Bróker Marcsi a paradicsomban

2016. december 14. 14:47

Minden korszaknak megvannak az emblematikus svindlerei. Az, hogy éppen kik ők, miből gazdagszanak meg, kiket és hogyan vernek át, magáról a korszakról is mesél.

2016. december 14. 14:47
Gazda Albert
Magyar Nemzet

De félre a tréfával, félre a mókával: a Kun-Mediátor-balhé igenis illusztrálja az országot és a kort is. Elsősorban azt mutatja, hogy nincsenek határok. A legfontosabb, hogy ambíció legyen. Ha megvan, egy egészen apró és majdhogynem jelentéktelen kisvárosból is eljuthatunk bárhova. Akár a világ másik végére is. Akár a világ egyik legszebb helyére is.

Van az a pénz, van annyi ember. Mármint az a pénz, amit el lehet csalni, és annyi ember, hogy ami nekik hála összeadódik, egy időre elegendő legyen nekünk. Hogy megélhessünk belőle parádésan. Jusson szállásra, napfényre, koktélra, hajfestékre. Bárhogyan magyarázom, akkor is hihetetlen, hogyan kaparhatott össze Marcsika húszmilliárdot abban a szelíd-szolid kis közegben, abban a fapados vidéki irodában? Szögezzük le: nem ez az egyetlen nehezen értelmezhető fejlődésregény napjaink gazdasági-közéleti tereiben.

Élet és világ mindazonáltal csak a felületes szemlélő szemében tűnhet ennyire egyszerűnek és kiszámíthatónak. Az ambíció, amelyet az imént dicsértem, a jelek szerint csupán ahhoz elegendő, hogy eljussunk a földi paradicsomba. Meg hogy másfél éven át élvezhessük az áldásait annak, amit összeloptunk. Ahhoz, hogy császárok maradjunk egyszer s mindenkorra, másfajta tehetségekre is szükségünk lenne. Igen, vannak, akik ugyancsak aprókként kezdték, mégis birtokolnak ilyesfajta skilleket is. Ismerni vélünk közülük néhányat. Az ő történeteik ugyanakkor egy darabig még bizonyosan nem érnek véget.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. december 14. 22:55
#orbántehetróla
Mich
2016. december 14. 22:24
"ez a cigánynő" - a libsibolsik ideálja...
írmag
2016. december 14. 17:46
Ezért is szükséges és nélkülözhetetlen - bármilyen későn is kezdődik el - az elszámoltatás, a privatizációs gazdagodások vagyonosodási büntetése. Lehet gügyögni, sikerdíjról, paraszolvenciáról, tocsikozásról, viszkisről, álbrókerezésről, offshorozásról, olajszőkítésről, alapítványosdiról, schwarzolásról (igen soros), de addig felejtsük már el a munkalapú társadalmat. Minden jó irányultság mellett ez így a munkájukból élő és adózó magyarok semmibe vétele.
Text adósság
2016. december 14. 15:40
Nálatok is van egy svindler és pont S-sel kezdődik a neve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!