Tabula rasa

2016. október 04. 11:52

Hagyd abba az orbánozást, hagyd abba gyurcsányozást, komcsizást, brüsszelezést, migráncsozást, és vegyél elő egy darab papírt, és kezdd el összeírni, hogy szerinted mit hogyan kéne csinálni ebben az országban.

2016. október 04. 11:52
hodologist
Egyharmad

„Szóval, ha egy nap arra ébrednék, hogy nem Orbán Viktor fújja a passzátszelet, nem hozzá képest kell valamiről valamit mondani, hanem csak úgy simán elképzelhetek magamnak egy élhetőbb Magyarországot, akkor milyen lenne az az ország? Milyen célok lennének, amiért nagyobb elszántsággal dolgoznék? Lehetnének-e olyan célok, amiért nagyon sokan, akár a kis magyar skizofrénia mindkét oldalán hajlandóak lennének kötélnek állni? Ez lenne az a kérdés, amit valahogy senki nem akar feszegetni. Azok se, akiknek ez lenne a dolga. Azt mondják nem vevők erre az emberek. Nem vevő rá a média. Kit érdekelnek hosszú veretes programok, mikor olyan jókat lehet akciózni?  Hát, nem tudom. Szerintem meg pont ebből van elege az embereknek, ezért nem mennek tüntetni se, mert legkésőbb a harmadik tüntetésen leesik a tantusz, hogy nem megyünk semmiért, csak valami ellen és a tökünk tele van már a mozgósítással. Tököm tele van már azzal, hogy csak abban értünk egyet, hogy mivel nem értünk egyet. Az Orbánizmus (Gyurcsányizmus) eltörlésének első lépése tehát az, hogy nem csak valamihez képest van elképzelésem a jövőről. Nem a liberálisok, konzervatívok, Brüsszel, a multik ellenében van véleményem a gazdaságról, az oktatásról meg az időjárásról, hanem csak úgy.

Ha van az embernek elképzelése, azt persze könnyű kritizálni. El lehet mondani, hogy miért nem jó. Vagy ha ez nem megy, akkor lehet személyeskedni, vagy megmondani, miért ne mondja már meg ez az ember, hogy hogyan legyen. Hiszen biztos Soros kottájából játszik, vagy náci, vagy tolvaj, vagy ügynök, vagy muszlim, meg hát a szeme se áll jól. Ilyen kritikusból van itthon pár millió, erre a színvonalra sikerül lemenniük az úgynevezett profi politikusoknak is. Míg az egyszeri mozdonyvezető esetében azonban nem feltétel, hogy legyen koherens elképzelése a világról, mielőtt nekiáll cinkelni a többieket, egy politikusnál ez elvileg munkaköri kötelesség. És ha magától nem elég okos hozzá, akkor a párt, amit képvisel, majd szállít neki ilyen elképzeléseket. Illetve szállítana, ha nem csak ugyanilyen fogalmatlan szerencselovagból állna, akik csak helyezkedni tudnak úgy-ahogy. És mivel már nincs nekik elképzelésük, eggyel kevesebb ok van arra, hogy azokat valaki kritizálja. Igaz, tényleg csak eggyel. Olyan lett a politika, mint egy kereskedelmi tévé: reggeltől estig valóságshow és szappanopera, kiszolgálják a közönségigényt, ami valahogy minden évben egyre mélyebben van. Mondjuk humorérzékük van, mert ebből a pozícióból is tudnak másokat nihilistának nevezni.

Szóval, ha legközelebb megint nyomorultul akarod érezni magad az ország állapota miatt, tegyél meg egy szívességet: hagyd abba az orbánozást, hagyd abba gyurcsányozást, komcsizást, brüsszelezést, migráncsozást, és vegyél elő egy darab papírt, és kezdd el összeírni, hogy szerinted mit hogyan kéne csinálni ebben az országban. Azt hiszed tudod fejből, de meglátod, ha le kell írni, magad is meglepődsz, mennyire nem magától értetődő. És ne azt írd, mi ne legyen, és mi ne így, hanem azt, hogy hogyan lenne jó. Ezekről a papírokról aztán lehetne értelmesen beszélgetni. Szomszéddal, kollégával, egyszer használatos baráttal a hosszú repülőúton. Szemtől szembe. Igaz, sokkal kevésbé biztonságos, mint névtelenül gyalázkodni az internetes fórumokban, de ettől sokkal érdekesebb is, meg te olyat úgyse szoktál. A titkos tippem pedig az, hogy sokkal több hasonlóságot fognak mutatni a papírok, mint ami a közállapotokból és az úgynevezett politikai elemzők úgynevezett elemzéseiből következne. És ha nem? Mi van akkor, ha a másik nem így gondolja? Elküld anyádba? Lehet, de nem hiszem. Lehet, nem tud mondani semmit, mert ugyanúgy rabja az »orbánahibás« megoldóképletnek, mint oly sokan, de az is lehet, hogy mond valami értelmeset. Mert ért hozzá. Mert több információja van. Mert máshogy látja. És akkor te elgondolkodsz, majd fogod, és módosítod a papírodat.

Undorodsz a közállapotoktól? Akkor képzeld el ezt: egy ország, ahol embereknek elképzelése van az ország jövőjével kapcsolatban és arról beszélgetnek is. És ha már itt tartunk, végül is tök mindegy, van-e Orbán, ha van saját véleményed.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. október 05. 13:30
Hiába, a hazai ballibek már csak Orbánon keresztül képesek értelmezni a világon mindent.
Aerion
2016. október 04. 14:25
... Nem a liberálisok, konzervatívok, Brüsszel, a multik ellenében van véleményem a gazdaságról, az oktatásról meg az időjárásról, hanem csak úgy ... Igen, ez a hanem csak úgy balliberális vélemény. Azt mondja független, mert odafingik egyet a Gyurcsány orra alá, teheti éppen, mivel a segge pont arra van, hogy a szájával és a kezével hozzáférjen a lényeghez.
quiet
2016. október 04. 12:45
Szerintem meg kéne várni az alkotmánymódosítást , aztán utána térjünk vissza a kérdésre... Meg fogtok lepődni...
delirium tremens
2016. október 04. 12:38
..."Undorodsz a közállapotoktól?"... Cuki baba,mást adjon a számba.Szugerálunk,szugerálgatunk a "hagyd abba" álarca mögül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!