„Drámai a gyerekek helyzete Magyarországon”

2017. január 15. 21:59

A magyar társadalom gyerekszeretőnek gondolja magát, ám soha nem beszélte végig, hogy mi a közösség felelőssége a gyerekek lelki és testi egészségben történő felnevelésében. Az európai szintű törvény ellenére az egymást követő kormányok nem adtak pénzt erre. Magyarország bőven megengedhetné magának, hogy rendesen megfinanszírozza a szociális és családvédelmi rendszert, a gyerekes családok támogatását. Ráadásul ez már középtávon megtérülne.

2017. január 15. 21:59
Herczog Mária
Új Egyenlőség

Herczog Mária szociológussal, gyermekvédelmi szakemberrel, a Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelkedően Közhasznú Egyesület vezetőjével e problémakörről beszélgettünk az Új Egyenlőség stúdiójában. A beszélgetésből a következők derülnek ki:

▪ Mintegy 1,8 millió gyerek él Magyarországon, amely az egyik legrosszabb helyzetű ország az EU-ban a gyerekszegénység tekintetében, hiszen – az Eurostat adatai szerint – minden harmadik gyerek szegénységben él. Bulgáriával és Romániával vagyunk egy szinten, és romlik a helyzet.

▪ A gyerekek rossz helyzete nem egyszerűen csak a családok felelőssége. Közösségi kiadásokra, erőforrásokra, illetve állami újraelosztásra van szükség a rossz anyagi helyzetben élő családok esetében.

▪ Ha rossz körülmények között nőnek fel gyerekek, az a közösség egészének is rossz. Ugyanis nem fognak tanulni tudni, érdemi foglalatosságot találni maguknak, nő a deviancia, stb. Közgazdászok már régen kimutatták, hogy a gyerekekbe történő befektetés megtérül a közösségnek, a be nem fektetés viszont visszaüt.

▪ A közösségi segítség ne felülről lefelé történjen, ne hatósági jellegű, szabályokat betartató legyen a támogatás. A szakember szakmai tudásának partneri viszonyban kell lennie a megsegített család saját helyzetismeretével.

▪ A gyerekek szegénysége és nem megfelelő táplálása nem csak azért tragikus, mert drámai egy ilyen gyermek sorsa, hanem mert az agyi és testi fejlődésben is lemarad, motiválatlan lesz. A gyermekszegénység tehát például az oktatási rendszer rossz teljesítményében is visszaüt. A szegénységben élő, veszélyeztetett gyerekek közösségi megtámogatása ezért tehát nagyon hamar megtérül!

(...)

▪ Az 1997-es magyar gyermekvédelmi törvényre nagyon büszkék lehetünk, abszolút európai színvonalú volt. Igyekezett megvalósítani, hogy helyben legyenek megfelelő ellátó intézmények. Visszamenőleg azonban azt állapította meg az Állami Számvevőszék, hogy a bevezetést követően soha nem adott a mindenkori kormányzat megfelelő erőforrást a rendszer működtetésére. Ez az oka annak, hogy Románia és Bulgária szintjére zuhantunk.

▪ A rendszer működtetése csupán pár tízmilliárdos kérdés lett volna, ennek akár dupláját és tripláját is megengedhette volna Magyarország egy olyan ügy megfinanszírozására, ami ráadásul megtérül!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. május 07. 22:14
A gyermekek felnevelése a szülők feladata, az állam segítse intézményekkel, kedvezményekkel és kész!
tango47
2017. április 09. 19:37
Azt hiszem az Orbán kormányok, melyek tettek is valamit az ügyben családpolitikájukkal és a gyerekek iskolai étkeztetésével. A szocialista vezetésű kormányok csak a segélyezést preferálták, de arra sem adtak több pénzt.
Agnieszka
2017. február 04. 12:51
Kiegészíteném azzal, h. nem biztosan nyerő feltételek, ellenőrzés nélkül pénzt adni olyanok kezébe, akik pénzt keresni általánosságban képtelenek. Sajnos, bebizonyosodott, h. általában beosztani sem tudják. Sok itt a gond, l. cigány önkormányzatok zűrös anyagi ügyei. Ezért jobb az étkeztetés, az ingyen tankönyv, a közmunka, mint bármiféle segélyezés. A cél, h. oda szülessék több gyermek, ahol a házaspár már bizonyította, h. képes boldogulni, legalább saját magát eltartani, VAN tanult és gyakorolt szakmájuk.
august
2017. február 04. 12:42
Az ilyen sarkos kifejezéseknek, hogy drámai a gyerekek helyzete Magyarországon, az első alapvető kérdésről tereli el a figyelmet. A kedves szülő felelősségéről. Ugyanis a gyerek, mint státus önmagában nem létezik szülővel családdal együtt értelmezhető minden vele kapcsolatos kérdés. Az állam is teljes felelősséggel tartozik, .... az állami gondozottak esetében, amikor az állam árvállalja a felelősséggel együtt az összes ezzel járó költséggel együtt... Viszont amikor ilyen cikkek születnek a kedves szülő, és családi háttér elfelejtődik, vagyis a kedves jogvédő veszi gyámság alá azt a szegény gyereket,, ahelyett, hogy az elsődlegesen felelősökön kérné számon, a gyerek veszélyeztetését, ha már rettenetes a helyzete. Ez lenne egy normális közegben természetes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!