Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Európa felbomlani látszik

2017. március 21. 16:14

Bár egyre többen megkérdőjelezik hidegháború után létrejött rendet, az alapvető értékeket nem kell újra gondolnunk.

2017. március 21. 16:14
Daam Alexandra
Danube Institute

„Oroszország nem a hidegháború eszközeit választja, hogy újra teret nyerjen Európában. Az Egyesült Államok és Európa politikai életébe avatkozik be annak reményében, hogy olyan kormányokat segít hatalomra jutni, amelyek Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szavaival élve egy »nyugati világrendet meghaladó korszakot« támogatnának.

»Gerasimov-doktrínaként« elhíresült, orosz szakmai folyóiratban megjelent írás szemléleti legjobban a Kreml taktikáját. A doktrína szerint »aszimmetrikus«»hibrid« hadviselést kell alkalmazni az ellenséggel szemben. Ilyen módon sikerült Oroszországnak megragadnia Krímet.

További központi eleme a hibrid hadviselésnek a dezinformációk terjesztése. A nyugati közösség számára érzékeny témákra felépített narratívák, mint az iraki háború, a 2008–as gazdasági válság és a lehallgatási botrányok növelik az Amerika-ellenes hangulatot ez európai országokban. A döntéshozókat úgy igyekeznek befolyásolni, hogy korrupt nyugati vezetőkről számolnak be, amelyek rejtélyes vállalatok és az Egyesült Államok globális hegemón törekvéseit támogatják. Ezek a hamis hírek aztán a közösségi médián keresztül terjednek egy tág ideológiai spektrumon, egyesítve a globalizációellenes baloldalt és a jobboldali tradicionalistákat. Kirchick szerint »Oroszország igazság elleni küzdelme azért válik olyan ominózussá, mert átlépi az ideológiai határokat«.

Eközben Oroszország hadi kiadásai is rohamosan növekedtek. Putyin 17 éve tartó vezetése alatt 20-szorosára növekedtek Oroszország védelmi kiadásai és a fegyveri beszerzések 60 százalékkal nőttek csak 2015–ben. A fizikai felkészültséghez a Kreml egyre offenzívabb retorikája is társul. Így például orosz tisztségviselők meglehetősen nagy nyugalommal beszélnek nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségéről.

Bár egyre többen megkérdőjelezik hidegháború után létrejött liberális rendet és fontos is ennek felülvizsgálata, de »az alapvető értékeket nem kell újra gondolnunk” – írja Kirchick.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2017. március 22. 09:18
Az Európai Unió NEM FOG FELBPMLANI, sőt inkább megerősödik, és bizony talán még megérjük az Európai Egyesült Államok létrejöttét is, mert a PÉNZ diktál, ami most az EURÓ. Kinek jutna eszébe a világ legerősebb pénzegységét felrúgni? A multiknak biztos nem. Mi lenne helyette? Gyengécske helyi pénzecskék. Nevetségesen rövid távú utak megtétele után folyton pénzt kellene váltani. Európa a világ leggazdagabb térsége. Ma is!
Karbantartó9
2017. március 22. 07:26
Alapvető értékek? Adok én neked alapvető értéket, nézd meg mindjárt a haverjaidat: 1950: kékcédulás választásokkal kerültek hatalomra (csalással) 1956: idegen hatalmak által 1994: hazugsággal, horn gyula pufajkás volta az eredmények után derültki, az szdsz 180 fokos pálfordulása szintén 2002: medgyessy D209-es múktját a választások utánig titkolták 2006: hazudtatok reggel délben meg este +trükkök százai Alapértéket keresel? NE HAZUDJATOK ÖRÖKKÉ! Kezdjétek ezzel!
Crüwel
2017. március 22. 06:42
Ha igaz is lenne ,- akkor az kinek a hibaja? Most epp a torokok szopatjak szarra europat aztan ennek oromere Libianak is megadjuk magunkat.Mi lesz itt ha komolyabb erore kap az ottani uj kormany? -Jon egy meg nagyobb szivatas. Most arrol nem is beszelve hogy van ez a fasza embargo a ruszkik ellen , nagyba egyenkent mindenki boltol veluk (foleg a leghangosabb embargo partiak)de egy kilo almat mar nem lehet eladni nekik.Putyin szarra rohogi magat az eu vezetes baromsagain,- es igen valoszinu nem akar nagyon lemaradni az amcsi es kinai befolyas novekedese mogott. A siras az megy minden szinten de vegre valaki elkezdhetne gondolkodni is a magassago eu vezetok kozul, es nem egy barom alkesz magan mutyiait kovetve begetni ,hogy jaj istenem most mi lesz.
ORLON
2017. március 21. 20:12
A számokat jobban meg kellett volna nézni ,hölgyem!!!!KATONAI KIADÁSOK: orosz:50 milliárd dollár kínai:150 milliárd dollár amerikai:500 milliárd dollár/év Mielőtt baromságokat tetszik leírni ezen egy kicsit el kellene gondolkodni.Nehéz!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!