Karneváli vagyonbevallások

2016. február 02. 07:45

A vagyonbevallások a jelenlegi formájukban semmilyen célnak nem felelnek meg. A látszatok látszatát jelentik, üres gesztust: nesztek, tegyünk úgy, mintha.

2016. február 02. 07:45
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„Mától tehát bárki utánanézhet, hogy az exminiszternek megvannak-e a porcelánjai, volt-e bárki, aki bevallást tett nagy értékű arany ékszerek vásárlásáról, ki csökkentette a tartozását, ki vett házat, telket, új autót. Vegyünk egy konkrét példát, a bulvár úgyis kedveli őt, ő is a bulvárt: Rogán Antalról a vagyonbevallása alapján annyit tudunk meg, hogy van egy 185 négyzetméteres lakása meg egy teremgarázsa tárolóval, egy nyaralója telekkel Balatonlellén, de azt már örökölte. Továbbá nevén van Szakonyfalun két belterületi lakóház és udvar, és erdőségek egész sora a jelzett falu határában, de azokat is örökölte. Audiját bérli, kocsija nincs, vásárolt évekkel ezelőtt két festményt, az egyik Iványi-Grünwald, de ez csak jó ízlését dicséri, megtakarítása pedig alig több, mint egy spórolós nyugdíjasé: mindösszesen ötszázhétezer forint. Sőt tartozásokkal viaskodik, huszonnyolcmilliós banki adóssága mellett tizenötmillióval magánszemélynek, talán gyerekkori barátjának tartozik, hogyan is tudná visszaadni, az alig több mint egymilliós miniszteri fizetés hideg vízre sem elég. Viszont juttatásai közt bevallotta, hogy kapott egy telefonkártyát is, „törvény szerint megállapított értékben”. Mindez a parlament honlapján olvasható, más miniszterek – legalábbis a vagyonbevallási papírjaikon – még ennél is vékonypénzűbbek.

Vajon van-e értelme a vagyonbevallásoknak azon túl, hogy rajtuk szórakozni már nemzeti sport? Lehet-e bármiféle reális következtetést levonni belőlük az illető vagyongyarapodásának valós mértékére vonatkozóan? Adnak-e ehhez támpontot e nyilatkozatok? Demokráciánk működése és a politikusok vagyoni helyzete körülbelül annyira átlátható, amennyi a képviselői profilokból kirajzolódik egy hétezer forintos vízforraló gőzében. Szögezzük le: ép ésszel senki nem várhatja egy politikustól, hogy annyi legyen a jövedelme, mint egy gázszerelőé. De a vagyonbevallások a jelenlegi formájukban semmilyen célnak nem felelnek meg. A látszatok látszatát jelentik, üres gesztust: nesztek, tegyünk úgy, mintha.

Ne tegyünk úgy. Nem kell a maszkabál. Inkább dobjunk össze a tartozásokkal küszködő képviselőknek egy vízforralóra valót. Hogy gyarapodjanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2016. február 02. 13:07
"5 dolog amiért kamu a a politikusok vagyonnyilatkozatai.. 1. A házastársak és a gyerekek vagyonnyilatkozata nem nyilvános, így legfeljebb csak véletlenül derülhet ki, ha egy politikus például az óvodás vagy iskolás gyerekei nevére vásárol drága lakásokat, házakat, földeket. 2. A távolabbi családtagoknak (vejeknek, unokatestvéreknek, nagybácsiknak, sógoroknak) semmilyen nyilatkozatot nem kell tenniük, így a politikusok gond nélkül használhatják arra a befolyásukat, hogy őket gazdagítsák. 3. Az igazi vagyonokat könnyedén strómanok mögé rejthetik, akiket titkos megállapodásokkal kötelezhetnek arra, hogy egyszer, ha már nem lesznek szem előtt, átadják a vagyont, céget, földbirtokot a valódi tulajdonosuknak. 4. Nem ellenőrizhető, valójában melyik politikusnak van titkos bankszámlája külföldön. 5. Bár a vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát elvileg a mentelmi bizottság megvizsgálhatja, még soha, egyetlen politikusnak sem lett baja abból, ha valamit nem írt be. Elég volt annyit mondania: bocs!"
Onurisz
2016. február 02. 12:16
Sok értelme valóban nincs ezeknek a nyilvános nyilatkozatoknak. Nem nyilvánosan leadják a házastárs és a gyerekek vagyonnyilatkozatát is és gyanú esetén felbonthatók. Csakhogy megalapozottan gyanúsítani minimum akkor lehetne, ha a gyanúsító ismerné a családtagok vagyongyarapodását is. Nyilván minden politikus arra törekszik, hogy a kényesebb vagyonok a családtagok nevén legyenek. Ugyanakkor vagyont átíratni felnőtt gyerekre és szülőre is lehet. A jelenlegi rendszer pletykálásra való, semmi másra. Nem tudom máshol hogyan csinálják, de azt gondolom, a vagyongyarapodás ellenőrzése akkor lehetne hatékonyabb, ha egy bizonyos politikusi és államvezetői kört nem nyilvánosan, de teljes körűen ellenőrizné egy erre a célra kinevezett független bírói testület. Őket pedig mintavételes eljárással állami ellenőrzéssel foglalkozó hivatal. Az ellenőrzés kiterjedne a Ptk. szerinti egyenesági rokonság vagyongyarapodására. Ha az ellenőrző testületben gyanú merül fel, akkor át kellene adnia az ügyet az ügyészségnek vagy az adóhatóság nyomozó szervének. A vagyonvizsgálat összesített eredményeiről a testület minden évben beszámolna az országgyűlésnek.
tóth mária
2016. február 02. 12:13
Zsuzsika, drága! a gumigerinc jól jövedelmez? Nem kérek választ.
Kanóc
2016. február 02. 11:45
"És akkor nem halnak meg?" ...volt egy feketém.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!