Himnusz 2.0

2016. január 25. 15:41

Rájöttem, hogy nem tudom elénekelni a Himnuszt. Na persze nem a „klasszikust", higgyék el, az volt gyakorlatilag az első komolyabb zenei darab, amit megtanultam kívülről, hanem a kettő pont nullás verziót, amit manapság játszanak az aranyérmeseinknek világversenyeken.

2016. január 25. 15:41
Garamvölgyi Imre
Kisalföld

Amikor néhány éve bevezették a megreformált Himnuszt, már akkor sem tetszett, persze megértettem a változtatás okait, ki akarták küszöbölni a fals zenekari előadásokat és el szerették volna kerülni a zene idő előtti lekeverését, mivel néhány vélekedés szerint a magyar himnusz túl hosszú.

De kérem, az olaszok nemzeti indulója se túl rövid, és mégsem írja át senki Michel Novarro 1847-ben megálmodott tempóját. Sőt, ismerve az itáliaiak vehemens stílusát, ez kisebb forradalmat okozna a mediterrán csizmában. Nálunk azonban senkit sem zavar. Lenyeljük ezt a békát is, mint annyi mást.

De nem is az a legnagyobb baj, hogy nem tudjuk szabályosan énekelni nemzetünk »hivatalos« himnuszát, hanem az, hogy egyszerűen így nem szép. Ideje lenne »visszareformálni« az eredetire…

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. január 26. 13:20
Ha meg nem tudja elénekelni, hát ne énekelje. De legalább ne dicsekedjen vele a gyökér!
korupi
2016. január 26. 12:58
Érdekes feldolgozást készített elektromos gitárral Kontor Tamás (a You-tube-n megnézhető, és meg is -hallgatható). Az eredeti ütemsebesség (Andante Religioso= hetvenhat-száznyolc bpm, a zenészé kicsit emelt nyolcvan bpm. "Szembe és fülbe tűnően" frissebb, de a szerző jelölésének megfelelően lassan, áhítatosan előadott. Álljon itt a zenész "indoklása:.... szomorúnak és vontatottnak találjátok a Magyar Himnusz legelterjedtebb változatát egy 50-60 évvel ezelőtt félreértelmezett tempómeghatározás miatt, ami kb. 60 bpm volt akkoriban. Ezzel együtt mind a mai napig ez a lassú, sirató jellegű megszólalás csendül föl legtöbbször! Talán ez a gyorsabb, dicsőségesebb (eredeti) verzió érdekes csemege lehet.” Az "illetékesek", a sportszövetségi állásfoglalásoktól függetlenül is dönthetnének felelősen egy megfelelő ütemű himnusz elfogadásáról, nem lenne szentségtörés. Mint a cikk írója megjegyzi, vissza kellene térni az eredetihez. Valóban az Erkel-féle eredetihez, amibe a nyolcvan bpm-es ütem bőven beleférne, Sőt, még akár több is! A laikus többség is biztosan elfogadná, szívese(bb)en, könnyebben énekelné.
pollip
2016. január 26. 08:19
Nincs mese, meg kell tanulni. Felnőtt fejjel menni fog:-) Egyébként: "Mindent vissza! Rossz a magyar himnusz tempója! Megjelent: 2016. 01. 13. itt: Kárpát-lapocka írta: Teszt Elek Még le sem csillapodott az eufória a magyar himnuszt éneklő erdélyi magyar jégkorongozó srác miatt, és megint a magyar himnusz a téma! Kontor Tamás magyar zeneszerző, előadóművész, aki a Megasztárból vált igazán ismertté. Szerinte tévesen, túl lassan zenélik a magyar himnuszt. Így vall erről: „Úgyhogy kicsi lelkem megnyugtatására most eljátszom a Magyar Himnuszt (politikától és pártideólógiai hovatartozástól kategórikusan elzárkózva, mint sima, egyszerű ZENÉSZ) Erkel Ferenc eredeti kéziratán megjelölt tempóban (Andante Religioso = 76-108 bpm, az enyém 80 bpm). Eljátszom MAGAMNAK és mindazon a Barátaimnak, Kollégáimnak, akik nemzetközi sikereket értek el a zenei tevékenységeik során! Továbbá Nektek, Drága Ismerőseim, Akik szeretitek a Rock zenét, vagy szomorúnak és vontatottnak találjátok a Magyar Himnusz legelterjedtebb változatát egy 50-60 évvel ezelőtt félreértelmezett tempómeghatározás miatt, ami kb. 60 bpm volt akkoriban. Ezzel együtt mind a mai napig ez a lassú, sirató jellegű megszólalás csendül föl legtöbbször! Talán ez a gyorsabb, dicsőségesebb (eredeti) verzió érdekes csemege lehet.”
kohntalan
2016. január 25. 20:03
Új himnusz kell! Amíg ilyen szomorkás, a magyar nép sorsa is az lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!