Mit kíván a székelység?

2016. március 11. 09:47

Az erdélyi magyarság, ezen belül a székelyek autonómiaigénye huszonhat éve búvópatakszerűen befonja és meghatározza az erdélyi magyar politikát.

2016. március 11. 09:47
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Origo.hu/888
  • Az erdélyi magyarság, ezen belül a székelyek autonómiaigénye huszonhat éve búvópatakszerűen befonja és meghatározza az erdélyi magyar politikát. Az ezredforduló környékén ez okozta a legmélyebb törésvonalat a legnagyobb külhoni magyar közösség képviseletében. Az ún. »radikálisokat«, akik Tőkés László köré csoportosultak, az ún. »megalkuvók« akkortájt kezdték kiszorítani az addigi egyedüli politikai formációból, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből (RMDSZ). 2003-ban Tőkést megfosztották a tiszteletbeli elnöki címtől. Szimbolikus a kép: 2003-ban Szatmárnémetiben egymástól pár száz méternyire két rendezvény is zajlott. Az RMDSZ kongresszusán díszvendégként felszólalt Medgyessy Péter magyar és Adrian Nãstase román miniszterelnök. A Láncos templomban a Királyhágómelléki Református Egyházkerület rendkívüli közgyűlésén Tőkés László püspök és hívei kezdeményezték az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) létrehozását.

  • Az alapvető különbség a két tábor között tehát ebben áll: míg az RMDSZ az »apró lépések politikáját« gyakorolva Bukaresten keresztül, pontosabban a kormányzati hatalom részeseként próbál valamiféle önrendelkezést elérni, addig az autonomisták toronyiránt mennének igyenöst előre.

  • Azt nem lehet állítani, hogy az RMDSZ ne ért volna el részsikereket. Csak az a nagy kérdés, hogy nem fizettünk-e túl nagy árat érte. Ugyancsak szimbolikus erejű példa: 1998-ban kormánykoalíciós pártként az RMDSZ a Bolyai Tudományegyetem újraalapításának elmaradása miatt csapdahelyzetbe került. Első felindulásból ki is akartak lépni a kormányból, majd a Kolozsváron újraalapítandó Bolyai Tudományegyetem helyett belengették a nagyszebeni székhelyű Petőfi-Schiller Multikulturális Egyetemet. Oltári nagy kamu volt, nem is lett belőle semmi, a Babeº-Bolyai Tudományegyetemen viszont jóval több magyar diák tanulhat azóta anyanyelvén.

  • A részsiker tehát azt jelenti, hogy a román hatalom tűréshatárán belül – többnyire önkormányzati fenntartású, vagy központi költségvetésből támogatott –, egészében vagy részlegesen magyar intézményeket lehet létrehozni és működtetni.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2016. március 11. 10:23
Székelység természetes fővárosát Vásárhelyt módszeresen elrománosították, a magyarok ott is széthúznak, Brüsszel szarik az egészre, tehát reménytelen az autonómia.
Sinistra
2016. március 11. 10:08
Nem értem, az EMNT-re miért szavaztak annyira kevesen, az RMDSZ pedig szinte tarol. Az erdélyiekre nem lehet azt mondani, baloldaliak, és mégis. Ezt magyarázza el nekem valaki, miért ennyire sikeres az RMDSZ? Ennek logikusan meg kellett volna buknia? Feltételezem, a SRI állhat a háttérben. Amíg RMDSZ van, addig kontroll is van.
Antigoné
2016. március 11. 10:06
Az RMDSZ végképp leszerepelt már előttem,tegnap sem vettek részt (hivatalosan) a Székely Szabadság Napján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!