A pénz beszél

2015. december 11. 07:37

2010 óta az egyik (ha nem a legnagyobb) vereségét szenvedte el az Orbán-kormány.

2015. december 11. 07:37
Szilágyi Richárd
Magyar Nemzet

„Láthatólag végtelenül kínos pillanatokat okozott tegnap Lázár János számára annak – az elvileg diadalittas hírnek – a bejelentése, hogy Magyarország megállapodott a Norvég Alappal, így folytatódhatnak a másfél éve felfüggesztett kifizetések. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a többórásra nyúlt kormányinfón alig egy percet szánt arra, hogy hivatalosan is közölje, olyan „konstruktív megállapodást” kötöttek, amely lehetővé teszi, hogy az előző uniós ciklusban bent ragadt, 37–40 milliárd forintnyi támogatás kifizetését 2017-ig meghosszabbítsák. Pedig jól előkészítették számára a terepet a »nagy bejelentéshez«. Helyettese egy nappal korábban – minő véletlen, a korrupcióellenes világnap alkalmából rendezett konferencián – már kikotyogta a megállapodás hírét. Csepreghy Nándor kedélyesen azt is hozzátette, ezzel »lelőtte a másnapi kormányzati sajtótájékoztató poénját«. Ismerve a szoros gyeplőn tartott kormányzati kommunikációt, abban valójában nem fordulhat elő semmilyen kibeszélés, és végképp nincsenek előre lelőtt poénok. Ellenben vannak száraz, patikamérlegen kimért mondatok, amelyek hatását mindig előre megtervezik. Így történhetett a Norvég Alap esetében is: kommunikációs sikerként kellett (volna) eladni a súlyos politikai kudarcot.

Lázár János azonban okos ember. Nagyon jól tudja, hogy nincs itt szó semmiféle sikerről. Sőt, 2010 óta az egyik (ha nem a legnagyobb) vereségét szenvedte el az Orbán-kormány. (Miközben a migránsügy hazai és nemzetközi kezelésében sorra aratja le a kommunikációs babérokat.) Ahhoz, hogy hozzájussunk – az Európai Gazdasági Térséggel (EGT) történő megállapodás alapján egyébként is járó – több tíz milliárd forinthoz, Lázáréknak kapitulálniuk kellett. Ugyanis azt a célt, hogy a kormány felügyelete alá kerüljön a norvég pénzek elosztása, olyannyira nem sikerült elérni, hogy minden maradt a régiben. Vagyis nem sikerült izomból lenyomni sem Norvégiát, sem az EGT-t, sem az Európai Uniót. Egyedül annak örülhetünk, hogy nem veszett el végleg ez a több tíz milliárd forint. Pedig a kormány, azon belül a Miniszterelnökség és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is sokat »tett« ennek érdekében…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. december 11. 19:39
Ó, de emlékszem az agyhalott fideszhívők hápogására, ment a sorosozás, mintha nem lenne holnap, uramatyám, dekínos lehet ez most nekik:))
polnemkor
2015. december 11. 14:33
Richárd, jól fizet Simicska?
Bolond Istók
2015. december 11. 11:55
A független mn. :D Ha összevetjük a híres G-nap előtti mn cikkeket, hogy milyen volt a kormányt méltató és az olyan kis ejnye-bejnyés írások aránya, és most milyen a kormányt durván (sokszor hamisan) bíráló és a kicsit sem őszintén simizgető cikkek aránya, azt látjuk, hogy a fordulat bizony kőkeményen száznyolcvan fokos. Úgy látszik a pénz nem csak beszélni, hanem írni is szokott.
szervető
2015. december 11. 10:14
Ez volt a kormány legnagyobb veresége 2014 ota? Azta... Az ember csak kapkodja a fejet, hogy mostan akkor mi lenne a jobb az ellenzeknek? Ha szerintük nem helyesen jar el a kormány, vagy ha megegyezik? Nagyon ugy tűnik a van sapka/nincs sapka rajta tipikus esete forog fenn, amiről viszont bizton állíthato, hogy ezzel a stílussal az ellenzek folyton bukik..2010 óta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!