Félrediagnosztizált ország

2016. szeptember 24. 10:25

Hozzávetőleg ezermilliárd forintba kerülnek idén az államadósság után fizetendő kamatok. Magyarország adósbesorolását két hitelminősítő is javította a közelmúltban, ami havi 200 millió forint spórolást jelent.

2016. szeptember 24. 10:25
Farkas Zsuzsa
Magyar Idők

„A magyar adófizetők zsebéből idén hozzávetőleg ezermilliárd forintot húznak ki az államadósság után fizetendő kamatok. Hatalmas pénzekről van szó, pedig az utóbbi években Magyarországon csökkentek a legnagyobb mértékben az állami kamatkiadások európai uniós viszonylatban. Mondhatni ez is a szocialista kormányzások öröksége, hiszen az államadósság mértéke 2002 és 2008 között ugrott a GDP 50 százalékos arányáról 80 százalék fölé, s azóta igencsak nehezen araszol lefelé.

Tovább csökkentheti az állampapírok hozamszintjét, s ezáltal a kamatkiadásokat a jövőben az, hogy Magyarország adósbesorolását két nagy hitelminősítő is javította a közelmúltban. Ez jelen állás szerint havi 200 millió forint, lényegében biztosra vehető spórolást jelent, ami éves viszonylatban már jelentős tétellé dagad. Csak azért nem ennél látványosabb a hozamesés a piacokon, mert tanulva a 2008-as válságból, a piac már nem veszi kész ténynek a hitelminősítők értékítéletét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2016. szeptember 24. 20:09
Na még te hiányoztál az életemből.... Pénzpiaci témához ennyit tudtál hozzátenni? Ne menj el brókernak :D
kjkj945
2016. szeptember 24. 14:06
""az államadósság mértéke 2002 és 2008 között ugrott a GDP 50 százalékos arányáról 80 százalék fölé,"" Akik előidézték, azoknak ''teljes'' vagyonelkobzás (családi)!!!
Pál Pusztai
2016. szeptember 24. 13:54
Farkas Zsuzsi belezavarodott saját cikkébe. A felminősítés havi 200millió spórolást jelent írja.Közben meg azt állítja nem nagyon veszik figyelembe a hitelminősítők értékelését a befektetők. Ez hogy van? igaz a kormányunk is azt állította nem jelent semmit a leminősítés mert a hitelezők érzékelik milyen erős a gazdaságunk. Most meg jól járunk a felminősítéssel? Persze az is egy megoldás lett volna ha kormányunk olyan gazdaságpolitikát folytat, hogy nem minősítettek volna le. Hat év alatt megspórolhattuk volna azt a havi 200 milliót.
Békanász a hasadon
2016. szeptember 24. 12:17
Összeesküvések pedig vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!