Feladott örökség

2017. április 18. 07:43

Az EU-s útlevéllel rendelkező kettős állampolgárok persze könnyen szavazhatnak zsigeri érzelmeik alapján. Az otthoniak viszont ezzel a döntéssel még a csekélyke potenciális esélyt is elvesztették arra, hogy Törökország valaha csatlakozzon az Európai Unióhoz.

2017. április 18. 07:43
Bakodi Péter
Bakodi Péter
Magyar Idők

„A háttérben azonban egyre csak mélyültek a törésvonalak a vallásos vidékiek, valamint a szekuláris nagyvárosiak és a déli partvidéken élők között. Érthető okokból természetesen a kurdok nagy része is igyekezett megakadályozni voksával Erdogan befolyásának további megerősödését.

A szembenállás tökéletesen visszaköszön az alkotmánymódosításról szóló referendum eredményeiben is. Az európaiakkal a turizmuson és a gazdasági kapcsolatokon keresztül leginkább érintkező törököknek láthatóan elegük van Erdogan túlzott hatalmából. A közelmúltig a magyar utazók által is előszeretettel látogatott Földközi-tenger partján fekvő nyaralóhelyeken 60-70 százalék között mozog az elnöki rendszer bevezetését elutasító szavazatok aránya, csakúgy, mint Törökország európai kontinensen fekvő tartományaiban.

A Nyugat-Európában élő törökök körében azonban már más a helyzet. A nagy létszámú török diaszpóra jelentős többséggel támogatta Erdogant, amelyben minden bizonnyal nagy szerepet játszott az Ankara által kreált diplomáciai incidenseket követően mesterségesen felkorbácsolt nacionalista düh is. Az EU-s útlevéllel rendelkező kettős állampolgárok persze könnyen szavazhatnak zsigeri érzelmeik alapján. Az otthoniak viszont ezzel a döntéssel még a csekélyke potenciális esélyt is elvesztették arra, hogy Törökország valaha csatlakozzon az Európai Unióhoz. A törvényhozást ceremoniális szerepre degradáló, a leendő elnöknek a gyakorlatban teljhatalmat adó alkotmánymódosítás elfogadásával a választók többsége felhatalmazást adott a török vezetésnek arra, hogy Atatürk örökségét feladva végleg hátat fordítsanak az egykor még követendő példának tartott nyugati értékrendnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2017. április 18. 09:37
Ja, mondjuk a Csoportkép hölggyel -t olvasva ( Heinrich Böll, 1971 ) jó képet kapsz a folyamatról. De mindig jelenkori alkalmazásokat keresnek a németek, nagyon találékonyak... csak a lényeg marad: a világból gazdálkodunk, nem a saját portánkból. Itt aztán nagyon rá lehet faragni, ha rövidtávú érdekek döntenek...
quiet
2017. április 18. 08:28
A németek totálisan elcseszték, hogy a gyarmatosítást nem tudták abbahagyni. Először a két világháború, utána a modern formái annak, hogy idegenekből éljenek. A török 3 millió a 25 -30 év alatt azért alakult ki, mert nem tudják megtanulni, hogy nem a világból gazdálkodnak, hanem csak Németországból. Az orruknál nem látnak tovább emiatt. A 3 millió félrabszolga török egy nagyon rossz koncepció következménye, ami éppen most nyal vissza.
sozlib_abschaum
2017. április 18. 08:26
Ès ehhez mit szolnak a soros ügynökök? Sein Außenministerium mahnt, Trump gratuliert Erdogan zum Sieg https://www.welt.de/politik/ausland/article163775414/Sein-Aussenministerium-mahnt-Trump-gratuliert-Erdogan-zum-Sieg.html
Senye Péter
2017. április 18. 08:22
Mondhatjuk úgy is, hogy az EU nem fog csatlakozni Törökországhoz :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!