A ligetvédők manipulációiról

2016. július 05. 10:18

Megéri-e sugalmazott közvélemény-kutatási kérdésekkel torzított közvéleményt kimutatni?

2016. július 05. 10:18
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Mandiner

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása
 

A kevésbé izgalmas kérdés, hogy vajon miért vállalkozott a tekintélyes Medián a Greenpeace legutóbbi, a szakmai minimumot is nélkülöző közvélemény-kutatásának lefuttatására. A válasz valószínűleg az, hogy pénzért.

Az igazi kérdés az, hogy megéri-e sugalmazott közvélemény-kutatási kérdésekkel torzított közvéleményt kimutatni? A válasz valószínűleg összetett. A saját közösség megerősítésére minden bizonnyal kiválóan alkalmas az ilyen eljárás. Valamennyi bizonytalant is át tud csábítani a saját táborba. A közvélemény egészének megnyerésére azonban alkalmatlan. Van viszont egy sajátos következménye: miután a megrendelőt meggyőzi arról, hogy a közvélemény támogatja, további lépéseit erre alapozza, és azok kudarcaira kénytelen lesz hamis magyarázatot találni. Ezekre építve még inkább téves lépéseket tesz, ami végül a kezdeményezés teljes kudarcához vezet.

Nézzük most ezt a legújabb, manipulatív szándékú akciót. Íme az első kérdés: „A kormányzati tervben a Városligetbe új épületeket, múzeumokat építenének, ami fakivágással járna. Más tervek szerint megőriznék a fákat, megújítanák a zöldfelületeket, de nem épülnének épületek, múzeumok a park egy része helyén. Ön melyik verziót választaná?”

Tekintsünk most el attól, hogy egy nagy parkban szükségszerűen folyamatosan vágnak ki és ültetnek fákat. A manipuláció annak elhallgatása, hogy a zöldfelületek megújítása a kormányzati terveknek is meghatározó része; továbbá hogy a leendő múzeumok vagy ma is álló (romos) épületek, vagy jelenleg lebetonozott parkoló helyén épülnének. Az embereket tehát nem a valódi alternatíváról kérdezték, hanem arról, hogy akarnak-e fakivágással járó épületeket, vagy pedig a zöldterület megújítását épületek nélkül. Figyeljünk a szóhasználatra: az egyik oldalon „fakivágás”, ezzel szemben „más tervek szerint” „megőriznék”, „megújítanák”. Nyilván a többség, esetünkben 81 százalék a megőrzést és megújítást választja.

Nézzük a második kérdést. „Vannak, akik a Budapesten létesülő új múzeumokat a Városligetben szeretnék megépíteni. Mások inkább más, a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken szeretnének új múzeumokat létesíteni. Ön melyik állásponttal ért inkább egyet?”

A sugalmazott kérdés iskolapéldája: a második mondat indirekt módon, éppen ezért hatékonyan azt sugallja, hogy az első mondatban szereplő új múzeumok a zöldterületeket veszélyeztetik. A szóhasználat fontos: nem csökkentik, hanem veszélyeztetik. Ismét lépjünk túl azon, hogy a kormányzati tervek alapján a zöldterület növekedni fog. A kérdésnek, mondjuk így: a csontváza a következő: ön egyetért-e azzal, hogy valami veszélyeztessen valamit? Természetesen 86 százalék nem akarja.

A következmények nagyjából megjósolhatók.

A Liget projekt alapvetően a tervek szerint megvalósul. A ligetvédők meg lesznek róla győződve, hogy mindez a közvélemény ellenében történik, és újabb bizonyítékát látják benne a kormányzati erőszakosságnak. A legközelebbi választásokon az ügy téma lesz, de a ligetvédők oldalán állóknak nem hoz majd szavazatokat – mert a valódi közvélemény nem mellettük áll.

Ezzel az ügy lecseng, a helyét más hasonló ügyek veszik majd át, más hasonló, sugalmazott közvélemény-kutatásokkal megtámogatva. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2016. július 06. 17:24
Ez egy nagy összegű, sokakat érdeklő projekt, szükségszerűen támogatókkal és ellenzőkkel. Kevesebb lenne a vita, ha szántak volna arra némi pénzt, hogy az egész Ligetet bemutatják (milyen volt-milyen lesz) számítógépes animációval, ahol még az is látszik, hogy merre futnak a komolyabb közművezetékek etc. Egyébként már a Milleneumi Kiállítást is ádáz vita előzte meg, hogy a terület elveszti a közpark jellegét. (Szerencsére végül maradt a Vajdahunyad vára, Jáki Kápolna etc. együttes, aminek a tájba illesztését ma már senki nem vonja kétségbe.)
Hóvirágcsempész
2016. július 06. 14:37
Arra azért kiváncsi lennék, hogy harcos aktivistáink hány facsemetét ültettek el az elmúlt két évben.
krotak
2016. július 06. 06:24
Milyen könnyű eljutni a ligeti fától a kéményre mászó hülye-gyerekig, aki ujjong, mert két napig két percre sztár lehet valami gagyi híradóban. Ződikék figyelmébe: 100% csak számtanpéldákban van. A meztelen csigák ellen a leginkább környezetbarát módszer pár indiai futókacsa, mert a kedvenc csemegéjük. Pici szépséghiba; Szereti a friss zöldségfélét is, ezért a csigához körítésként megzabálja a salátát, melyet védenie kellene.
Békanász a hasadon
2016. július 05. 21:13
Komáromy Gergelyt szerdán engedték ki a Nyírő Gyula Kórházból, ma azonban ismét felmászott a múzeum tetejére Riogatja a gólyákat ez a drogos köcsög.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!