Migráció: több Európára és együttműködésre van szükség

2016. június 07. 13:37

Most vissza akarunk menni a múltba, és újra kerítéseket falakat akarunk emelni? Azt akarjuk, hogy ne mehessünk más országokba dolgozni, vagy hogy a gyerekeink ne tanulhassanak máshol? Interjú.

2016. június 07. 13:37
Niclas Trouvé
hvg.hu

„Sok európai politikus azt igyekszik sugallni, hogy a menekültáradat mögött valamiféle nemzetközi összeesküvés áll, s a cél a kontinens elfoglalása vagy tönkretétele. Mit gondol erről?

Nem értek egyet ezekkel az állításokkal. Szíriában már évek óta tart a belháború, s félmillió ember halt meg. Afganisztánban is szörnyű a helyzet, ott egy év alatt 11 ezer emberrel végzett erőszak. Olyan emberek menekülnek, mint én vagy maga. A többségük a háborúk, a terroristák elől fut. Olyanok, akik nem akarnak csatlakozni az Iszlám Államhoz vagy nem akarnak beállni a kormányhadseregbe. Aki tizenegy országon keresztül menekül valahová, mert a házát lerombolták, az mind áldozat. És elszomorít, amikor valakik Európában azt mondják, a menekültek terroristák. Persze tudjuk, hogy a több mint egymillió migráns között vannak valóban terroristák és bűnözők, s ennek nyomát már láttuk is. De a mi társadalmunkban is élnek bűnözők, és vannak olyan államok, ahol megjelent a helyi, hazai terrorizmus. Jobban aggódom azok miatt, akik Európából mentek el Szíriába, hogy harcoljanak az Iszlám Állam oldalán. Nálunk is vannak ilyenek, tőlük kell félni, és velük keményen, a törvény teljes szigorával kell bánni. Erkölcsi kötelezettségünk, hogy segítsünk.

A menekültválság kezelésében ugyanakkor nincs európai együttműködés….

A menekültválság megrengetheti az EU alapjait. Ennek jeleit már most is látjuk, hiszen a tagországok különféle módon ítélik meg a helyzetet. Néhány ország, köztük Svédország is azt sürgeti, hogy találjunk közös megoldást egy olyan közös problémára, amely hosszabb távon előnyöket is rejt a kontinens számára. Tényleg nincs még egységes álláspont, s bár vannak uniós szintű döntések, azokat nem hajtották végre megfelelően, például az áttelepítésekről, illetve az aránytalanul nagy mértékben sújtott országok megsegítéséről szóló határozatokat. Közösen kellene vállalni a terheket, s ha elosztjuk az érkezőket, akkor szinte magától megoldódik a probléma. Németországnak sok az egymillió, nekünk sok a 163 ezer, viszont ha elosztjuk 28-cal az érkezőket, akkor a teher kezelhetővé válik. Az sem várhatjuk el, hogy a Szíriához közeli országokban milliók éljenek táborokban, miközben az 500 milliós Európa nem képes sokkal kevesebb migránsról gondoskodni.

Mit kellene tenni a renitensekkel, köztük Magyarországgal?

Az egész képet kell néznünk, és vissza kell mennünk addig, hogy egyáltalán miért van szükségünk az EU-ra. Az eredeti cél az volt, hogy Európa egységessé és békéssé váljon, s az országok, például Németország és Franciaország kölcsönösen függjenek egymástól és együttműködéssel oldják meg a problémákat. Hatalmas lökést adott Európának az is, amikor a kelet- és közép-európai országok csatlakoztak az unióhoz. Most vissza akarunk menni a múltba, és újra kerítéseket falakat akarunk emelni? Azt akarjuk, hogy ne mehessünk más országokba dolgozni, vagy hogy a gyerekeink ne tanulhassanak máshol? Nem szabad visszalépni a múltba. Ha viszont tényleg egységes Európát akarunk, akkor meg kell érteni, a feladatokat is közösen kell megoldanunk. A menekültügy csak egy a problémák közül, korábban a pénzügyi válsággal kellett megküzdeni és Görögország szorult segítségre. A jövőben lehetnek egyéb problémák más országokban és akkor is szolidaritásra lesz szükség. Több Európára és együttműködésre van szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. augusztus 13. 10:46
Hazudik.
tango47
2016. augusztus 09. 12:38
"... korábban a pénzügyi válsággal kellett megküzdeni és Görögország szorult segítségre." Hát azt nagyszerűen megoldotta az EU vezetése: mára majdnem megduplázódott Go. adóssága, viszont elvesztették nemzeti vagyonak nagy részét is. Ha így oldja meg az EU a migráns ügyet is, akkor felhúzhatjuk magunkat. Ez a pasas egy buta majom.
catalina9
2016. július 22. 11:27
igazi pcgagyi duma...
puszika
2016. július 11. 19:40
Exellenciás Uram! Nem kellene a követségen lévő lemezkészletet kicserélni egy aktuálisabbra? Serceg is pattog is, el is deformálódott az állomány.Pénzük is van rá. Tudja amikor még a "szovjet blokk"-hoz tartoztunk,azt hittük, ott a nagy nyugaton minden olyan reális,átgondolt.......szóval minden ok. Most,hogy eltelt néhány év azt kell mondanunk,önök semmivel sem különbek mint mi voltunk anno,sőt még rosszabbak is.Mi már megedződtünk és nem veszünk be minden maszlagot.Felismerjük azonnal a süket dumát,azt amivel meg akarnak etetni bennünket. Ez az interjú is erről szól.Ha még azt is hozzáveszem hogy a Hvg úgy jégre vitte Önt mint egy óvodást,javaslom jobban válogassa meg kinek nyilatkozik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!