Harc az orosz–ávó szövetséggel (1956. október 24.)

2016. október 24. 23:49

Különböző házak padlásaira befészkelik magukat, onnan lövik és benzines üvegekkel dobálják a tankokat. Tankok égnek és robbannak. Sztálin-szobor ledöntése és behurcolása 3 teherautóval a Rákóczi út–Nagykörút kereszteződéséhez és széjjelverése ott.

2016. október 24. 23:49
Kós Károly
Korunk

„24. A magyar katonaság a Mária Terézia kaszárnyába és más kaszárnyákba fészkeli be magát. De kevés a muníciója, mentőkocsikban muníciót szállítanak neki. Észreveszik, egy mentőkocsit szétlőnek orvosokkal együtt az oroszok. Reggelre itt vannak az orosz tankok.

A partizánok és a hozzájuk állott katonák felveszik a harcot az orosz–ávó szövetséggel, és egész nap harcolnak.

Különböző házak padlásaira befészkelik magukat, onnan lövik és benzines üvegekkel dobálják a tankokat. Tankok égnek és robbannak. Sztálin-szobor ledöntése és behurcolása 3 taherautóval a Rákóczi út–Nagykörút kereszteződéséhez és széjjelverése ott.”

(Részlet Kós Károly naplójából.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. január 04. 13:41
Hősök voltak!
Valodi
2016. október 26. 01:35
...igen! És döbbenet ez a totális érdektelenség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik