Magyarország félúton van a demokrácia és a diktatúra között

2016. április 11. 09:28

Az ellenzék talán a korrupció elleni harcot állítja majd előtérbe 2018-ban, feltéve, ha lesznek szabad választások. Interjú.

2016. április 11. 09:28
Bozóki András
Népszabadság

„– A ciklus felénél vagyunk. Hogyan nyerhet megint a Fidesz? Kell fordítania ehhez a kormányzás irányán?

– Nagyon messzire mentek, növekszik a társadalmi elégedetlenség, a pedagógusok tiltakozása csak a jéghegy csúcsa. Sok embert sértettek meg, miközben a korrupció egyre inkább ráég a kormányra. Már elég bedobni bizonyos neveket, Mészáros Lőrinc, Habony Árpád, Andy Vajna, és mindenki tudja, hogy miről van szó. Az ellenzék talán a korrupció elleni harcot állítja majd előtérbe 2018-ban, feltéve, ha lesznek szabad választások. A rendszer kiszámíthatatlan, a tiltakozások bármikor összeadódhatnak. Liberális demokráciákban az eljárási szabályok kiszámíthatók. Nálunk ez legutóbb nem így volt: az eredményt előre lehetett tudni, miközben a szabályok a hatalmon lévők kedve szerint változtak. Adam Przeworski politológus aforizmája szerint az a demokrácia, ahol a kormányok választásokat veszítenek.

– A Fidesz viszont 2014 óta sorra veszíti el az időközi választásokat.

– Egyes helyi választásokat elveszíthetnek, mert a választások nem teljesen formálisak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. április 11. 14:52
Bo zok(n)i nyerjetek 2018-ban A szabad választáson!! Ha diktatúra lenne, te gulágon lennél. Egy pol ito lógus értelmesebben beszél. Bizonyítékod, hogy diktatúra van?? Ja az öszödi beszéd.
Ellensúly
2016. április 11. 14:38
Nemhogy nem lesznek választások, de téged addigra elvisz a fekete autó az újranyíló pincebörtönök valamelyikébe, és a fideszes-jobbikos nácifasiszta különítmények hatszáztizenkétmilliárd embert lőnek a Dunába. Ojrópa, segíts!
Tatulus
2016. április 11. 13:48
Miért kell midig idióták szösszeneteit szemezgetni?
enes
2016. április 11. 13:27
Héjj buziki...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!