„Mit szól Kína robbanásszerű borászati fejlődéséhez?
Majd lelassul. Nem Kína fejlődik, hanem az európai és amerikai befektetők fejlesztik Kínát, mint ahogyan létrehozták Chilét, Argentínát és az amerikai borgazdaságot is. A befektetőknek az a mániája, hogy mindenhol növelni kell a bortermelést, ezáltal elég nagy kárt okoztak maguknak is az anyaországban, de el kell fogadjuk, mert ha nem ők, akkor más fejlesztett volna.
Magyarországot hogyan érintheti majd a globális felmelegedés?
Az már látszik, hogy az évek jórészében, amikor szárazabb az évjárat, olyankor a savak lágyulnak. Ez főleg a fehérboroknál probléma. A furmint késő érésű fajta és bár magasabb savtartalmú, ezt a fajtát is érinti a felmelegedés, mert előre kell hozni a szüretét. Már volt olyan, hogy nem vettem elég komolyan, s emiatt magasabb alkoholtartalmú boraink születtek, alacsonyabb savtartalommal - ezek komplexitása nagyon szép volt, de mégsem voltak olyan jó ivásúak.
Ma már ilyen nem fordulhat elő, mert végre eldöntöttük, hogy sok szüreti időpontból próbáljuk meg összeállítani a borainkat. Az aszúnál is gondot jelent, mert a kisebb hozam, amivel dolgozunk és a túlérésből fejlődő aszúszem is lágyul sav szempontjából, viszont a komplexitása félelmetes. Az aszúnál az ásványok is egyensúlyosak, nemcsak a sav.”