A hatodik koporsóban

2016. június 17. 08:36

A 2010-es választások előtt épp a Fidesz és miniszterelnök-jelöltje ígérte, hogy helyrehozzák, kiteljesítik mindazt, ami a '89-es, '90-es ígéretekből és reményekből elsikkadt. De a jövőt mégsem kaptuk vissza.

2016. június 17. 08:36
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

„Nagy Imrének és mártírtársainak újratemetése a rendszerváltás nyitánya volt, s még akkor is felemelő és ragyogó napja történelmünknek, ha a rendszerváltás nem az a kimondott sikertörténet. De annál az emberöltőnyivel korábbi napnál maradva, annak mitikus fényét és jelentőségét tovább növelte egy beszéd. Sok jó, tiszteletre méltó, gondolatébresztő, lélekemelő szónoklat hangzott el aznap, de mi most csak az egyikre, arra a bizonyos beszédre utalunk, amelyik néhány év múlva egy szabad választáson győztes politikai közösség chartája lett, s még most, több mint negyed évszázad után is képes visszacsempészni szívünkbe valamit akkori reményeinkből és elszánásainkból. Sokan támadták akkor is, azóta is Orbán beszédét, Horn Gyula odanyilatkozott, hogy magunkra haragítottuk általa a Szovjetuniót meg Gorbacsovot, mások esküdtek rá, hogy Orbán az agyagba akarta döngölni a kommunistákat, megint mások arra jöttek rá, hogy a komcsik bízták meg Orbánt ezzel a provokációval, de hiába keresték a gyenge, hazug, manipulatív pontjait, fogást nem találtak rajta.

Több sikerrel járnak azok, akik megpróbálják számon kérni az aktuális orbáni politikán az egykori beszédet. S itt nem az erősödő orosz gazdasági kapcsolatok miatt háborgó, primitív hecckampányra gondolunk. A »'89-ben hazazavarta az oroszokat, most meg visszahívja őket« típusú agyatlanságok meglepő népszerűségre tettek szert, de attól még elmélyült elemzést nem érdemelnek. Ám a beszéd, a konkrétan megfogalmazott tételek nélkül is egyértelmű morális krédó, amely igyekszik meggyőzni az embereket, hogy a kommunizmus bukása után a politika színpadára lépő ifjúság tanulni fog az elődök hibáiból, és semmiképpen el nem követi azok bűneit. Ha az akkori fiatalokon múlik, akkor ők nyílt, őszinte, igazságra törekvő, független, a szabad civil kezdeményezéseket támogató és erősítő, sokszínű társadalmat és országot fognak építeni, s nem lesz több kilátástalanságtól sújtott, jövőjétől megfosztott nemzedék.

»Valójában akkor, 1956-ban vette el tőlünk – mai fiataloktól – a jövőnket a Magyar Szocialista Munkáspárt. Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkező húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik.« Azok a fiatalok – a mai 50-esek, 60-asok, a rendszerváltó nemzedék – azóta sem kapták vissza azt a bizonyos elvett jövőt. Az elkövetkező húsz vagy ki tudja hány évünk ott maradt a koporsóban. Nem lett részünk abban a felszabadult, igaz világban, amelyet a rendszerváltáskor ígértek nekünk.

Persze méltánytalan lenne a Fideszt és Orbán Viktort felelőssé tenni a rendszerváltás kisiklásáért. Olyannyira, hogy a 2010-es választások előtt épp a Fidesz és miniszterelnök-jelöltje ígérte, hogy helyrehozzák, kiteljesítik mindazt, ami a '89-es, '90-es ígéretekből és reményekből elsikkadt. De a jövőt mégsem kaptuk vissza. Mire vitte ez a nemzedék? Soha nem keveredik ki a bankhitelekből, legfeljebb akkor, ha elárverezik a lakását. Már nem azon aggódik, mennyi lesz a nyugdíja, hanem hogy lesz-e egyáltalán. Ha megnyerte volna a jövőt, a gyermekeiét is itt képzelné el, s nem több száz kilométerre nyugatra. Napi nyolcórai munkával ha nem is jólétet, de elfogadható életszínvonalat biztosíthatna a családjának, de legalább saját magának, s nem a létminimum alatti összegből kellene megélhetési stratégiákat kieszelnie. S főleg nem kéne folyton azt látnia, hallania, benyelnie, hogy jobban él, amikor rosszabbul, gazdagabb, amikor szegényebb, tájékozottabb, amikor elhallgatnak előle valamit, szabadabb, amikor átverik. De erről már nem a Magyar Szocialista Munkáspárt tehet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. június 18. 07:39
Ellensúly [Hozzászóló kiszűrése] 2016. június 17. 11:25 Aki az MSZP felmentését olvassa ki ebből a cikkből, meg Ugrót leszocibarátozza,..." Miért, maga mit olvas ki a cikkből?
catalina9
2016. június 18. 07:10
Ugró elvtárs ez nagyon silány...
GV0917
2016. június 17. 17:48
Ne ugrálj Ugró! Ha még is ugrálni van kedved, tedd itt és most!(Hic Rhodosz, hic salta!) Mert a múltat s a jövendőt most visszahozni,előre vinni nem lehet. Még a narancsos gatyájú Mancs-nak sem! Nem beszélve a liberálfasisztákról! Vagy a Simicska fiókáról sem, akkor még Vonást sem húztam a hirtelen nőtt NÉPPÁRTRÓL!(Persze, csak képletesen értve az óhaj testté alakulását!) Emlékezz csak Miklós Kölcseyre! "...S a csarnok elomló oszlopi közt Lebegő rémalak inte felém. És mond:Honfi,mit ér epedő kebel e romok ormán ?régi kor árnyira visszamerengni mit ér? Messze jövendőt komolyan Vess össze jelennel:Hass! Alkoss! Gyarapíts! S a Haza fényre derül! ......"
Szúnyog
2016. június 17. 16:00
Jó írás, csak a sok fideszhitű nyomja a pirosat, de hát ők ilyenek. Egyik évben Simicska minden ügyére zöldet nyomnak, másik évben az is pirosat kap, aki valaha képen látta Simicskát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!