Piszkos kampány Amerikában

2016. június 08. 08:13

A Republikánus Párt már szembenézett azzal, hogy Trump lesz az elnökjelölt, de egyelőre a párt vezető politikusai vonakodnak kiállni mellette. Ez döbbenetes politikai szűklátókörűségre vall.

2016. június 08. 08:13
Szabó László Zoltán
Magyar Idők

„A Republikánus Párt már szembenézett azzal, hogy Trump lesz az elnökjelölt, de egyelőre a párt vezető politikusai vonakodnak kiállni mellette. Ez döbbenetes politikai szűklátókörűségre vall, hiszen júliusban lesz a republikánusok elnökjelölti kongresszusa, és azzal, hogy a szervezet nagy öregjei nem állnak teljes mellszélességgel Trump mögé, indirekt módon a demokratákat segítik. Hasonló a helyzet a pártot rendszeresen hatalmas összegekkel támogató milliárdos üzletemberek és nagyvállalatok esetében, akik mind ez idáig elzárkóztak attól, hogy segítenék-e a pártot Trump megválasztása esetén is. A milliárdos egyelőre csak saját magával, illetve mindenre eltökélt táborával számolhat, bár lehet, hogy ez is elég lesz a novemberi végső elszámoláskor. Történhet ez természetesen fordítva is, és abban az esetben a Republikánus Párt történelmének legnagyobb vereségét könyvelheti el, a demokraták pedig joggal ünnepelhetik első afroamerikai elnökük után az első női elnöküket is. A világra nézve kétségtelenül Trump győzelme lenne a nagyobb megpróbáltatás, hiszen az ismeretlentől mindig jobban tartunk. De talán először az Egyesült Államok történeté­ben jönne egy olyan elnök, aki sajátos stílusban ugyan, de új alapokra helyezné Amerika és a világ XXI. századi történelmét. Hillary Clinton győzelme esetén nem sok változásra számíthatunk: maradna a globális erőpolitika Európa meggyengítésére, az új hidegháború Oroszország ellen és a Wall Street-i ihletésű neoliberális gazdaságpolitika kizárólagossága. Mindezt tetszetős kommunikációs trükkel elneveznék kiszámíthatóságnak, óvatosságnak és a régi üzleti érdekek ápolásának. Minden maradna a régiben, csak egy férfi elnök után egy női elnök folytatná ugyanazt, ugyanúgy.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OHM
2016. június 08. 18:03
Az usa elnökjelöltjei is olyanok, mint a hangszerbolt kirakatában az elektromos gitárok: a hozzátartozó kiegészítők nélkül /erősítő, áramszolgáltatás, egyéb kütyük.../ meg sem tudnának szólalni... (Szentesi Zöldi László, Demokrata)
madarasi.abel
2016. június 08. 11:32
"visszavenne az amcsi intervenciókból" Mi van? Trump szarrá akarja bombázni a világot, Líbiától Irakig, meg amúgy mindenkit, aki szerinte megakadályozza Amerikát abban, hogy "újra naggyá" váljon.
madarasi.abel
2016. június 08. 10:28
Miért lenne jó választás Trump amcsi elnöknek? Az amcsi szemszögből, meg a mienkből is érdekelne, ki mit tudna felhozni mellette.
pollip
2016. június 08. 09:47
Ez természetesen nem korrupció, hanem lobbi: "Adományt kért Trumptól, majd leállította ellene a nyomozást MTI2016.06.08. 04:2830 Florida államügyész személyesen kért pénzadományt politikai karrierje támogatásához Donald Trumptól, s hivatala ezzel szinte egy időben döntött úgy, hogy leállíltja a vizsgálatot a Trump Egyetem feltételezett csalásai ügyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!