A bunkók lesznek a világ urai

2016. november 21. 12:27

A bunkó, vagy illedelmesebb fogalommal a „korlátozott kóddal” gondolkozó, szűkagyú többség Brexit- és Trump-szerű ügyekben csúcsosodik ki, de ez a habitus a köznapokban már régóta terjed és adja a populizmus tartalékcsapatát.

2016. november 21. 12:27
Almási Miklós
168 Óra

A bunkó, vagy illedelmesebb fogalommal a „korlátozott kóddal” gondolkozó, szűkagyú többség Brexit- és Trump-szerű ügyekben csúcsosodik ki, de ez a habitus a köznapokban már régóta terjed és adja a populizmus tartalékcsapatát. A bunkóság nem a tetkónál kezdődik, hanem ott, hogy ha megadod az elsőbbséget egy terhes nőnek, a mögötted jövő sofőr leordítja a fejed: »Ne az én kontómra udvariaskodj!« Utcán egy külföldi érdeklődik az ott ácsorgó két férfitól: »Sprechen Sie Deutsch?, Do you speak…?« Semmi. „Te – mondja a két ácsorgó egyike –, meg kéne már tanulni egy pár nyelvet.« »Miért, ez a fazon hat nyelven beszélt, aztán mire ment vele?« Ócska példák, de jeleznek valamit. Mondjuk azt, hogy nálunk a lakosság 25 százaléka funkcionális analfabéta – a multicégek sem tudják őket betanítani, mert mondjuk nem értik a magyar nyelvű használati utasítást.

Akkor is aknamező ez a jelenség, ha a bunkóság jól rétegzett: van középosztálybeli, sőt értelmiségi része is. (Wutbürgereknek nevezik németül azokat, akik a politikai szférában csak dühöngenek, nem gondolkoznak, és mindent el akarnak gányolni, pedig esetleg diplomájuk is van.) Nem folytatom, mert ez csak a felszín. Új történelmi korszakba léptünk, amelyben a populizmus viszi a zászlót. És ez a populizmus a bunkókra támaszkodva terjed (s benne a szélsőjobb narratívája megy előre győzelmesen). Ami egykor a vox populi – a demokratikus politizálás figyelembe veendő mozzanata – volt, az mára szétesett. Lett helyette a tömeges, műveletlen-iskolázatlan, minden egyszerűsítő szlogent, gyűlöletbeszédet »benyelő« réteg, benne egy valamiért lecsúszóban lévő középosztály-darabka, amely dühét népszavazásokon, tömeggyűléseken tudja kiélni. Meg az értelmes, hosszú távban gondolkozó politikusok megbuktatásában. ()

(Mit lehet tenni?) Semmit. A többség uralkodik. Korábban a »hallgatag többségről« volt szó, melyet a politikai elit (demokratikus eszközökkel) kordában tartott. Ma »hangos többség« vesz körül – a vox populi ellen a nyilvános térben fellépni demokráciát tagadó gesztus lenne. Titokban megfúrni őket szemét manipulációnak számítana. Ráadásul a bunkó többség magát a kormányzó elitet támadja, akárhogy hívják, elitnek vagy establishmentnek, kormánynak vagy Washingtonnak, Brüsszelnek. A képviseleti elv abban a pillanatban szűnik meg, ahogy a bunkó többség eléri az 51 százalékot.

(Már megint túlzásokba esek) Lehet, hogy itt csapom a hisztit, és ez az egész elitista képzelgés, hiszen a bunkószféra is csak puszta része a demokratikus sokféleségnek. De Trump váratlan – villámcsapásként érkezett – győzelme mutatja, hogy e jelenségleírás nem hiszti. Sőt lehet, hogy Trump példája követhető, azaz folytatódik a politikai földrengés: ha Merkel bukik, ha Hollande-ot elsöprik a sztrájkok – akkor a bunkók félelmetes tényezőként igazolják magukat, menetelésük megállíthatatlan. A Brexitet már bőven, Trumpot tán pár hónap múltán lehet felejteni, de a bennük parázsló gyúanyag tovább izzik a következő válságig.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2017. március 12. 17:14
Amíg a globalizmus, az emberek kifosztása, az oktatás szétverése és az internet terjedése nekik dolgozott, az ő céljaikat szolgálta, addig mindegyik szuper volt, és megkérdőjelezhetetlen! Aki rossz szót mondott rájuk, az fasiszta volt! Most, hogy ezeknek köszönhetően összedőlt a felépített kis világuk, (ami semmi másra nem épült, mint erre: "Korábban a „hallgatag többségről” volt szó, melyet a politikai elit (demokratikus eszközökkel) kordában tartott."), elkezdtek sírni és jajveszékelni, és kikiáltották ezeket a dolgokat minden baj okozóinak. Most meg óvodás módjára mindenkit lebunkóznak, akinek kinyílt a szeme. Annyira szép! :)))))))))))))))))))
népoldali56
2016. november 22. 15:04
Nagyon helyén való irás.Kimodta:hogy minket kordában kell tartani a demokrácia eszközeivel! Ennel van vége, Almás! Itt az idö hogy népek választott vezetöikkel leszmolhassank a a kordában tartani akaóokkal,a liberaliznmus mind fajtájával!Ti vagytok Almás a történelem kerékkötöi,népellenes utoná-llók, pokorrekt szájzár -szabók,az emberiség átkai. Az idö elérkezett egy korszak lezárásához. Eltakaritásotok közérdek! Minél,elöbb,itthon és angyvilágvabn.Önmagatokon kivül senkit sem képviseltek.A"magas kulturát",minden "izmust" elvető egyszerű embermilliok,a "kordában tartandó többségnek" nem kelletek semmilyen formában,sehol a világon.Egyedül maradtatok-velünk.... Többévszázad görgetettt ügye intézödik el.Isten malamai lasan őrölnek. Trump mestr Isten hozott! Lelöhetitek,de a szellem már kiment a palckbol és nincs a szellemi média-karhatlom,melyi vissza tudná parancsolni... [email protected]
kulakman
2016. november 22. 13:44
Vajh' kire gondolt az "értelmes hosszú távra gondolkodó politikusok megbuktatása ", gondolatmenettel???
Vén Csataló
2016. november 22. 13:25
Nem. Nem lesztek a világ urai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!