 07. 12:15
És nemzetközivé lesz holnapra a világ. Ezek csak a hálózatszerűségeikben bíznak. Globálmaffia, ahogy megszokták.
Petkó Zsigmond
2017. június 07. 10:35
A nemzetállamoknak a jégsapkát olvasztó, háborúkat kezdeményező "nemzetközi együttműködést" kell megállítaniuk. Utána kicsi problémáink lesznek csak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!