Csak nem akar lázadni Európa

2017. május 08. 10:10

Ettől még a tény tény marad: a márciusi hollandiai után újabb választások mutatták meg, hogy a populista, euroszkeptikus pártok előretörése megtorpant.

2017. május 08. 10:10
Vörös Szabolcs
Válasz.hu

„Ahogy az várható volt, a francia elnökválasztáson a két héttel ezelőtti első fordulóban eldőlt minden. Sejthető volt, hogy ha Marine Le Pen bejut a második körbe – amit csont nélkül teljesített –, akkor bárki is legyen az ellenfele, a Nemzeti Front győzelmének megakadályozására összefognak mellette. Az idei francia elnökválasztás annyiban volt különleges, hogy ez a másik jelölt is „kívülről”, de legalábbis nem a két nagypártból érkezett. Emmanuel Macront azonban, gazdasági miniszteri és bankármúltjával, a legkevésbé sem lehet a populista erők közé sorolni: Európa egyik vezető országa szenvedélyes EU-párti elnököt kapott.

Jó kérdés persze, hogy a még mindig gyerekcipőben járó pártja, az En Marche! hogyan fog kiállítani 577 jelöltet a júniusi nemzetgyűlési választásokra, hiszen a parlamenti erőviszonyok alapvetően befolyásolják az elnök sikerességét. Emlékezzünk: az első fordulóban a szélsőjobbos, a jobbközép és a szélsőbalos jelölt is 20 százalék körüli eredményt hozott, vagyis még korai lenne temetni őket – nem csoda, hogy Le Pen tegnapi gratuláló beszéde egyúttal egy júniusig tartó mozgósítás kezdete is volt.

Ettől még a tény tény marad: a márciusi hollandiai után újabb választások mutatták meg, hogy a populista, euroszkeptikus pártok előretörése megtorpant.

(…)

2017 eddig a nyugalom éve Európában. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2017. május 09. 06:20
...valójában még csak most kezdődnek a lázadás évei. És nem, nem a választásokkal, az csak eszköz arra, hogy ki és mennyire akarja markánsan lefolytatni azt a vitát, ami előttünk áll. Mert maga a vita lesz a lázadás maga. És vita az lesz. És ha már végre vitázni fogunk, úgy igazán az unió jövőjéről, amikor a globalisták állnak majd szembe a szuverenistákkal, amikor végre végleg elfelejtjük a bal-jobb megosztást és a lényegre koncentrálunk, az maga lesz a lázadás.
quiet
2017. május 08. 11:42
" Ettől még a tény tény marad: a márciusi hollandiai után újabb választások mutatták meg, hogy a populista, euroszkeptikus pártok előretörése megtorpant. " ----------------------- Nana, ettől még a tények tények maradnak. Azok az ' euroszkeptikus ' pártok nem ' előretörni ' akarnak, hanem megmondták a frankót. Ami úgy is lesz. Ha az Eunió nem változik meg gyökerében, vége. Na most lehet örülni. Így gilt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!