Abortuszok mindig lesznek Lengyelországban

2016. október 04. 11:09

A kérdés csak az, hogy azokat törvényesen, kórházban, orvos végzi-e el, vagy egy pincében, sötétben, egy vállfával a kezében egyedül egy kétségbeesett nő. Nem kérdés, melyik megoldás lenne az emberségesebb.

2016. október 04. 11:09
Pósfai Orsi
Kettős Mérce

„A tegnapi sztrájk neve Czarny Protest, vagyis Fekete tüntetés volt. A tüntetők feketébe öltöztek, hogy jelezzék: reproduktív jogaik halálát siratják. A varsói tüntetés résztvevői között Weronika elmondása szerint fiatalok és idősek egyaránt képviseltették magukat, szerinte »ez egy kortalan ügy«. Egy idős hölgy elmondta, hogy 1993 óta minden egyes olyan tüntetésre elmegy, amely a nők jogairól szól. Azt mondta, nagyon boldog, hogy megérhette ezt a napot. (...)

Ha ezt az elemi felháborodást figyelmen kívül hagyja a lengyel parlament, akkor végérvényesen és visszavonhatatlanul aláírja saját szegénységi bizonyítványát. Ezzel párhuzamosan pedig a társadalomnak egy jelentős rétege veszítené el a kormányba, a parlamentbe és a politikába vetett bizalmát, miközben egy erős társadalmi mozgalom épül épp ki. Ha a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt ezt el szeretné kerülni, akkor azzal is megpróbálhat gátat vetni a tiltakozásnak, hogy a »kompromisszumos megoldást« választja: azaz kiemelik az igazán radikális elemeket a törvényjavaslatból, és egy teljesen új törvényt hoznak, ami mindazonáltal valószínűleg szigorúbb lesz, mint a most érvényben lévő. Így a Jog és Igazságosság konzervatívjai megfoszthatják a nőket önrendelkezési joguktól, miközben mérsékelt és békülékeny párt színében tüntetik fel magukat.

Csakhogy a szellemet már kieresztették a palackból, és a lengyel nők már országszerte ráéreztek a jogaikért való harc ízére. Bármit is lépjen ezek után a kormányzó elit, egy dologban egészen biztosak lehetnek: abortuszok mindig lesznek Lengyelországban. A kérdés csak az, hogy azokat törvényesen, kórházban, orvos végzi-e el, vagy egy pincében, sötétben, egy vállfával a kezében egyedül egy kétségbeesett nő. Nem kérdés, melyik megoldás lenne az emberségesebb.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
haj rá
2016. október 05. 09:19
Orsika ! A cionáci szukaanyád amikor vemhes lett veled, a vállfával kapart volna ki,boldogabb lenne a világ!Ajvé!
Senye Péter
2016. október 04. 20:40
Remélem, nem hiába írta meg Ady 'Ének a Visztulán' versét. "... S nincs ott pokol és nincs ott Halál, Ahol dalolni s szülni tudnak."
Aerion
2016. október 04. 15:35
... A kérdés csak az, hogy azokat törvényesen, kórházban, orvos végzi-e el, vagy egy pincében, sötétben, egy vállfával a kezében egyedül egy kétségbeesett nő. Nem kérdés, melyik megoldás lenne az emberségesebb ... Szedjen gyógyszert, használjon kotont, pesszáriumot, vagy nyelje le. Ha mégis teherbe esik, mert nem volt módja védekezni, mert megerőszakolták, ilyen esetből hála a balliberális bevándorlás politikának, egyre több lesz, lásd Svédország és Németország példáját, nem beszélve a franciákról - nem látom akadályát az abortusznak. De csupán passzióból, mert éppen nem volt kéznél koton, vagy nem volt pénze gyógyszerre, vagy mert nem ízlett a geci - abortáljon, az nem tolerálható. Ilyen esetben kötelező lenne szülnie, elvenném tőle a gyermeket, aztán pedig elköttetném büntetésképpen a petevezetékét. Mehetne Isten hírével a balliberális szép reményekbe.
Bölcs Ész
2016. október 04. 14:57
Abortusz = magzatholokauszt. Minden 10 év alatt Magyarország lakosságának a 4%-át kiirtják. Erről persze mindenki kussol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!