„Gyanús” anyaság

2016. március 15. 16:40

Folyamatos nyomással nehezednek az anyákra, akiket pénzügyileg is arra ösztönöznek, hogy ne maradjanak otthon gyermekeikkel. Nagyon is személyes tapasztalataim azt mondatják velem, hogy a gyerekeknek megfizethetetlen az anya személyes jelenléte a családban.

2016. március 15. 16:40
Jakab-Köves Gyopárka
reposzt

Alina Bronsky az egykori Szovjetunióból került Németországba a kilencvenes évek elején zsidó származású édesapja révén.  Regényeiben gyakran visszatérő helyszín szülőföldje, legyen akár a mai orosz állapotokról, akár Csernobilról szó. Irodalmi működését szakmai és olvasói siker kíséri. Ezúttal nem szépirodalommal jelentkezett, hanem egy vitaindító véleménykötettel, amelynek címe rögtön provokatív módon újrafogalmaz egy lejátszottnak tűnt témát. »Az anyák megszűntetése. Kontrollálva, manipulálva és kifosztva – miért nem mehet így tovább«.

A Spiegel interjút készített a szerzőnővel, aki maga minden nap megéli az anyaságot. A hetvennyolcas születésű Alina négy gyermek édesanyja, legkisebb lánykája két éves. A beszélgetőpartner a hatvannyolcas feminizmus lendületével esik neki az írónőnek, akit nem kell félteni, hiszen mesterien paríroz. »Van abban valami forradalmi, hogy háziasszonynak nevezhetem magamat«, mondja. És valóban, »író háziasszonyként« titulálja önmagát: hát nem kínosabb lenne sikerkönyvírónak neveznem magamat, mondja. Nem ismer kompromisszumot, ha a családjáról van szó, rangsorban az írást messze a családi teendők mögé sorolja. Amikor a provokatív kérdések során meglehetős fanyalgással erre azt kapja a riporternőtől, hogy csak nem »áldozatról« van itt szó, ő teljes természetességgel válaszolja, hogy a család nem működik odaadás nélkül. Valamit ad az ember önmagából, mert a gyereknek, a másiknak szüksége van erre, de egy másik pillanatban majd a korábban elmulasztottat lehet pótolni. »Az odaadás képessége manapság nem egy divatos tulajdonság«, mondja. (...)

A vita nem kizárólag német területen lehet érdekes. Hiába a konzervatívnak kikiáltott magyar családpolitika, úgy tűnik, miközben a demográfiai ugrás elősegítése érdekében elhúzzák a pénzesmadzagot a fiatal családok orra előtt, közben folyamatos nyomással nehezednek az anyákra, akiket pénzügyileg is arra ösztönöznek, hogy ne maradjanak otthon gyermekeikkel. Nagyon is személyes tapasztalataim - lévén én is „író háziasszony” és négygyermekes családanya - azt mondatják velem, hogy a gyerekeknek megfizethetetlen az anya személyes jelenléte a családban. Meg lehet szokni másként is, az ember rendkívül alkalmazkodó lény, az viszont már más kérdés, mennyi szenvedés árán. A gyereknek szüksége lenne az édesanyjára, aki gondozza és szeretgeti, az anya folyamatosan stresszel a gyerek miatt, aki nincs mellette, az apa pedig odahaza túl van terhelve azokkal a feladatokkal, amiket elvileg nap közben egy otthon lévő „háziasszony” minden különösebb zokszó nélkül elvégez (mellesleg nem keveset). A mérleg egyik oldalán munkavégzés, rendszeres fizetés és hajszoltság, kilúgozottság, a másik oldalán pedig egy szerényebb életvitel, de nagyobb kiegyensúlyozottság áll. És valóban igaz: számos anyagi áldozat, életviteli visszafogottság szükséges egy hagyományos családmodell fenntartásához. Ez viszont nem a családanyaságot választókat minősíti (bolondság?), hanem a politikai és közgondolkodást. Amiképpen megszületett a csao gondolata, úgy egyetlen politikai döntés eredményeként megváltoztatható lenne az otthon több gyermeket nevelő családanyák helyzete. Abban a pillanatban, amikor elismernék, hogy ez egy létező, és államilag elismert foglalkozás, ami mellesleg kevesebbe kerül az államnak és adófizetőnek, mint a gyermekmegőrző intézmények fenntartása, mindjárt nem bolondságnak, hanem természetes választásnak számítana.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bencedal
2016. március 16. 10:46
Az anya főállású anyaként nincs megbecsülve. 4 gyerek neveléséért az állam harmincezer forintot fizet összesen. Ezért ő mos, főz, takarít, ha kell beteget ápol, a tanárok helyett megtanítja a gyerekeket, kedves szeretet teljes légkört biztosít. Mindig türelmes és mosolygós, mindent elintéz sokszor még az iskolának is, hiszen úgyis otthon van és nem csinál semmit. Ezt nevezem totális kizsákmányolásnak.Önmagára, még annyi ideje sem marad, hogy kipihenje magát. Ha még azt is hozzáteszem, hogy ez az anya egyedül neveli gyerekeit, és semmiféle fizikai segítsége nincs, ráadásul 2 SNI-s gyermeket nevel, és tanul velük. Minden tiszteletem az övé és a hozzá hasonló szülőké. Azért nem tud elmenni dolgozni, mert nem tudja a gyerekeket kire hagyni, ha 2 vagy 3 műszakba kerülne. Nincs akire bízza. A munkáltató azt kérdezi először ki vigyáz a gyerekere, ha betegek? És valahogy sajnos minden állás betöltődik, mire kiderül a 4 gyerek. Legalább a minimálbér összege ha nem is több de megilletné a fő állású anyákat. Több értéket termel, mintha nyolc órában egy szalag mellett dolgozna.
jairus
2016. március 15. 20:08
Igen, legyen elismerve az anyaság, mint a legméltóságteljesebb hivatás, Minden anyának, aki hivatásként tekint rá. A legnagyobb érték az ember, hirdeti minden politikus, csak éppen erre nem költünk rendesen (anyaság, iskoláztatás, egészségügy). Láttam még itt hasonlóan valódi gondolatokat egy valódi anyától: http://isolde.blog.hu/2016/02/22/szereny_javaslat_209
Morgen
2016. március 15. 19:08
A mai ember elpazarolja az életét. A kukák telve vannak a felesleges vackokkal, amit begyűjtenek. Ezért dolgoznak. Mondjuk fontos nagyon a plasztikázás, a legújabb divat és a jó autó. A gyerek meg mindettől megfosztja szegény nőket. Csakhogy: Ha tovább így megy a migráns-ügy, akkor majd ők kevésből is felnevelik az utódaikat és még el is veszik mindenünket. A plasztikázott nőket is! (Majd akkor lehet gondolkodni, mennyit ér egy "hazai" gyerek).
Harangláb
2016. március 15. 18:35
A társadalomnak is olcsóbb volna, mert egy bölcsődei férőhely majd százezer Ft-ba kerül az államnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!