Elveszett illúziók

2017. április 19. 09:22

A következő évszázad során vagy egy százéves háború káosza, vagy egy még ismeretlen logikájú százéves béke lehet az egyre fenyegetőbb válság megoldása.

2017. április 19. 09:22
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Úgy látszik, a globális szuperstruktúra nagyjából egy évszázadonként mindig »lecseréli« az addig világbirodalomként üzemeltetett nyugati nemzetállamot, de most ez a birodalomváltás egy kissé mintha bonyolultabbnak látszana az eddigieknél. Először is nincs több nyugati nemzetállam, amely most sorra kerülhetne. Másodszor a szóba kerülő nem nyugati nemzetállamok – legelsősorban Kína – világbirodalommá emelése nem látszik kivitelezhetőnek. Ha viszont ennek nyomán megtörik az elmúlt hatszáz év perio­dicitásának alaplogikája, akkor a következő évszázad során vagy egy százéves háború káosza, vagy egy még ismeretlen logikájú százéves béke, eddig nem tapasztalt komplexitású globális együttműködési rendszere, netán a »globális világállam« lehet az egyre fenyegetőbb válság megoldása.

Donald Trump váratlan elnöksége feltehetőleg arra vezethető vissza, hogy személyisége látványtechnikailag sokkal szélsőségesebb megoldásokat is képes legitimálni, mint riválisáé. Az elmúlt hetek fejleményei azonban azt látszanak igazolni, hogy a globális birodalmi szuperstruktúra drámai fordulattal nem a százéves béke, hanem sokkal inkább a százéves háború stratégiáját követi, és ehhez Trump labilisan impulzív személyisége kitűnő talapzatul szolgálhat.

Bár a történetnek szerencsére nincs vége, sőt, szinte még el sem kezdődött igazán, de az illúzióknak igen, és az is biztos, hogy kalandos időknek nézünk elébe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerekperec
2017. április 20. 01:13
Bogár Laci nem rendelkezik józan ésszel nem is említve realista életszemléletre !
okay
2017. április 19. 22:03
Demokrácia - liberalizmus - anarchia - káosz - ? - totális jó vagy rossz diktatúra (Jézus vs. Világhatalom). A tömeg (ha lesz?) rendet akar. A "?" a kérdéses. Háború, járvány vagy más természeti csapás? Valószínűleg ez lesz a történelmünk egy darabig. Utóvédharcosok vagyunk, de nem adhatjuk fel.
ÁlcanélküliÜrügymutyiszter
2017. április 19. 14:43
Másodszor a szóba kerülő nem nyugati nemzetállamok – legelsősorban Kína – világbirodalommá emelése nem látszik kivitelezhetőnek Mert nem Kína lesz a soros hanem Izrael.
gudmen
2017. április 19. 14:27
"Bogár László szerint „a magyar társadalomnak legalább harmada végképp elveszett, már semmiféle eszközzel nem lehet visszahozni őket a végső nyomorúságból… társadalmi szinten gyakorlatilag leírhatjuk őket… Nem akarnak dolgozni, de a munkaerő piac sem kér belőlük” (Megszorítjuk magunkat. Heti Válasz 2013. január 10.) Az interjú felcíme azt ígéri, hogy a közgazdász olyan titkot mond ki, amiről a kormányfő nem beszélhet. És valóban: Bogár Lászlót ezúttal érdemes komolyan venni, mert mondandójának lényege őszinte: „Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról… Nem derülhet ki, hogy ezeket az embereket igenis ott kell hagyni az út szélén, mert ha nem így teszünk, akkor a többiek soha nem fognak célba érni." Lacobával nagyot fordult a világ miota netto 700-ért Pallasz Athené kezében örzi a lándzsát Kuszaszem portásaként..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!