Már keresztyén múlt sincs

2016. július 04. 10:40

Mintha a cél pontosan az lenne, hogy a valaha volt keresztyén Európa egy ilyen művi úton előállított keveredésben totálisan felolvadjon. Európa jövője tehát nem a kulturális-történeti folytonosság fenntartásában van, hanem éppen annak felszámolásában.

2016. július 04. 10:40
Köntös László
reposzt

„Mindig is az volt a véleményem, hogy a multikultúra ideológiájának ilyen csökönyös hangoztatása az európai vezetés részéről, megalapoz egy olyan teóriát, mely szerint ennek vezetésnek a valódi célja a kulturálisan keresztyén Európa felszámolása. Ebbe a képbe pontosan beleillik a migráció kezelésének a koncepciója is, amely egész egyszerűen nem tekinti problémának nem keresztyén vallású milliók bevándorlását Európába, mert nem is ismeri el, hogy a kolletív identitáshagyományok ilyen mértékű találkozása civilizációs konfliktushoz vezethez. Sőt, mintha a cél pontosan az lenne, hogy a valaha volt keresztyén Európa egy ilyen művi úton előállított keveredésben totálisan felolvadjon. Európa jövője tehát nem a kulturális-történeti folytonosság fenntartásában van, hanem éppen annak felszámolásában. De úgy tűnik, az új, kulturálisan sokszínű Európa víziójának megvalósításához nem elég csak felvázolni a jövő koncepcióját. A múltat is meg kell szüntetni. Nos, Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, megteszi. Kimondja: »És azok a politikusok, akik azt próbálják eladni a választópolgáraiknak, hogy létezhet olyan társadalom, amely kizárólag egy kultúrába tartozó emberekből áll, olyan jövőképet rajzolnak fel, amely egy soha nem létezett múltra épül. Ezért ilyen jövő nem lesz. Európa sokszínű lesz, mint ahogy a világ összes többi része is sokszínű lesz.«

Köszönet Fritz Tamásnak, hogy a Magyar Időkben felhívta a figyelmet Schäuble és Timmermans megnyilatkozásaira. Érthetően, én inkább az utóbbi politikus mondataira lettem igazán érzékeny, habár Schäuble üzenete sem akármi. Utána is néztem. A beszédet Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke 2015. október elsején mondta el az Alapvető Jogok Kollokviumán. A YouTube-ra 2016.március 29-én került fel ezzel a címmel: »Európa sokszínű lesz, vagy háború.«

Nos, a Fritz Tamás által idézett szöveg pontos. A beszédben Timmermans az európai kulturális sokszínűség koncepcióját egy soha nem igazolt történelmi fejlődésképbe próbálja meg beilleszteni. Eszerint az európai kulturális diverzitás nem pusztán döntés és választás kérdése, hanem egyenesen sorsszerű. »…diversity is humanity’s destiny« (a diverzitás az emberiség sorsa) – mondja Timmermans. Nincs választási lehetőség. Mondja ezt az Európai Bizottság alelnöke egy emberi jogokkal foglalkozó kollokviumon. Meglepő fordulat, valljuk be, hiszen eddig a fatalizmus nem szerepelt még az emberi-jogi ideológia kelléktárában. Vagy csak én nem vettem észre? Az európai kultúrális sokszínűség tehát úgy tűnik fel immár, mint valamiféle fátum, a kikerülhetetlen sors. Már a beszéd eredeti címe is eléggé aggasztó: »Europe must accept Diversity or face War«. (Európának el kell fogadnia a sokszínűséget vagy háborúval kell szembenéznie.) Ez már ugyebár el van döntve. Aki egy kicsit is ismeri az angolt, tudja, hogy ez a „must” (kell) mennyire erős. Ez már nem ajánlás vagy javaslat. Ez azt sugallja, hogy nincs döntési helyzet. A sokszínű Európa már potenciálisan megvan, a jövő jön felénk, mint valamiféle kikerülhetetlen fátum, amely ellen nem lehet védekezni, sőt, amellyel szembeni védekezés a történelmi sorsszerűség meg nem értése. Mindez egy liberális értékrend alapján, természetesen, hiszen az elkerülhetetlen történelmi sors egyenesen az alapvető jogok értelmezéséből következik. De mégis, abszurd módon ez a látásmód engem inkább egy teokratikus államképre emlékeztet, amelynek alapján az egyén meg van fosztva a szabad világnézeti választás lehetőségétől, s egy mindenkire kiterjedő »must« teremti meg ezt a retorikusan sokszínűségnek nevezett, de valójában nagyon is zárt univerzumot. Úgy látszik, a sokszínűségbe a kulturális sokszínűség elutasítása már nem fér bele.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 199 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ami személyes
2016. szeptember 26. 12:49
szinte hihetetlen, hogy ilyen sötét alakok vannak köztünk
acido domingo
2016. szeptember 26. 09:55
Elhangzottak itt értelmes kérdések is. Kár, hogy aki feltette őket, az egy végletekig elfogult hazudozó (és nőgyűlölő), aki ugyanazokat az érvelési hibákat követi el évek óta*. Ilyen feltételek mellett esély sincs a normális párbeszédre. Igaz, nem is az a célja, hanem a másik megalázása. *Aki nem hiszi, húzzon gumikesztyűt, maszkot és olvassa a régebbi kommentjeit. Ha nincs rá ideje, én is segíthetek.
Öreg
2016. szeptember 26. 09:36
"Ki dől be még ennek a szarságnak 2016-ban? Kifejezetten kínos." Szerintem meg az kínos, hogy a vélemény nyilvánítás szabadságának hirdetői -a tolerancia bajnokai- ennyire megértik mások érzelmeit és nézetét! Uram, én Önt most törlöm !
Zokni
2016. szeptember 26. 09:32
"Mert Európa múltja a holokauszttal kezdődött.." -írja. Ezt is lopta. Ugyanis Európa múltja a holokauszttal VÉGZŐDÖTT! Tehát amennyiben az európai fejlődés logikus következménye volt a polgárainak a jog-, terv- és üzemszerű, állami, hivatalos kiirtása, akkor nyilvánvaló, hogy ama "fejlődés" már elérte a "csúcspontját", hiszen azzal a közösség önfelszámolása kezdődik el. Tehát azokban az országokban, melyek ezt a mételyt nem tudták legyőzni, és nem voltak képesek a rasszista előítéleteknél megállni - mert hogy "arra igen nagy az igény"... -, hanem faji alapon meg is gyilkolták polgáraikat, azoknak új időszámítás kellett, hogy kezdődjék. Nem véletlen, hogy a Fidesz próbálkozásai, amikor új hősöket, és példaképeket akar előhozni a múltból, mind-mind (Horthy, Hóman, Wass, Mindszenthy, Prohászka stb.) megbicsaklik az illetők tevőleges (!) antiszemitizmusán. Mert NÁLUNK tényleg halálra ítéltek több százezer magyar embert, gyermeket, nőt, aggastyánt, és vitték munkaszolgálatba meghalni - a férfiakat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!