Harapófogóban

2016. augusztus 10. 11:35

Európa könnyen harapófogóban találhatja magát, ha folytatódik az elhidegülés Ankara és az Európai Unió között. Oroszország egyre növekvő szerepe mellett, amelyet az EU egyedül képtelen ellensúlyozni, a belső iszlamista fenyegetés is komoly kihívást jelent kontinensünknek.

2016. augusztus 10. 11:35
Bakodi Péter
Bakodi Péter
Magyar Idők

A Nyugat-ellenes hangokkal övezett új, Moszkva-barát török politikai fordulat már csak azért is csalódás lehet egyes NATO-tagoknak, mert a szövetség egyöntetűen Törökország mellé állt az orosz vadászgép novemberi lelövését követően, annak ellenére is, hogy zárt ajtók mögött, az észak-atlanti tanácsban jelezték kritikájukat Ankarának. A korábban rendkívülinek ítélt incidens azóta szinte elvesztette jelentőségét, Erdogan – bár nagyon körmönfontan fogalmazva, de – bocsánatot kért az esetért, a török légteret védő F–16-os harci repülő legénységét pedig nem kerülte el a sikertelen államcsínyt követő leszámolás. A török politikai vezetés valóságos árulásként tekint az országban jelentkező aggasztó folyamatokkal szembeni külföldi kritikákra. Varsó vajon miként értékeli, hogy NATO-partnere stratégiai partnerség kialakítására igyekszik Moszkvával?

Európa könnyen harapófogóban találhatja magát, ha folytatódik az elhidegülés Ankara és az Európai Unió között. Oroszország egyre növekvő szerepe mellett, amelyet az EU egyedül képtelen ellensúlyozni, a belső iszlamista fenyegetés is komoly kihívást jelent kontinensünknek. Mindezt tovább súlyosbíthatja egy ellenséges Törökország, amely útjára engedheti a területén rekedt bevándorlók tömegeit. A szorongatott helyzet szerencsés esetben azonban elvezethet egy régóta várt közös európai fellépéshez is, amely új alapokat teremtve erőt adhatna a tagállamoknak az unió megreformálásához.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2016. augusztus 10. 16:38
Muszlimoktól várják, hogy védjék meg Európát a muszlimoktól. Normális? Valami itt nem kerek. Német érdek, hogy jöjjön be hozzájuk az olcsó arab munkaerő. Ez ilyen egyszerű.
lantose70
2016. augusztus 10. 12:44
Hogy mi van? Most akkor a Magyar Idők is beállt Simicska mögé? Tényleg nem értem. Erdogan és Putyin szövetségesünk. Stratégiai, geopolitikai és ideológiai szempontból egyaránt a mi oldalunkon állnak, és sokat segíthetnek a magyar faj szuverenitásának megerősítésében, segíthetik a nyugati pénzszivattyú (USA és Tel Aviv tenely) illetve a brüsszeli birodalomépítőkkel szembeni harcot. Miért kellene az együttműködésüktől félni? Mi nagyon jól járnánk, ha őket is be lehetne vonni a V4-ek együttműködésébe. Közösen tudnánk fellépni a bevándoroltatás, az EU-elnyomás és az USA-kizsákmányolása ellen. Szóval ez a Bakodi eltévesztette a házszámot, ilyen népbutítást és nemzetellenes uszítást a Népszavába kellene írnia. Vagy ez valami áprilisi tréfa? Ahhoz túl augusztus van. Lehet, hogy ideje lenne kicsit a Magyar Idők szerkesztőinek körmére néznie a kormányzatnak...
tango47
2016. augusztus 10. 12:24
Nincs jó opció a törökökkel kapcsolatban. A barátság velük azt eredményezheti, hogy (a vízum-kényszer feloldása után) elözönlik például a kurdok az EU-t. A haragszomrád (a vízum meg nem adása) után pedig a migránsokkal árasztják el az EU-t. Egykutya!
Megtalálta
2016. augusztus 10. 12:19
Szánalmas már ez a nyavajgás, meg ez a sok tehetetlen politikus. Európának meg kell tudnia magát védenie, és ha ehhez kerítéseket meg falakat kell felhúznia, mint mondjuk Izraelnek, akkor ezt kell tennie. Ha ez a dolog a jelenlegi elpuhult és a végletekig gyáva elitnek nem tetszik, akkor majd lesz helyettük más.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!