Nem a rendszer a rossz, hanem rosszul működtetik

2016. február 15. 08:47

A tüntetések a világon semmit nem oldanak meg, teljesen értelmetlennek tartom. Interjú.

2016. február 15. 08:47
Klinghammer István
Magyar Nemzet

– Bár már visszavonult a politikától, biztosan érzékeli, hogy forró téma az oktatás mostanában.
– Már Eötvös Loránd is mondta: az oktatási rendszerek minőségét semmi más nem határozza meg, mint a tanári kar minősége. Nem a szervezése számít, hanem a tanító néni személye. Rajta múlik, lesz-e kedve tanulni a kisembereknek. Persze az iskola épülete ne dőljön össze, de alapvetően nem ez a döntő. Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek. Legalábbis én így gondolom. De ebben benne van a 75 éves öregúr dohogása.

– A tanító nénik és kockás inges tanárok igen elégedetlennek tűnnek, szombaton tüntetnek. Az ön egykori kollégája, Hoffmann Rózsa azt mondta, bár vannak problémák az oktatásban, azok korántsem akkorák, mint amekkora a »jajgatás«. Egyetért ezzel?

– A tüntetések a világon semmit nem oldanak meg, teljesen értelmetlennek tartom. Ha tudjuk, mi a probléma, megvan a diagnózisa, akkor jöhet a terápia. A tüntetés sem a diagnózist, sem a terápiát nem segíti. Másfelől mindenféle politikai erő rátelepszik. Bájos, amikor olyan pártok nyilatkoznak a témáról, amelyek oktatásbeli képviselőire ráférne a továbbképzés. Létezik egy alapigazság: két feltétele van annak, hogy megítéljünk valamit és véleményt mondjunk róla. Az egyik, hogy szaktudás birtokában legyünk, a másik a morális alkalmasság. Erkölcsi tartást, tisztességet, empátiát, lojalitást értek ezen.

– Ennyi erővel az átlagemberek sem mondhatnának véleményt az oktatásról.
– Igaza van, az átlagember az oktatással kapcsolatban olyan konkrét esetekről mondhat véleményt, amikről van tapasztalata. Például hogy milyen egy adott iskola igazgatója vagy tanára. Ilyen alapon az átlagemberek mondhatnának véleményt orvosokról vagy mérnökökről is, de nem biztos, hogy szerencsés lenne. Az emberek nagy részének nem saját véleménye van, hanem kész véleményt vesz át, és azt szajkózza.

– Ahogy látom, ön nem lesz ott a szombati tüntetésen.

– Tulajdonképpen mi ellen is tüntetnek? Egy kormányzat ellen…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ppix
2016. február 15. 21:59
szégyen, hogy egy egyetemi tanárból ekkora faszkalap lett. Persze, rosszul működtetett rendszer, mert nem a Volga szar Klinghammer elvtárs, a sofőr a béna. Anyádat etessed... meg: "Persze az iskola épülete ne dőljön össze, de alapvetően nem ez a döntő." Elgurult a gyógyszer, látom...
Harangláb
2016. február 15. 18:00
Ez a tüntetés csak részben szól az oktatásról, és ennek is csak kis részében a gyerekekről! Parasztvakítás, és a jóhiszemű szülők becsapása. Tanítsátok meg végre a gyerekeinket általános iskolában alapfokon, középiskolában középfokon egy idegen nyelvre!!! Aztán tüncizzetek... Amúgy a pedagógusok szerepévek kapcsolatban Klinghammernek teljesen igaza van!!!
Vezetéknév Utónév
2016. február 15. 16:28
Nem a rendszer rossz, hanem rosszul működtetik? Kádárék védték így a kommunista rendszert Rákosiékkal szemben, '56 után...
Energetikus
2016. február 15. 16:27
"A tüntetések a világon semmit nem oldanak meg" - ezzel nem ért egyet sem Ceaucescu, sem Jaruzelski, sem Honecker, sem Husák, sem többen mások ... - de még O.V. sem ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!