Bernd Storck egy zseni

2016. június 15. 09:50

Nem tudom, hány olyan edző lehet a világban, akit 52 éves koráig szinte senki nem ismer, pedig valójában zsenik. De egy ilyen biztosan van.

2016. június 15. 09:50
Haszán Zoltán
444

Ideje lenne abbahagyni azokat az okoskodásokat a magyar szakma részéről, amikben kioktatják Storckot, ahogy a Puskás Akadémia tette például pár hete, miután Storck nem értette, hogy a szerinte nagyon tehetséges Kocsis Gergőt miért száműzték az NB III-ba. És drága jó Pintér Attila, hiába nyilatkozta azt, hogy

»Én kezdtem el ezzel a válogatottal a munkát, én hoztam össze a csapat gerincét«

és

»Bármit is mondanak, nekem is van részem abban, hogy a csapat kijutott az Európa-bajnokságra.«

Ez egyszerűen nem igaz. Nemcsak azért, mert azon az egyetlen meccsen, ami szövetségi kapitányként a selejtezőkből Pintérnek jutott, a kezdőben csak Dzsudzsák volt ott az osztrákokat legyőző Strock-féle válogatottból. Hanem azért, mert az EB-n látott csapatnak semmi köze ahhoz teljesen fogalmatlan, gyáván futballozó magyar válogatotthoz, amit olyan sokszor láttunk az elmúlt évtizedekben. Ez végre egy tudatosan felkészített és összerakott válogatott, ami képest támadni is, a játékosok pedig merne játszani. A magyar edzők pedig annyit tehetnek, hogy elmennek tanulni Storckhoz.

Nem tudom, hány olyan edző lehet a világban, akit 52 éves koráig szinte senki nem ismer, pedig valójában zsenik. De egy ilyen biztosan van.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WANTED
2016. június 15. 11:58
Én aztán nem vagyok egy nagy fociszakértő, pedig rajtam kívül minden ismerősöm futballból doktorált. Az én keresztem a motorsport és leginkább a Forma-1. Mégis észre kell vennem, hogy ugyanazok a játékosok, akik eddig látszólag nem tudtak focizni, Dárdai és később Storck keze alatt megtáltosodtak. Képesek passzolni, és nem az ellenfélnek, hanem egymásnak, képesek hajtani, küzdeni, tudnak gólt lőni. És szerintem éppen ebben nyilvánul meg egy jó edző ismérve: a kapott játékosállományt hatékonyan képes motiválni. Talán nem a motiválás a legjobb szó, mert a motiváció korábban is meg kellett, hogy legyen (EB/VB részvétel), de a fejekben rendet kellett rakni. Hiába van meg a szükséges képesség, ha a görcsös megfelelési kényszer, az ősök súlya agyonnyom. Ehhez a német mentalitás tökéletes katalizátornak bizonyult. "Nem nyerünk mindig, de ha veszítünk is, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, tegyük ki a lelkünket a pályán." Mindegy, ha nem nyerünk már több meccset. Nem számít, ha valaki elver minket sok góllal. Ne feledjük: ez csupán a több évtizedes mintán alapuló papírforma volna. Nekünk ez az Európa-bajnokság jutalomjáték. Ahhoz szokott hozzá legalább két generáció, hogy a csapatunk született vesztesekkel vegyített falábú kutyaütőkből áll, és elhittük, hogy soha nem lesz keresnivalónk semmilyen világversenyen, mert ki se bírunk jutni. Storck és Dárdai lelket öntöttek a fiúkba, tartást adtak nekik, és reményt egy országnak. A fiúk immár elhiszik, hogy van keresnivalójuk akárki ellen. A hit ereje hegyeket képes megmozgatni. Lesznek még vereségek, lesznek pofonok, de a fonalat már elkapták a srácok, és én, aki már évek óta nem nézett magyar válogatott meccset, tegnap megkönnyeztem a sikerünket. Ezzel a csapattal lehet azonosulni. Ennek a csapatnak lelke van, ez a MI csapatunk. Végre van kapitányunk. Igazi kapitány! Talán a bilibe lóg a kezem, de a lelkem mélyén szeretném azt hinni, hogy egy nemzet felemelkedésének kezdete lehet ez a folyamat. Már elfogadtuk, hogy kicsik vagyunk, de még nem tudjuk elhinni, hogy ez nem kell, hogy örökké így legyen. Lehet keresnivalónk annyi balsors után is. Nem csak a focipályán. Akármi is lesz a vége, a tegnapi fieszta a belvárosban önmagáért beszél. Ez a nemzet, a magyarság, annyi szenvedés, bukás, kudarc után, egymás vállán sírt egy csodálatos estén. Mindenki szerette a másikat, örültünk a közös sikernek. Ezekért a pillanatokért érdemes élni. Erre a falatnyi sikerre vártak nemzedékek. Nyertünk egy meccset és a mennyekben érezzük magunkat. Ennyire kevés kell a boldogsághoz. Szeretlek Bernd Storck! :)
balbako_
2016. június 15. 11:51
Dárdai Pál volt az aki életre pofozta a válogatottat. Storck meg folytatta.
röviden
2016. június 15. 11:35
Storck jó edző, de nem zseni. Pontosan azt adja meg a csapatnak, amit az ilyen haszánok elvettek tőle. Nem most, hanem évtizedek óta.
catalina9
2016. június 15. 11:04
nyökögnek a látványlibsik rendesen...nekik ez a harmadik kétharmad..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!