Fa Nándor: egy másik Magyarország hőse

2017. február 08. 13:07

Óriási teljesítmény és siker, egy igazi hőstől és példaképtől. És egy tükör is, Magyarország valósága elé tartva.

2017. február 08. 13:07
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Olyan ez, mint a friss tengeri szellő egy áporodott szobában. Mint egy hűvös vízpermet a tikkadt arcunkba. Mint egy kilátó, amiből a Föld túloldalára látsz − onnan meg vissza.

Fa Nándor 93 nap alatt a saját tervezésű és építésű, Spirit of Hungary nevű hajóján megkerülte a Földet az extrém Vendée Globe vitorlásversenyen, nyolcadikként érve a célba. Ő egyébként az első külföldi, nem francia vitorlázó, aki teljesíteni tudta a Vendée Globe-ot a kilencvenes évekbeli első indulásakor.

Óriási teljesítmény és siker, egy igazi hőstől és példaképtől.

És egy tükör is, Magyarország valósága elé tartva.

Gyerekkoromból emlékszem a Szent Jupát útjára, Fa Nándor és Gál József kalandjára, első világ körüli vitorlázásukra. A Kádár-korszak végén egy új, jövendő korszakot testesítettek meg, és ebből valamit még gyerekként is felfogtam. Egy olyan korszakot, amikor a magyar emberek szabadok lehetnek fizikailag és szellemileg is; amikor emberfölötti, embert próbáló, életre szóló célokat fogalmazhatnak meg, és amikor a céljaikat kellő kitartással és teljesítménnyel meg is valósíthatják.

Fa Nándor a magyar glóbusz közepéből egyszer kitekintett, majd elindult és megcsinálta azt, amit akart. Egyszer, aztán többször is. És most, 63 évesen még egyszer.

A Vendée Globe egy egyszerre iszonyatos és felemelő verseny. A szabályai szerint egyedül, egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül kell körbehajózni a Földet. A mostani versenyen huszonkilencen indultak el, de eddig tizenegyen feladták.

A Földet felfedeztük, a műholdak bolygónk minden négyzetméterét (és ha kell, a lakóit is) pásztázzák. Nem maradtak már vakfoltok a térképen, csak a tengerek legmélyén. A nagy földrajzi felfedezések kora rég véget ért. De saját magunknak, kedvtelésből, elszánásból, rögeszméből még mindig felfedezhetjük a bolygónkat. És önmagunk határait. Meg ami még azokon is túl van.

Erről szól többek között a Vendée Globe: ugyan a legmodernebb eszközökkel és ufótechnológiával felszerelt vitorlásokkal, de még mindig az egyéni kitartásra, felkészültségre, rátermettségre alapozva lehet teljesíteni a versenyt. És aki elakad útközben, aki egy hirtelen baleset vagy más probléma miatt kénytelen feladni a versenyt, szintén megérdemli a mély tiszteletet.

Hát még az, aki teljesíteni is tudja! Főleg, ha nem vitorlás dinasztiába született tengerparti emberként, hanem szárazföldi magyarként, éltesebb korban tudja ezt véghez vinni.

fa_nandor_1.jpg

Fa Nándor a magyar férfiak, fiatalabbak és idősebbek példaképe is lehet. Sok magyar hatvanas (ötvenes, negyvenes, stb.) férfi élete autós bevásárlásokkal, lottózó- vagy kocsmalátogatásokkal és otthoni tévébambulással írható le, esetleg alkohol-problémával, súlyos elhízással vagy más betegségekkel megspékelve. Fa Nándor egy különleges példa arra, hogy mire lehet képes egy férfi ennyi idősen is.

De Fa Nándor nem csak az éltesebb férfiak, hanem általában a magyarok példaképe lehetne. Még mindig egy jövendő Magyarország jelképe ő.

Ahol kitűzhetjük a legmerészebb céljainkat és ahol a céljainkat tűzön-vízen keresztül megvalósíthatjuk. Ahol a teljesítmény mérhető és tiszteletet keltő, s ahol a verseny szigorú szabályai működnek. Ahol a fejet nem lefelé kell hajtani, hanem előre és fölfelé kell nézni, mert ott van a jelen és a jövő, amit meg kell nyerni magunknak, társainknak és nemzetünknek, minden másodpercben. Ahol a gyávaság és megrettenés helyett a bátorság és merészség az alap. Ahol szabadok lehetünk szellemünkben és tetteinkben. És ahol, ha akarjuk, koravén lötyögés, általános közöny, kiégés és hervadás helyett akár körbehajózhatjuk a világ tengereit. Akár a valóságban, de minimum az álmainkban. Milyen csoda is lenne, ha tízmillió Fa Nándor országa lehetnénk.

Fa Nándor a példa, mire lehetünk mi, magyarok képesek, ha igazán elszánjuk magunkat. Itt hát az ideje az elszánásnak. 

Dicsőség a hősnek!

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. február 09. 10:07
olvaso9 [Hozzászóló kiszűrése] 2017. február 9. 08:37 2 Tévút, ha Fa Nándort az átlagemberrel, a megélhetésért sokat güriző kisemberrel, a megérdemelt (kevéske) nyugdíját élvező nyugdíjassal hozzuk ellentétbe..." Nem hozzuk ellentétbe, sőt pontosan azt mondom, hogy Fa Nándor ennek a Magyarországnak a hőse, és nem egy másik Magyarországnak, mint ahogy Rajcsányi elvtárs próbálja sugallni. Rajcsányi elvtárs ugyanis Fa Nándort felhasználva ezt a Magyarországot simfeli. Pontosan úgy, mint a többi liberális.
olvaso9
2017. február 09. 08:37
Tévút, ha Fa Nándort az átlagemberrel, a megélhetésért sokat güriző kisemberrel, a megérdemelt (kevéske) nyugdíját élvező nyugdíjassal hozzuk ellentétbe... Nem, ... itt a kivételes akaratból, emberfeletti erőfeszítésből, merészségből, kockázatvállalásból, megfontoltságból, szorgalomból, tenniakarásból kellene csak példát vennünk nekünk, átlagembereknek, hogy a saját munkánkban legyünk igényesebbek, kitartóbbak és (sok) beszéd helyett tettekkel, teljesítménnyel kitűnők a középszerből...
Harangláb
2017. február 08. 22:26
Ennek az írásnak minden szavával egyetértek! Mély tisztelet Fa Nándornak!!!
olvaso9
2017. február 08. 21:55
Rajcsányi Gellért cikke méltó tisztelgés Fa Nándor emberfeletti teljesítménye előtt. Nehéz szavakba önteni az örömöt, a csodálatot amit ilyenkor érzünk. Akik látták a beérkezés videóit, a kikötőben összegyűlt több ezer embert (akik zömében franciák voltak!), ahogy ünnepelték és csodálták a hőst, a rendkívüli embert, a mi honfitársunkat, nem tudnak pozitív érzelem és ellágyulás nélkül gondolni erre az eseményre. Ilyenkor (mint minden nemzeti sportsikernél) a sikert mindannyian magunkénak érezzük. Bár mi átlagemberek vagyunk, és talán soha nem érhetünk ilyen magaslatokra, de ha a vágyat és akaratot ez erősíti bennünk, akkor igenis volt értelme Fa Nándor útjának, nemcsak a maga számára, hanem mindannyiunk számára. (Kicsinyes és lehangoló ilyenkor az anyagias, irigykedő hasonlatokkal előhozakodni.) Nemcsak erre a cikkre volt szükség, hanem bizony a médiában is több (és méltóbb) híradásra, helyszíni közvetítésre lett volna szükség a mai napon. Mert ez világszenzáció volt. Ez Magyarország hírnevét jobban öregbítette, mint száz nyögvenyelős, kifundált országimázs projekt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!