Bennünk élő Trianon

2016. június 04. 14:40

Szerencsére a mai magyar társadalom érettebb fele egyre gyakrabban húzza fel ezt a bakancsot, és látogat el az „úgynevezett” határon túli tájakra.

2016. június 04. 14:40
Margittai Gábor
Magyar Idők

„»A nagy bukás ránk veti árnyékát és nemcsak ellenségeinkre. S hiába minden bizonykodás, átkozódás, ha nem lesz igazabb bennünk a magunkbaszállás« – írta éppen 96 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én a Budapesti Hírlap. »A kormány kötelessége és az egész nemzet egyetemes érdeke, hogy a békeszerződés fölötti siránkozásunkból azonnal térjünk át a pozitív munkára, erőnk gyarapítására s országunk újjáépítésére« – kontrázott ugyanezen a napon a Pesti Hírlap. A kocsmai átkozódások, a siránkozások, az önkéntes történészek és békejogászok prognózisai arról, hogy mikor veszíti érvényét a békediktátum, a legvadabb elképzelések elvesztett területek visszacsatolásáról csak az utódállamok érdekeit szolgálják, mert leszoktatnak a gondolkodásról, de még arról is, hogy bakancsot húzva bejárjuk azokat a vidékeket, amelyekről oly sokan és sokszor mondtak már le.

Szerencsére a mai magyar társadalom érettebb fele egyre gyakrabban húzza fel ezt a bakancsot, és látogat el az »úgynevezett« határon túli tájakra; zarándokol el az összetartozás egyetemes Kárpát-medencei ünnepére, a csíksomlyói búcsúra; fogad örökbe csángó gyereket jelképesen, és taníttatását anyagilag is segítve – s éli át újra és újra, egyre magától értetődőbben, hogy az arcpirító trianonok egyetlen ellenszere az összetartozás öntudata. A lelki és szellemi kapcsolat a »külhoniakkal«, éljenek bár szilárdabb tömbmagyar vagy megingott szórványterületen, lakjanak Dél-Szlovákiában vagy az erdélyi Hátszegi-medencében.

A rendszerváltás után kormányok hada igyekezett bizonyítani azt, hogy Trianon ellenszere a feledés, az önfeladás, a passzivitás, az utódállami erőszak szentesítése. Azé az állapoté, amely megannyi kivésett követ, betonalapba rángatott síremléket, disznóólként hasznosított templomot, buszmegállóként üzemelő tömegsírt okozott. És asszimilációt, elsüllyedést, megsemmisülést. Ma már azonban nem lehetséges az erdélyi, a fel-, dél- és őrvidéki vagy a kárpátaljai magyarságról mint múltbéli skanzenfiguráról gondolkodni. A nemzeti és gazdasági erő nagyban függ ettől a közös, nyomatékos jelenléttől. És attól, hogy ne tévedjünk el a lelki határkövek között sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sagramor
2016. június 05. 18:43
" a legvadabb elképzelések elvesztett területek visszacsatolásáról csak az utódállamok érdekeit szolgálják" hát persze. tipikus defetista beletörődés. pedig ahogy a költő írja: megroppant bár karunk ereje, nem nyugszunk bele, NEM NYUGSZUNK BELE!
Vezetéknév Utónév
2016. június 05. 10:28
Amíg nem lépünk túl a Trianon-mítoszon, és képzelt, irredenta sérelmeken rágódunk, addig nem leszünk egészséges mentalitású, modern ország.
Véndiák
2016. június 04. 22:18
Sok víz fog még lefolyni a trianoni határfolyókon (Duna, Dráva, Ipoly... ) amíg a mostani, magát nemzetinek nevező kormány számára is szégyellni való marad a Trianon múzeum puszta léte, ezért azt csak egy eldugott, a trianoni határoktól félreeső kisvárosban, Várpalotán hajlandó megtűrni. Ugyanez elmondható az 56-os múzeumról is, aminek csak a kiskunmajsai pusztán van helye. Az is csak a Pongrácz testvéreknek köszönhetően valósulhatott meg. Pedig állítólag közeleg a 60. évforduló, másrészt pedig óriási összeget fordít a kormány múzeumok építésre. Örüljünk annak is, hogy eddig még se a Trianon múzeumot, se a kiskunmajsait nem zárták be. Még nem tiltják, de nem is támogatják, legfeljebb megtűrik. A "három T" tovább él..... Ki érti ezt?
Box Hill
2016. június 04. 16:20
Lloyd George angol miniszterelnök 1929. október 7-én mondott beszédében: “Az egész dokumentáció, melyet szövetségeseink a béketárgyaláson rendelkezésünkre bocsátottak, csaló és hazug volt.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!