Lesz merénylet Közép-Európában?

2016. április 07. 20:55

Ez a lokális megfélemlítési szándék, hogy senki sehol ne érezhesse magát biztonságban, az Iszlám Állam tudatos stratégiája lett.

2016. április 07. 20:55
Feledy Botond
Új Szó

„A kérdés az, »megéri-e« az Iszlám Államnak Közép-Európában robbantani? Az eddigi nagy iszlamista támadások szimbolikus helyeken voltak: New York, London, Madrid, Párizs, legutóbb Brüsszel, és nem katonai, hanem puha célpontokat (pl. tömegközlekedés, rendezvények stb.) céloztak. Ez alapján térségünk nem elég fontos geopolitikai régió az Iszlám Állam szempontjából. Ugyanakkor a dzsihádisták nemcsak nagy akciókat hajtott végre. Több elkövetőt tüzelt fel az interneten folytatott radikalizációval, akik egyéni akciókba fogtak, ilyen volt a dijoni, tours-i, toulouse-i és a brüsszeli Zsidó Múzeum elleni támadás. Kis akciók, akár halálos áldozat nélkül, de arra bőven elegendőek, hogy a helyi közösségben és a médiában mély nyomot hagyjanak. Ez a lokális megfélemlítési szándék, hogy senki sehol ne érezhesse magát biztonságban, az Iszlám Állam tudatos stratégiája lett. Ez alapján egy közép-európai támadás sem zárható ki, és kivitelezése egyes országok gyengébb amerikai kapcsolatai, kiszolgáltatottabb titkos szervei miatt amúgy is könnyebb.

Viszont Prágában, Budapesten vagy Varsóban nincs népes, radikalizálható muszlim közösség, és ez olyan fontos elem, amely eddig döntően befolyásolta a célpontválasztást. A frankofón és angolszász országok nagy muszlim közössége az igazi toborzási terepe az Iszlám Államnak. Enélkül, és az ottani támogató közeg nélkül nehezebb a dolga.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hora
2016. április 08. 07:46
Lesz. Ha a helyzet úgy kívánja. https://www.youtube.com/watch?v=KE5iuSa-aDs&nohtml5=False ex amerikai tengerészgyalogos beszél A Nyugatról, a szíriai háború valódi okairól. (5.perctől...) Csak erős idegzetűeknek.
robag
2016. április 08. 01:09
Itt a lényeg. Ahol sokan vannak gond van velük, ahol kevesen ott nincs.
Akitlosz
2016. április 07. 23:01
"Enélkül, és az ottani támogató közeg nélkül nehezebb a dolga." Viszont szeretik a kihívásokat. Ha akarják megoldják. Valójában sokkal sokkal több terrorakció készül, mint amennyi bekerül a hírekbe. Ha csak tehetik a titkosszolgálatok letussolják és titkosítják a konkrét ügyeket. Hétvégén láttam egy francia titkos ügynökös filmet. A végén azt írták, hogy a francia titkosszolgálat 2001-2008. között 15 öngyilkos merényletet hiúsított meg Franciaországban. Szóval ha csak nem muszáj, akkor nem tájékoztatják a közvéleményt.
Akitlosz
2016. április 07. 22:56
"Viszont Prágában, Budapesten vagy Varsóban nincs népes, radikalizálható muszlim közösség, és ez olyan fontos elem, amely eddig döntően befolyásolta a célpontválasztást." No és ugyan meddig tart Brüsszelből ideutazni? Abszolút nem szükséges, hogy helyiek legyenek a merénylők. Párizsban is brüsszeliek terroristáskodtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!