Le lesz győzve az Iszlám Állam

2016. március 30. 15:12

Az Iszlám Állam elleni harc kimenetele nem kétséges. Ahhoz, hogy Szíriában és Irakban béke legyen, nem csak az Iszlám Államot kell megszüntetni, hanem azokat a körülményeket is, amelyek életre hívták.

2016. március 30. 15:12
Daniel Corsano
Danube Institute

„John Kerry külügyminiszter Brüsszelben adott hangot optimizmusának, miután Charles Michel belga miniszterelnökkel találkozott. »Úgy gondolom, ebben az évben hatalmas csapást fogunk mérni rájuk«, mondta a CNN-nek. Figyelmeztetett azonban: ez nem jelenti azt, hogy azonnal megszűnik a veszély. Úgy gondolja, hogy évekig fog tartani, amíg meggyengül az Iszlám Állam ideológiájának hatása; és addig, bár elszórtan, számíthatunk további terrortámadásokra. Párhuzamot vont az al-Kaidával, melynek ügynökei a szervezet központjainak elpusztítása után is folytatták tevékenységüket is, még ha kevesebb veszélyt is jelentettek onnantól.


Kerry kiemelte, hogy egyetlen ország sem támogatja a Daesh-t (a szervezet arab nevéből alkotott betűszót használva), egyetlen ország sem támogatja, teljesen elszigetelt a térségben, így előbb vagy utóbb biztosan elpusztul. A közelmúltban elvesztette területének 40 százalékát, és az iraki hadsereg jelenleg is egy nagy léptékű offenzíva tervein dolgozik Moszul, Irak második legnagyobb városa és a terroristák egyik központja ellen.

Az Iszlám Állam elleni harc kimenetele tehát nem kétséges. Az igazi nehézség azonban kezdettől fogva nem a legyőzése volt, hiszen a terrorszervezet katonai ereje soha nem volt egy súlycsoportban az ellenük küzdő fejlettebb országokéval. A nyugatról érkező beavatkozás óvatosságának célja az, hogy az Iszlám Állam elpusztítása után keletkező vákuumot ne Aszad rezsimje vagy egy hasonló diktatúra töltse be, és ne is egy másik terrorszervezet. Ahhoz, hogy Szíriában és Irakban béke legyen, nem csak az Iszlám Államot kell megszüntetni, hanem azokat a körülményeket is, amelyek életre hívták.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Total
2016. március 30. 18:15
Tök mindegy, hogy legyőzik az iszlám államot vagy nem. Jön utánna a következő véres terrorszervezet, mint ahogyan előtte meg volt az al Kaida azelőtt meg a Hamász, Hezbollah, al Fatah stb. stb.. A vallásuk a fő baj. Egy középkori, erőszakos fajgyűlöletet szító dogmarendszer. Be kell tiltani az iszlámot Európában, mint ahogyan az angolok betiltották Indiában az emberáldozattal élő vallásokat. Ami káros a társadalom számára, azt be kell tiltani.
Jancsipapa
2016. március 30. 15:52
" Ahhoz, hogy Szíriában és Irakban béke legyen, nem csak az Iszlám Államot kell megszüntetni, hanem azokat a körülményeket is, amelyek életre hívták. " -Persze ez teljesen igaz ,de én speciel elenyészően kevés esélyt látok az USA ,Izrael ,Szaud Arábia stb. " megszüntetésére " .
Onurisz
2016. március 30. 15:48
Nyugtával dicsérjük a napot. Először: verjék ki őket onnan. Másodszor: ne válogassanak a "diktatúrák" között. Aszadnak nyilvánvalóan van legitimitása, különben régen megbukott volna. Harmadszor: mi is a terv? Csak nem az, hogy most Aszad országrészét tennék a földdel egyenlővé és az ő támogatóit földönfutóvá? Reméljük ehhez lesz az oroszoknak is egy-két szava. Mert a mocskos hazudozásból és a rombolásból elég volt.
Aerion
2016. március 30. 15:43
Afganisztánban megszűnt a talibán hatalom? Másfél évtizede tart a legújabb kori amerikai invázió. Véget ért a háború? Győztek? Irakban győztek? Pár napja volt Bagdad közelében többtucat halálos áldozatot követelő tömegmerénylet. Győztek, Véget ért a háború? Kiket akarnak etetni azzal a hülyeséggel, ha szárazföldi erőkkel megszállják az IS területét, minden megoldódik? Semmi sem oldódik meg. Migránsok milliói vannak Európában, köszönhetően a balliberális idióta politika vezetőknek. Ha ezek 1 %-a terrorista harcos, az is minimum 10000 merénylőt jelent, ami pedig potenciálisan 10000 merényletet. De lehet, hogy több tízezer kiképzett terrorista jött Európába, csak tavaly. Miről beszélünk? Az ellenséget egyenként kell majd leteríteni, de ehhez az kell, hogy az európai politika rendszerszinten változzon. Rendszerszinten, de nem úgy ahogyan azt a balliberálisok elképzelik, ugyanis éppen az ő rendszerüket kell felszámolni, gyökeresen az európai kultúra túlélése érdekében. Ez társaság szívesen azonosítja magát Európával, ahogy a kultúráját is, de éppen ez a lényeg: a balliberális kultúra nem egyenlő az európai kultúrával, sőt, kizárja azt, hiszen értékeit tagadja. Elutasítja a hagyományokat, a vallást, a hagyományos családot. Ha ezen nem lépünk túl, nem fogjuk tudni megvédeni magunkat sem az iszlám fundamentalistáktól, mert belülről folyamatosan gyengül, pusztul az értékközösség, a helyére pedig a nihil épül, ami alapjaiban kedvez a radikális iszlám céljainak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!