Válasz Orbán Krisztiánnak

2017. március 30. 10:35

Úgy tűnik, némi hezitálás után Te is beláttad TGM jóslatát, miszerint itten vagy SZDSZ-kormány lesz vagy Mucsa (marad).

2017. március 30. 10:35
Molnár Attila Károly
Molnár Attila Károly
Mozgástér

„Kedves Krisztián,

olvastam szerzőtárs, olvastam művedet a magyar gazdaság és politika elmúlt száz évéről. A témád a közgazdaságtan klasszikus kérdése: miért gazdagszanak meg némely országok, és hanyatlanak vagy stagnálnak mások. Közgazdász kutatók tömege foglalkozott ezzel, hatalmas, az összehasonlításokat lehetővé tevő adatmennyiséget mozgatva. Mások inkább intuitíven írtak erről, amely meglátások időnként zseniálisnak bizonyultak. Az a benyomásom, a Te írásod sem az első, sem a második csoportba nem tartozik, inkább egy nem túl eredeti kormánykritika, amiből viszont sok van.

Azt állítod, hogy a politika tehet a felzárkózás elmaradásáról, és az uniós pénzek elmaradásával szükségszerű az újabb összeomlás, amit az elmúlt egy-két évben még csak 43 567-ször olvastam vagy hallottam az igényes és kreatív szakértőktől. Lehet, így lesz, lehet, nem. De érdekes, ahogyan érvelsz, és a haragodat kivetíted az elmúlt száz év magyarjaira. Ebből az következik, hogy Orbán Viktor nem felelős, a magyarok viszont menthetetlenek. Úgy tűnik, némi hezitálás után Te is beláttad TGM jóslatát, miszerint itten vagy SZDSZ-kormány lesz vagy Mucsa (marad).  De erről később.

Az érvelésed két nagy részből áll: egyrészt felfestesz egy »nyugatot«, amilyenek nem tudnak lenni a magyarok, az Ígéret Földjét, ami körül bolyongunk a pusztában – szerinted- száz éve; másrészt egy történetet mesélsz el, amely arról szól, hogy a magyarok a saját hibájukból bolyong a pusztában. De a »nyugatot« – főleg ahogyan leírod – 1990 előtt a kutya sem akarta utolérni. Horthy számára a revízió volt a cél, Rákosi-Kádár pedig egy totalitárius rezsimet épített fel, állítólag amúgy szép elvek megvalósítása céljából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2017. március 30. 21:39
SzDSz kormány?Arra gondoltok, amikor az a bizonyos (akkor még nem volt "kétfarkú") FAROK csóválta a KUTYÁT? No a végén viszont a jósoló Gazsival együtt indultatok a Világ Liberálisainak Krémje-ként és megérkeztetek Mucsára. Csak az állomáson BALATONSZARSZÓ virított.., Remélem '18-ban tovább utaztok-Már várnak benneteket a végállomáson: Bivalybasznád....
bandrea
2017. március 30. 21:30
Jól fizet a fidesz, Attila?
Onurisz
2017. március 30. 15:45
Kitűnő írás. A gazdaságtan valamikor a társadalomról szóló tudás módszertani segédje volt, majd fokozatosan, szinte észrevétlenül feltolta magát a főhelyre, s ma már onnan osztja az észt a történészeknek, szociológusoknak, s egyéb társadalomkutatóknak. A közgazdász rendszerekben, matematikai modellekben gondolkozik. A közgazdasági képzésnek nem része az analitikus, időbeli vizsgálódás. A gazdaságtörténet is absztrahált modellek egymásutánisága. Ebből következően, amikor egy közgazdász meg akarja mondania a "fejlődésről" a tutit a többieknek, szükségszerűen historizál. Benyomásokból, kósza olvasmányélményekből szőtt előfeltevésekből tákol össze modelleket, ezeket tekinti valóságnak, majd ezeket szigorú racionalitással elemzi, s a felállított diagnózisból jósol, terápiát alkot - ahogy azt egy közgazdásznak kell, hisz erre képezték. Csak nem a történeti, hanem a statisztikai tényekből való modellezgetésre. A "tákol" kifejezést nem lekezelő indulattal írtam. A közgazdasági modellek szükségszerűen leegyszerűsítőek és elnagyoltak. A társadalomra és társadalomban ható tényezőket és folyamatokat nem lehet matematikailag leképezni. Ezek közül bizonyos szálakat és összefüggéseket lehet, s gyakran így is fontos és hasznos eredményekre lehet jutni. Máskor pedig hatalmas melléfogások vagy magától értetődő következtetésekre állnak elő ("vajúdnak a hegyek és egeret szültek"). Még végzős közgazdász hallgató korunkban állapítottuk meg egyszer, hogy ha az orvostudomány is olyan hatékonysággal diagnosztizál, mint a közgazdaságtan, akkor nagy a baj. Egy közgazdász önhitt és kioktató historizálásánál nincs nagyobb "féltudás". Ha pedig a "nyugati" tanulmányai során még azt sem sajátította el, hogyan válassza el és szálazza szét a politikai eszméit az elemzéshez szükséges és használható értékfeltevésektől, az szomorú. Innen az illető útja nem a tudományba, hanem a politikába vezet. Ez nem baj, csak ne tegyünk úgy, mintha valami jelentős szellemi teljesítményt tett volna le a köz elé.
noMores
2017. március 30. 14:07
Jaj. Fideszes komcsi mindenki:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!