Létezik még olyan, hogy igazság?

2017. március 06. 08:59

A mai modern dilemmáink alapjaiban megkérdőjelezhetőek, hiszen a túlzott információmennyiség hatására párhuzamosan több igazság jelenik meg.

2017. március 06. 08:59
Szabadi Dorina
Mindset Pszichológia

„Az utóbbi egy-két évtizedben soha nem látott változások indultak meg, melyek a társas és technológiai eszköztárunkat is befolyásolják, így a korábbi kritériumok elavultak. A számunkra elérhető információ mennyisége a digitális forradalom által exponenciálisan megnőtt, így a láthatósági kritérium nem feltétele annak, hogy valamit elhiggyünk. Fontossá vált, hogy azt is elhiggyük, amit szabad szemmel nem láthatunk. Ilyen például a klímaváltozás, hiszen nem látjuk direkt, ahogy a kibocsátott gázok lassan tönkreteszik az ózonréteget, vagy ahogy a jégtáblák olvadnak. Sőt, ezek észlelése tudományos környezetet kívánnak meg. Így gyakran kénytelenek vagyunk a csoportunkon – legyen az etnikum, nemzet, vallás, kor vagy bármilyen szocioökonomikus csoport – kívül eső embereknek hinni.

Fel lehet tenni a kérdést: ha megvan rá a technológiánk, akkor miért nem lehet a vizuális kritériumhoz visszatérni? Hiszen videokamerán keresztül már szinte bármit fel tudunk venni. Ez igaz, ezzel egy időben azonban olyan technológiákat is kifejlesztettek, amelyekkel a vizuális valóságot torzítani lehet. Természetesen a digitális valóságnak is több pozitívuma van, gondoljunk csak egy szórakoztató sci-fire. Azonban ha ezt az eszköztárat közéleti ügyek manipulálására használják, az katasztrófával járhat. Mégis mekkora kárt okozhat egy olyan audiovizuális anyag, ami egy laikus számára megtévesztően igaznak tűnhet? Ha a tények kezelésére továbbra is a klasszikus kritériumokat használjuk, meg tudnánk állapítani a különbséget valóság és fikció között?

Az emberi faj a változó valóság körülményeihez alkalmazkodva már számtalan nehézséget túlélt. Ennek egyik oka, hogy mindig kialakult egy közösen elfogadott »tény«, ami alapján képesek voltunk a problémák közös megoldására. A mai modern dilemmáink azonban alapjaiban megkérdőjelezhetőek, hiszen a túlzott információmennyiség hatására párhuzamosan több igazság jelenik meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2017. március 06. 23:31
Az emberi faj azért élt már túl több megpróbáltatást, mert nem szóltak rá, hogy elpusztítandó náci vagy, ha védekezel.
smarton
2017. március 06. 13:38
" hiszen a túlzott információmennyiség hatására párhuzamosan több igazság jelenik meg" Nincs párhuzamosan több igazság UGYANABBAN a témában. Vagy az egyik igaz, vagy a másik.
Berecskereki
2017. március 06. 12:28
Köszönöm. Én csak itthon füstölögtem, meg a világhálón. 2028 messze van. Ki tudja mi történik még addig. Én is jó egészséget kívánok kedves mindnyájatoknak.
Berecskereki
2017. március 06. 12:13
Hiányoztál. Egyetértek veled.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!