Jónás próféta a cethal gyomrában

2017. március 22. 20:39

A sötétben a kameraman véletlenül rálép egy korábban vélhetően kábítószerrel töltött fecskendőre. A dzsihadisták gyakran drogok befolyása alatt tevékenykednek, hívta fel figyelmünket az iraki egyenruhás.

2017. március 22. 20:39
Bakodi Péter
Bakodi Péter
Magyar Idők

„Az egykor Irak legnívósabb egészségügyi intézményének számító kórházhoz érve sokkoló látvány fogad.

A főépület az oldalfalakon kívül szinte teljesen megsemmisült. Repesz- és golyónyomok mindenhol. Miután az Iszlám Állam elfoglalta Moszult, elszállította innen a betegeket, és parancsnoki központot épített ki. Az intézmény gyógyító funkciója egyedül a sebesült harcosaik számára volt elérhető – meséli nekünk egy beteghordó, aki a megszállás alatt is dolgozott.

A fiatal férfi elmondása szerint havi 60 dollárt (18 ezer forintot) kapott az iszlamistáktól. A komplexumot őrző katonák levezetnek minket az alagsorba, a szélsőséges fegyveresek egykori alvókörleteibe. A kiégett, sötét termeken keresztül eljutunk a hálóba, amelynek közepén halomban fekszenek a matracok és a hátrahagyott ruhaneműk. A kupac szélén felfedezzük az Iszlám Állam nyomtatott újságát, valamint egy hőtartó gyógyszerszállító dobozt is.

A sötétben a kameraman véletlenül rálép egy korábban vélhetően kábítószerrel töltött fecskendőre. A dzsihadisták gyakran drogok befolyása alatt tevékenykednek, hívta fel figyelmünket az iraki egyenruhás.

A kórházból távozva beugrunk egy kisboltba vizet és néhány szelet kalóriabombának szánt csokoládét vásárolni. Egy eredetileg szunnita mecset mellett parkolunk, amelyet a bevonuló síita csapatok átneveztek saját szentjükről, és azóta nem engedik be oda a szunnita helyieket. Az imahely kerítésén szintén lobog a síita zászló. Az ehhez hasonló szimbolikus lépések félelemmel töltik el Moszul többségében szunnita lakosságát. Félnek az iraki kormány által csak nehezen kordában tartott, sokak szerint egyenesen Iránból irányított síita milíciák megtorlásától.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2017. március 23. 07:49
Naja. Az megvolt, hogy Jónás ideje körül Ninive falait az asszírok ellen lázadó emberek bőre díszítette, hogy a többieknek ne nagyon legyen kedve lázadozni? Emberi jogok light.
EJános
2017. március 22. 21:32
- Mit mond a templomban a hangosbemondó? - Jónást várják a halban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!