Javában zajlik a kiberháború Oroszországgal

2016. július 05. 18:33

Míg például Csehország és Szlovákia kapcsán az orosz propaganda igyekezett pánszláv húrokat pengetni, addig Magyarország kapcsán a társadalom egyes részeiben meglévő revizionista érzelmekre „játszottak rá”.

2016. július 05. 18:33
Feledy Botond
Index

„Azaz csak azok a hírforrások terjesztették az események orosz narratíváját, amelyek már a háború előtt is oroszbarát állásponton voltak.

A tanulmány szerint a kivételt Magyarország jelentette, ahol a kormányzathoz közeli, illetve közmédia-felületeken számos esetben jól kimutatható módon, lényegében közvetlenül átvették az események egy-egy orosz interpretációját. A hazai nagyobb online oldalak ugyanakkor a többi visegrádi társukhoz hasonlóan jól teljesítettek.

»Ami az országspecifikus elemeket illeti, megfigyelhető volt, hogy míg például Csehország és Szlovákia kapcsán az orosz propaganda igyekezett pánszláv húrokat pengetni, addig Magyarország kapcsán a társadalom egyes részeiben meglévő revizionista érzelmekre ’játszottak rá’, felvetve pl. Kárpátalja kapcsán a határmódosítás lehetőségét is. Emellett több, célzott lejárató médiakampány is volt, hazánk ellen például az állítólagosan Ukrajnába szállított magyar harckocsik legendájával« – zárta összefoglalóját a kutató.

Az információs hadviselés nem mai találmány, a szpecpropaganda már 1942-ben tantárgy volt a megfelelő orosz intézetben, amelyet a rendszerváltás után 2000-ben újra felvettek az oktatott témák közé. A visegrádiak mind ezzel, mind a kibertámadásokkal folyamatosan szembesülnek. Ez nem olyan látványos, mint ahogy a baltiak félnek egy orosz katonai inváziótól, de végeredményben hasonlóan veszélyes, hiszen a döntéshozatal közvetlen vagy a lakosságon keresztül közvetett befolyásolása révén

Moszkva képessé válhat mind az EU, mind a NATO egységének gyengítésére.

A globalizáció közepette a nyugati világ csak akkor maradhat meghatározó, ha az észak-atlanti szövetség megkapja a szükséges figyelmet, szolidaritást és támogatást a tagállamoktól.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2016. július 06. 22:24
Szégyen, hogy újra a ruszkik csicskái lettünk... Önmagát jobboldalinak nevező emberek...Hova jutottunk 25 év alatt??? A lengyelek ennyivel különbek, ők nem felejtenek.
TAVIROZSA
2016. július 06. 11:52
Globális propaganda és információ áradat mellett jó ha a józan paraszti észre hallgatunk !
valmue2,5
2016. július 06. 10:38
Miközben:"Mégsem indul eljárás Portik ellen, Rogán Antal ellen viszont igen"
Senye Péter
2016. július 06. 09:42
Hát az oroszok olyanok, mint a szomszédja földjét elszántó paraszt, az amcsik meg időnként más földjét aratják le. Kebelbarátjai nem leszünk az oroszoknak, náluk a barátsági sorrend az ortodox hitű szlávokkal kezdődik; de most kevesebb oka van az orosz ellenességnek, mint anno.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!