Mindenben Putyin keze lenne?

2016. május 05. 17:51

Hitlernek tulajdonítják a mondást, amely szerint a Szovjetuniót akkor lehet majd legyőzni, ha az ukránokkal és a beloruszokkal elhitetik, hogy ők nem oroszok. Mintha hasonló elgondolás munkálna az Oroszország elleni mai fellépések mögött.

2016. május 05. 17:51
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Adolf Hitlernek tulajdonítják a mondást, amely szerint a Szovjetuniót akkor lehet majd legyőzni, ha az ukránokkal és a beloruszokkal elhitetik, hogy ők nem oroszok. A mai Ukrajna nyugati területein élőkkel ez sok tekintetben sikerült is, mert hol Lengyelország, hol a Habsburg Birodalom részeként és a katolikus egyház révén gyakran voltak kitéve más befolyásoknak, s körükben a sok évszázados nyelvi átalakulás is az oroszétól eltérő hatások alatt zajlott. Ennek is szerepe volt abban, hogy a II. világháborús náci megszállás alatt az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) százezret meghaladó számú banderistájára is támaszkodhattak a németek.

Belaruszban, azaz Fehéroroszországban azonban nem volt talaja a nagy mértékű kollaborálásnak, amelynek hatékonyságát – Ukrajnában is – nagyban korlátozta, hogy a megszállt területeken a németek azonnal hozzákezdtek a lakosság leigázásához. Ez Hitlernek abból az elgondolásából következett, hogy a megszűnésre szánt kelet-európai országokban, köztük Magyarországon, a rabszolgák szellemi színvonalára leszorított bennszülötteknek kell ki- és megtermelniük az alapanyagokat, az élelmiszert Németország számára az ideterelt norvégek, svédek, dánok, hollandok irányításával. (V.ö.: Ormos Mária: Hitler, T-Twins, 1994., 415. o.)

Nagyjában-egészében civilizáltabb formában, de mintha hasonló elgondolás munkálna az Oroszország elleni mai fellépések mögött.

Mintha az ukránok és a beloruszok orosz ellenességének felszítására építenének azok a külső erők, amelyek lassan három évtizede elszántan küzdenek a hatalmas terület erőforrásai feletti ellenőrzés megszerzéséért. A Gorbacsov által megnyitott oroszországi terepen olyan viszonyok kialakítása a cél, amire már volt példa Jelcin alatt: a ’90-es években gyakorlatilag ellenőrzés nélkül áramolhatott az arany, a gyémánt, a földgáz, a kőolaj, a gabona, vagy annak ellenértéke – egyáltalán minden – Nyugatra, mindenekelőtt az Amerikai Egyesült Államokba. Ennek újbóli eléréséhez Ukrajna, s újabban Fehéroroszország, csupán ugródeszka. Hozzá a hívószavak: demokrácia, szólás- és sajtószabadság, meg szabad utazás, munkavállalás Nyugaton, jóllehet ezek tekintetében Ukrajnában a helyzet inkább rosszabb ma, mint a 2014-es februári puccs előtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vegbela1968
2016. május 06. 08:23
Kabai Elvtárs, Drága, rossz, lesújtó hírem van így péntek reggel: az ukránok tényleg nem oroszok, hanem, mily érdekes: ukránok, akiknek a 17. századtól saját történelmük van. Érdekes, Kedves Kabai et., hogy ezt valahogy az oroszok is így gondolták. Talán ennek tudható be az a marxista szempontból persze lényegtelen és elhanyagolható körülmény, hogy Sztálin több millió ukránt éheztetett halálra csak úgy, etnikai alapon, nyilván a legszentebb szocialista törvényesség és humanizmus jegyében. Hosszan tartana továbbá elmondani, de a beloroszok sem oroszok, de erre most nincs időm. Ilf-Petrovot idézve javaslom, Kabai et., hogy tevékenysége fénycsóváját a jövőben vesse a fagylaltárusok életkörülményeinek vizsgálatára.
catalina9
2016. május 06. 07:26
Azért az érdekes, hogy a nagy demokráciák egészen a kommunizmus fennállásáig egészen jól el voltak a kommunistákkal, alig alig volt olyan hollywoodi film, könyv stb, amely leleplezte volna a kommunizmus rémtetteit. Balos "művészek" / Picasso, Merle, Yves Montand, stb./ voltak a nyugati elit kedvencei, masszívan hallgattak Katynról, és mindez miért? Mert a kommunisták bőven teljesítették a liberálisok, főleg a zsidók azon törekvéseit, hogy pusztítsák a nemzetet, vallást. Amióta a demokratikusan választott Putyin az orosz nemzeti érdeket védi, azóta ő a főgonosz.
catalina9
2016. május 06. 07:19
Ez Hitlernek abból az elgondolásából következett, hogy a megszűnésre szánt kelet-európai országokban, köztük Magyarországon, a rabszolgák szellemi színvonalára leszorított bennszülötteknek..." Egész pontosan hogy is szólt ez az "elgondolás"? Egyébként pedig éppen a nagyon nagyon demokratikus Anglia, /Franciország, Hollandia stb./ gyakorolta ténylegesen ezt az elgondolást.
ciprióta
2016. május 06. 04:50
egy figyelemreméltó tegnapi itteni orosz gazdasági hir....az orosz állami tartalékalap ,amely jelenleg összeségében négy trillió rubelt tesz ki , havonta tizenöt százalékkal csökken átlagban , vagyis az idei év végén , jövő év elején az orosz államkassza tartalék nélkül marad. A csőd nyilvánvaló, ez lenne a szuperhatalom????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!