Merkellel a problémák is maradnak

2016. december 06. 11:46

Ha mindenki, aki nem idegenellenes vagy aki EU-párti, felsorakozik Merkel mögé, azzal az EU-ellenes erőknek kedveznek.

2016. december 06. 11:46
Techet Péter
Magyar Nemzet

„Merkelnek ma egyetlen politikai alternatívája van, de ténylegesen ők sem jelentenek rá semmiféle veszélyt: az Alternatíva Németországnak (AfD) párt. Az AfD maga is Merkel igazi ellenzékeként pozicionálja magát, ami a kancellárnak is felettébb jól jön. Ha a CDU-nak sikerül az egész kampányt a »Merkel, vagy az AfD« kettősségére egyszerűsítenie, akkor nemcsak a saját jobbközép táborát ránthatja össze, de szavazatokat szerezhet baloldalról is. A baloldali pártoknak – a CDU/CSU-val együtt kormányzó szocdemeknek, illetve az ellenzéki zöldeknek és kommunistáknak – ma is többségük van ugyan a Bundestagban, de a szocdemek nem merték meglépni a baloldali koalíció létrehozását. Most már persze azt ígérik, hogy legközelebb nyitnak a többi baloldali párt irányába – de ez kevéssé hiteles, elvégre akkor miért nem tették ezt eddig? Ráadásul a szocdemeknek most már a húsz százalékért kell megküzdeniük, azaz a jelenlegi felmérések szerint még ha akarnák, akkor se lenne meg a többségük a zöldekkel és a kommunistákkal. A baloldali szavazók tehát pontosan látják, hogy 2017-ben nem lesz baloldali kormány Németországban – és ezért készek Merkelre is szavazni. Elvégre a humanista menekültpolitikának, a transzatlanti elköteleződésnek, az EU-barát irányvonalnak és az oroszokkal szembeni keményebb fellépésnek az egyetlen garanciája Németországban Angela Merkel.

Amit Merkel a CDU középre tolásával elvesztett a jobboldalon, azt megnyerheti balról. Nem neki kell tehát különösebben izgulnia a választások miatt. A CDU/CSU 35 százalék körül biztosan vezeti a közvélemény-kutatási listákat, elsőségét senki sem veszélyezteti. A szocdemek (SPD) a húsz százalék környékén kapaszkodnak, az AfD-nek olyan 15 százalékra lehet esélye, a zöldek és a kommunisták (Die Linke) tíz-tíz százalékon állnak, és ezúttal a polgári liberálisok (FDP) hat-hét százalékkal visszatérhetnek a berlini parlamentbe. Merkel akár még válogathat is a koalíciós partnerek között: vagy folytatja az összeroppant szocdemekkel a nagykoalíciót, vagy a zöldekkel és a liberálisokkal alakít kormányt.

Merkel tehát marad. Ezt kelet-európai kritikusai, mint például a magyar kormánykörök is belátták már, és ennek megfelelően visszafogják bírálataikat. Merkel Európa, sőt akár az egész szabad, nyugati világ számára stabilitást jelenthet, és ez jelenleg bizonyosan fontosabb, mint egy baloldali kísérlet.

Mindazonáltal a német demokráciának egyáltalán nem tesz jót, ha hosszú távon sem jelenik meg baloldali alternatíva. Ha mindenki, aki nem idegenellenes vagy aki EU-párti, felsorakozik Merkel mögé, azzal az EU-ellenes erőknek kedveznek. Az unió igenlése vagy az idegenellenesség elutasítása nem lehet elegendő összetartó erő, mert ez a politikai életet eleve az EU-pártiak és az EU-ellenesek táborára osztja. Sokkal szerencsésebb lenne, ha Merkel politikájával szemben – amit számos irányból jogosan lehet bírálni – nem csak az olyan EU- és idegenellenes erők, mint az AfD tudnának alternatívát állítani.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2016. december 06. 16:13
Például, reggel elmegyek a dokimhoz, ( ő egy jordániai!), mikor kijövök bekapok egy falafelt a töröknél,( mindig megdöbbenek, milyen jól beszél magyarul!)eszembe jut, a piacon veszek egy hőmérőt a vietnámitól,s meghozta a spéci fúrófejet a "tót" szerszámárus, amit kértem tőle,( nem haragszik, ő mondja ne szlovákozzam!) majd, mielőtt hazaindulok megnézem milyen papucsot vegyek a gyereknek a kínai áruházban.Egy pár percig hallgattam a perui ( chilei? ) utcazenészeket, majd elrohantam maszírozásra, amit egy thai kiscsaj csinál! ( nem, ez nem olyan, sajnos!)Beugrott az unokaöcsém új haverjával, aki Kenyából jött, egyetemre tanulni.Nevetve mondom az asszonynak, ma úgy alakult, alig beszéltem magyar emberrel. S olvasva a liberális nyavajgást, idegengyűlölő vagyok, mert nem szeretném, ha az árkon bokron áthömpölygő százezrek, milliók, masíroznának át a kis országomon? Tényleg idegengyűlölő vagyok?
mucsay
2016. december 06. 16:11
hírem van neked. minden szavad az eu-ellenes erőknek kedvez. meg a szociológus, kultúrantropológus stb. havarjaidéi. szóval jól állunk. :-)
is3
2016. december 06. 15:44
Azert ugy latszik, hogy az europai polgarhaborut csak le kell bonyolitani, es akkor inkabb elobb, mint utobb, mert utobb mar valosagos lenne. nem baj, ha felall az EU-nem EU frontvonal, megutkozik, es a konfoderalistak itt is elbuknak. Legyunk minel gyorsabban tul rajta.
vendelin
2016. december 06. 14:17
Merkel hosszú távon: stabilitás, a német választói bölcsesség megnyilvánulása. Az sem baj, hogy vele "a problémák is maradnak". Orbán hosszú távon: illiberalizmus, önkény, a mucsai, tudatlan, xenofób és rasszista mélymagyarok ostobaságának megnyilvánulása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!