Több mint újság

2016. október 11. 11:30

A Népszabadság több mint napilap, több mint egy szimpla újság, amiből csak úgy kiszivattyúzható minden önmagán túlmutató tartalom.

2016. október 11. 11:30
Lévai Katalin
Népszava

„A Népszabadság több mint napilap, több mint egy szimpla újság, amiből csak úgy kiszivattyúzható minden önmagán túlmutató tartalom. A Népszabadság a magyar sajtó azon kevés szellemi műhelyeinek egyike, mely elkötelezte magát a jogállami normák mellett, gondolkodó olvasóit tisztességesen és sokoldalúan tájékoztatja a politika, a kultúra és a közélet meghatározó eseményeiről, és kíváncsi az olvasók véleményére is. Egy olyan időszakban, amikor a kormány egyre erőszakosabban tenyerel rá a médiára, a csapból is kormánypropaganda folyik, az olvasóközönség sokra tartja a hiteles információt, melyet egyre kevesebb médiából szerezhet be. A demokratikus sajtó felértékelődik, a művelt olvasók ösztönösen ellenállnak a harsány és hazug propagandának, leleplezik a demagógiát, elutasítják a szabad média elleni támadásokat.

Micsoda naiv elképzelés! – hallom az ellenérvet. De akik ezt mondják, nem veszik figyelembe kulturális hagyományaink erejét és önállóságát. Mert való igaz, hogy ma az oktatás nívója süllyed, az ország műveltségi szintje hanyatlik, s hogy a hatalomnak elbutított lakosságra van szüksége, mely keveset ért meg alkotmányos jogaiból, és könnyen manipulálható a médiában. Mégsem tehetnek mindenkit bolonddá, mert Ady, Krúdy, Mikszáth és József Attila országában elég szellemi muníció és józan ész szorult az emberekbe ahhoz, hogy kiismerjék magukat a politika és a nyelv fortélyaiban, és le tudják leplezni a szabadság elleni támadásokat, bármilyen formában jelentkeznek is. A veszteségek olykor szellemi felszabaduláshoz vezetnek, újra formálják a meglévő struktúrákat, új mintákat teremtenek a régiek helyén.

S a kártyavárak előbb-utóbb összeomlanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. január 09. 17:34
Ez is. Vona: "Megvédem a Népszabadságot." https://www.youtube.com/watch?v=Vrkmi8XFX_Y
2016. október 25. 16:10
Nem lehet, hogy úgy "védik a Népszabadságot", mint én? Én nem a Népszabadságot védem, hanem megfogalmazhatatlanul pofátlan, pökhendi, arrogáns dolognak tartom azt, ahogyan a hatalom eljárt, ráadásul még hülyének is nézi az embereket.
bajai
2016. október 23. 12:10
Én a kurc.info-ról beszéltem. Rámutatva a Népszabadságot védők álságos viselkedésére.
kuwiq
2016. október 16. 21:22
Na ne röhögtessen, magyar idők, magyar hírlap, tv2 és csatolt részei masszívan mínuszosak, a print politikai napilap kategóriában ha veszteséges volt is a népszabó, de piacvezető volt. Nem mintha én valaha is pénzt adtam volna ilyesmiért, csak a tényszerűség miatt jegyzem meg. Az meg, hogy a netes elérhetőséget és az archívumot is lekapcsolták, pontosan azt jelzi, hogy itt többröl van szó, mint pusztán gazdaságossági kérdésről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!