Röhög az internet

2016. május 30. 11:54

Nem a táltos és a hamis bálványok küzdelme zajlik Magyarországon, hanem a társadalom elég nagy része szenved úgy általában a rosszindulat influenzájában.

2016. május 30. 11:54
R. Kiss Kornélia
Magyar Nemzet

„A köztévé kínos, úgy, ahogy van, sajnos ez olyan világos, mint a nap. Most mégsem csak ez jutott eszembe a cikkről, hanem az is, hogy beüssem a bemondónő, Meszes Boglárka nevét az internetes keresőbe, hadd lám, mit ad ki. A találatok egyik fele még a húsvéti szaftos bakiról szólt, a másik fele a mostani tévesztésről. Némelyikben burkolt szexizmust is fel lehetett fedezni, végül is egy fiatal nő élő adásban blamálta magát – ez akkor is pikáns, ha semmit nem teszünk hozzá, vagy csak egy összekacsintással jelezzük, hogy a szótévesztés mekkora poén. Két oldalon keresztül olvashattam a kínos bakikról szóló cikkeket, többnyire bulvárlapok és blogok oldalain. (...) 

Persze lehetséges, hogy az én túlérzékeny (női?) nézőpontomnak semmi helye a magyar közéletben, amely továbbra is férfiak által uralt terep. Egy férfi kollégám ki is igazított már tegnap, mondván, hogy ez valóban nem igazságos, de végül is »ő vállalta«, mármint Meszes Boglárka és mindazok, akik a köztévénél dolgoznak, számíthatnak rá, hogy ömleni fog rájuk – hogy a Magyar Művészeti Akadémia friss életműdíjasát, Pap Gábort idézzük – a trágyalé. Az ősmagyar ezotéria iránt elkötelezett művészettörténész szerint ez azért van, mert nem a táltost követjük, hanem hamis bálványokat, mint a Nobel-díj meg az Oscar-díj. Ezt az eszmefuttatást is minősíthetném, de inkább kihagyom. Csak az jutott róla eszembe, hogy milyen szép is lenne, ha minél többen leszállnának a küldetéstudat magas lováról, mert nagyon úgy tűnik, hogy nem a táltos és a hamis bálványok küzdelme zajlik Magyarországon, hanem a társadalom elég nagy része szenved úgy általában a rosszindulat influenzájában. Igaz, hogy holmi mitológiai harcoknál ez kevésbé emelkedett állapot. Cserébe viszont kellemetlen, tartós – és nem fog katarzishoz vezetni soha.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. június 01. 12:25
Inkább röfög az internet.
Harangláb
2016. május 30. 23:37
Mi ma a Nemzetnél a teljesítmény?...Gecibbnek lenni a gecizőnél??? :)
Korrupt Kornél
2016. május 30. 21:19
röhög az internet rajtad, Kornélia!
ottapont
2016. május 30. 17:25
"A nyolcvanas évek második felében a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetében egy olyan kutatást végeztem, amelyben azt vizsgáltam, hogy a különféle alternatív életforma-modellek követése milyen hatással van az egyének identitására. Mivel az interjúalanyaim egy része Molnár V. Józsefet és Papp Gábort tekintette mesterének, meg kellett ismerkednem a tanításaikkal. Mindkettőjük elmélete úgy épült fel, hogy önmagukban akár igaz tényeket teljesen megengedhetetlen módokon kapcsoltak össze: - Azokat a tényeket, amelyek látszólag igazolták az elképzeléseiket, figyelembe vették, azokat, amelyek ellentmondtak annak - még ha az adott téma szempontjából rendkívül fontosak is voltak - figyelmen kívül hagyták. A paraszti világ szépségeit például figyelembe vették, de az erőszaktól, elnyomástól, szûkösségtõl és embertelenségtől, ami ennek a világnak ugyancsak mindig szerves részét képezte, eltekintettek. - Tényként állítottak be feltételezéseket, majd a feltételezésekre, mint tényekre építették elméleteket. Így azt a látszatot keltették, mintha az elméleteik tényeken alapulnának - ahogy tudományos állítás esetén ez alapkövetelmény -, valójában azonban soha be nem bizonyított feltételezésekre épültek. - Együttjárásokat gyakran meghatározott irányú ok-okozati viszonynak tekintették. Ez olyan mintha azt mondanánk, hogy veszünk néhány országot és megvizsgáljuk, hogy az elmúlt tíz évben hogyan alakult a vastermelés és a levelibékák száma. Azt találjuk, hogy azokban az országokban ahol magas volt a vastermelés, alacsony volt a levelibékák száma. Ebből arra következtetünk, hogy a levelibékák alacsony száma okozza a magas vastermelést. - Mindketten úgy építették fel az elméleteiket, hogy gyakran kapcsoltak össze néprajzi, antropológiai, pszichológiai - méghozzá mélylélektani - történeti, vallástörténeti, szociológiai, művészetttörténeti anyagot. Ezeket azonban egyáltalán nem lehet minden további nélkül összekapcsolni egymással. Hogy csak egy nagyon látványos példát mondjak a saját szakmáimból: A szociológia gyakran több ezres reprezentatív mintán végzett vizsgálatok alapján, komoly matematikai módszereket használva teszi meg állításait. Egy pszichológus pedig esettanulmányt ír egy páciens álmainak elemzésébõl. Az egyik érvenyességi köre nyilvánvalóan nem ugyanaz, mint a másiké, nem lehet az egyiket közvetlenül a másikkal igazolni vagy megcáfolni. Molnár V. József és Papp Gábor azonban gyakran ennyire különböző érvényességû dolgokkal igazolt vagy cáfolt - ha az elméleteik gördülékeny felépítéséhez éppen erre volt szükségük." http://hortuscarmeli.blogspot.ca/2007/05/az-szp-rgi-fnyes-nap-molnr-v-jzsef-papp.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!