A mesekastély végnapjai

2016. január 09. 18:25

Van, amikor a valóság könnyedén felülmúlja várakozásainkat. Ebben a Budapesttől alig ötven kilométerre található kisvárosban ilyesmi történt velünk. Az élmény erősebb volt, mint amire számítottunk, és nem is kicsivel.

2016. január 09. 18:25
Gazda Albert
Magyar Nemzet

Van, amikor a valóság könnyedén felülmúlja várakozásainkat. Ebben a Budapesttől alig ötven kilométerre található kisvárosban ilyesmi történt velünk. Az élmény erősebb volt, mint amire számítottunk, és nem is kicsivel. Lehetett volna semmi különös is pedig. Egy épület, amelyet a XIX. század vége felé emeltek a bárói rangot kapott Schossberger család megrendelésére – egyes források Ybl Miklóst említik építészként, másutt azt írják, Bukovics Gyula tervezte –, neoreneszánsz stílusban. Romlása a második világháborúban kezdődött, volt német, majd szovjet főhadiszállás, a hetvenes évek közepéig iskolaként használták, később üresen állt, egy állami vállalat kezelésébe került, elhanyagolták. Felújítása 2005-ben kezdődött, itt-ott javítottak az állapotán, de hangulatából eddig még semmit sem veszített. Látogatható, bejárható, élvezhető, szerethető. Az első alkalom óta muszáj visszajárnunk rendszeresen. Legutóbb egy napsütéses őszi hétvégén tettük meg ezt, a fotók akkor készültek.

Hányszor lesz módunk újabb ismétlésekre, nem tudható. Aprópénzért kelt el a turai mesekastély, írta december közepén a 444.hu. A ciprusi hátterű Turai Kastély Kft.-é volt, a titokzatos vásárló kétszázmillió forintért juthatott hozzá. Hogy mik a tervei, arról még nem szóltak a hírek. Annyit sejteni, hogy teljes felújításban gondolkodik. Csodaszálló lesz-e a mesekastélyból, vagy valami más, egy-két év múlva talán kiderül.

De hogy egy fejezet véget ér, és minden más lesz azután, az szinte bizonyos. Úgyhogy nézzék csak meg mostanában. Addig, amíg még ilyen. Amíg még nem válik csillogó luxusjelenné a romjaiban is lenyűgöző múlt. Siessenek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
császár
2016. január 10. 09:23
Divatosak lettek a beszélgetős műsorok, ahol egyes témákról, állandó vagy kicsit változó vendégkör elmondhatja a véleményét. Általában mindegyik résztvevőnek határozott véleménye van szinte mindenről. Ha a néző esetleg tájékozott az érintett kérdésben, azt tapasztalhatja, hogy a felületesen és persze célzottan felvezetett ügy teljesen ismeretlen a résztvevők számára. Ilyen eset ez az állítólagosan Orbán retyerutyája által történt kastélyvásárlás is. Természetesen nem ez az a hely ahol az egykori kastélyok funkciójáról, sorsáról, építészeti értéléről, mai hasznosítási lehetőségeiről értekezni lehetne. Mindenesetre annak, ha egy ilyen érték megmenekül és netán még funkcinál is, annak örülni kell, már csak a táj miatt is. Azt pedig nem gondolnám, hogy ezt a kastélyt az eredeti tulajdonosai azért építették volna, hogy Gazda úr látogathassa.
eresgé
2016. január 10. 08:19
rengeteg olyan kastély / kúria van az országban ahol 25 éve nem találnak 200milliót, de a felét sem jó esetben arra jut pénz hogy "állagmegóvják" és megakadályozzák, hogy a használt építőanyag businessben érdekelt entitások széthordják kövenként (én Bp-től 60kmra 3at tudok). Probléma, hogy 200milka sokszorosát kell ráköltni illetve majd az "üzemeltetésük" sem lesz filléres tétel (ha valaki lakott már vmilyen okból védettnek nyilvánított épületben - tudja ott még egy szimpla ablakcsere is a piaci * n ahol n>1. Persze sejtem az aggodalom okát, ha megveszi valami "gazdaggeci" akkor nem lehet benne zombisatjátszani meg nyárra elkérni művészetitáborozásra az udvarát és ezzel egyidőben meg mindig meg lehet fejni a lokális önkormit elvégzendő munkákra.. Jahh
apoa
2016. január 10. 00:24
"Ez a zsidószármazású kereskedőcsalád felépítette ezt a kurva jó kastélyt" mondja emelkedetten a 444 kampós orrú tudósítója. Csakhogy azok tettek az országért,és nem ellene mint manapság.
marko11
2016. január 10. 00:03
Egy nagyon szép magyar kastélyról szól egy nagyon szép írás. A teljes cikk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!