Gyermekek és politika – kialakítható-e az abszolút lojális szavazóbázis?

2017. február 09. 08:51

Ez lehet a varázsa az új, még „ártatlan” fiatal vezetőkből álló mozgalmaknak. Ezek azonban nem garantálnak megoldást, hiszen az adott rendszer ellen való, de alternatíva mentes érvelés jellemző rájuk.

2017. február 09. 08:51
Horváth Zsófia
Mindset Pszichológia

„A serdülőkorra jellemző az absztrakt gondolkodás fejlődése valamint az intenzív érdeklődés a társadalmi problémák, filozófiai kérdések iránt. Joseph Adelson kutatásában német, brit és amerikai 11-18 év közötti fiatalok vettek részt. El kellett képzelniük a következő helyzetet: egy országban ezer ember csalódik a politikai döntésekben, ezért elköltöznek egy szigetre, ahol új társadalmat alapítanak. A vizsgálat további részében a fiatalok az új társadalom megszervezésére vonatkozó kérdésekre válaszoltak. Az eredmények megmutatták: 14 éves kor körül alapvető változások vannak a serdülők gondolkodásában. 

Ezek pedig a törvényhozás, a társadalmi kontroll és a politikai eszmékhez fordulás területén zajlanak le. Ezt az absztrakt gondolkodás fejlődésével magyarázhatjuk, ám különösen érdekes, hogy a gondolkodásbeli változások az egyes országokban egyformák.

Adelson és kollégáinak kutatásai alapján megállapítható: a fiatalok gondolkodásának politikai ideológiák felé fordulása, a nyomás és vonzás hatásával indokolható. Előbbi a szülőkről való leválás, utóbbi pedig egy stabil rendszerhez való tartozás vágyából fakad. A serdülők a társadalmi problémákkal való szembesüléseik során gyakran utópisztikus, idealista eszméket kezdenek követni, mindennek pedig gyakori következményei a diáklázadások. A kutatásban feltett kérdésre: »Hogyan épül fel az ideális társadalom?« a fiatalok nem tudtak az aktuálisan fennálló rendszert helyettesíthető alternatívát találni. Inkább a valami-ellen, mint a valami-mellett való érvelés volt a jellemző. 

Bár a fiatalokra nagyban jellemző a politikai apátia, amely szerint a társadalmi problémákra egy politikai párt sem ad választ, mégis mindig vonzzák őket az új szervezetek ígéretei.

Ez lehet a varázsa az új, még »ártatlan« fiatal vezetőkből álló mozgalmaknak. Ezek azonban nem garantálnak megoldást, hiszen az adott rendszer ellen való, de alternatíva mentes érvelés jellemző rájuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2017. február 09. 10:47
Ez a honlap iszonyúan bosszantó. Minden esetben érezhető, hogy sokat markol, és keveset fog. Nemcsak ahhoz kevés, hogy hogy rendesen körbejárjon egy kérdést, de triviális konklúzióival még az érdeklődést is kioltja, amit kelteni akar.
Mich
2017. február 09. 10:10
"alternatíva mentes érvelés jellemző rájuk" Így van.
cutcopy
2017. február 09. 09:08
"elköltöznek egy szigetre, ahol új társadalmat alapítanak" Legyek ura..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!