Globalizációs apály előtt

2017. január 29. 10:09

2016-ban a globalizáció megroppant. Sajnos a tapasztalatok szerint a globalizáció apálya eddig mindig együtt járt jelentős fegyveres konfliktusokkal is.

2017. január 29. 10:09
Árva László
Magyar Idők

„2016-ban a globalizáció megroppant. Előbb Nagy-Britanniában az Európai Unióból való kilépéséről döntő népszavazás, majd az olasz alkotmánymódosítást elutasító hasonló aktus, végül, de nem utolsósorban Donald Trump amerikai elnökké választása miatt érezhettük ezt. Bár sok elemző figyelmeztetett arra, hogy a világgazdaság hajóját nem lehet egy pillanat alatt megfordítani, ezért nem szabad hatalmas változásokat várni a világgazdaságban, ennek ellenére érdemes elgondolkodni a globalizáció lelassulásának, illetve akár teljes leállásának lehetőségén is. (...)

Hosszabb távon a globalizáció nem egy megállíthatatlanul egy irányba haladó folyamat, hanem inkább az jellemző rá, hogy hullámokban támad, azaz a globalizáció apályát rendszerint a folyamatok dagálya, azaz felgyorsulása követi. Aztán ez a globalizációs dagály pár évtized múltán eljut odáig, hogy az ellenkező, a folyamat ellen ható hatások erősödnek fel. Sajnos a tapasztalatok szerint a globalizáció apálya eddig mindig együtt járt jelentős fegyveres konfliktusokkal is, erre az egyik legjobb példa a XX. században az első és a második világháború vagy a XV–XVI. századi globalizációs hullámot követő nagy európai háborúk.

Éppen egy globalizációs apály előtt állunk manapság mi is, és csak remélhetjük, hogy ez nem fog olyan szörnyű pusztításokkal járni, mint amilyeneket a XX. századi világháborúk hoztak két globalizációs dagály között. További új fejlemény, hogy míg a XV–XVI. századi, illetve a XIX. századi globalizációs folyamatok során igen jelentős embertömegek mozgására, azaz nemzetközi migrációra is sor került, a XX. századi globalizáció első évtizedei során a nemzetközi migráció jóval kisebb jelentőségű volt, de napjainkra ez a migráció is jelentősen felgyorsulni látszik. A migráció és a civilizációk azt követő összecsapása viszont láthatóan tovább erősíti a globalizáció elutasítását, és ez ma már nemcsak néhány »szélsőségesen populista európai kis párt«, hanem az Egyesült Államok elnöke által megfogalmazott álláspont is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2017. január 29. 14:50
A XIV-XV. századi hódítáet, a XIX. századi gyarmatosítást ma globalizációnak nevezik. Bárhogy is nevezzük, a tisztességes emberek ellensége. Behódolásra kényszeríti őket. Terjeszkedjen bármelyik név alatt, harcolni kell ellene. A háborúkat nam a "globalizáció" visszaszorítása okozta, hanem a terjeszkedése, ami ellen fel kellett lépni.
krakken96
2017. január 29. 12:54
ez baromság.ilyen állat nincs.és ezért fizetik őket?
zakar zoltán béla
2017. január 29. 12:49
Ez se rossz írás, de a Füstbe ment klímavédelem, a Lukács avatárjai és a VERESS JÓZSEF ÁLTAL ÍRT: A MEGRENDÜLT ELIT UTÓVÉDHARCA(REMEK!!!). S még néhány cím a két utolsó Lugasból: Online agitáció,Alexa: Kinek a forradalma?,Száraz György: Macskavati(január 14.) ÉS FÁY-Hanthy: PISA-sokk(!!!!!).Nos ezek miatt olvasom a MI-t!!! Ez az értelmiségi újságírás! Nem a hőbörgő ÉS, s az ifjú írástudatlanok nagyképűsége!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!