Kormányváltó szép üzenet

2017. június 06. 11:56

Nem az a perdöntő, hogy egy-egy választókörzetben hány jelöltet indít az ellenzék. Sokkal inkább az, hogy a végső pillanatban (de még a szavazás napja előtt) létrejön-e a minden egyéni választókerületre érvényes demokratikus közmegegyezés.

2017. június 06. 11:56
Bodnár Lajos
Népszava

„De, visszatérve a realitások talajára, szerintem nem az a perdöntő, hogy egy-egy választókörzetben hány jelöltet indít az ellenzék. Sokkal inkább az, hogy a végső pillanatban (de még a szavazás napja előtt) létrejön-e a minden egyéni választókerületre érvényes demokratikus közmegegyezés. Legkésőbb ugyanis a szavazás napján valamennyi »biztos szavazónak« tudnia kellene, hogy az induló jelöltek közül kire érdemes (sőt, egyenesen tanácsos) voksolnia.

Akik ma tényleg kormányváltást akarnak, félszavakból is megértik egymást. Pontosan tudják, de legalábbis érzik: csakis e választási logika mentén tudják biztosan leváltani a hivatalban lévő kormányt. Ehhez nem elég a pártvezetők pusztába kiáltott szava. Hiteles jelöltekre is szükség van, legalább 106-ra. Ami azért nem lehetetlen »produkció«. Különösen nem egy olyan országban, ahol a Fidesz nyolc év kormányzás után aligha talál majd 106 olyan képviselőjelöltet, akinek a kezéhez közpénz ne tapadna.

Köztudomású, a Fidesz önérdekből törölte a törvényből a második fordulót. Ennél fogva ma már az első forduló eredményének ismeretében lehetetlen tömegesen »visszaléptetni« képviselőjelölteket. De, ha nincs is az eredeti értelemben vett második forduló, attól még »csinálhatnánk« egyet. Mondjuk, a józan ész parancsát követve. Borítékolható: egy ilyen virtuális előre hozott második fordulóban a józan ész hangja, az ellenzék szavazata dönthet. Akár a politikai papírformát is fölborítva. Feltéve, ha a választók széles tömegéhez még dologidőben eljut a kormányváltó »elbocsátó szép üzenet«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edvind johnsson2.0
2017. június 06. 20:50
"létrejön-e a minden egyéni választókerületre érvényes demokratikus közmegegyezés" No arra befizetek.
tango47
2017. június 06. 17:03
Milyen az a demokratikus közmegegyezés? És milyen az antidemokratikus közmegegyezés? NAGY AZ ISTEN ÁLLATKERTJE!
BőröndÖdön
2017. június 06. 15:26
Ideje lenne már,hogy a kétharmad elzavarja végre az egyharmadot!
yanoo
2017. június 06. 14:33
Demokratikus közmegegyezés..))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!